Дайджест новин Уряду 19 вересня 2018

Дата: 19.09.2018 20:11
Кількість переглядів: 594

Фото без опису

Захисники України від збройної агресії РФ будуть забезпечені комплексом реабілітаційних послуг

Особам, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, надаватимуться послуги з фізичної, медичної, психологічної реабілітації і соціальної та професійної реадаптації.

 

Для цього 19 вересня 2018 року Кабінетом Міністрів прийнято розроблене Міністерством соціальної політики розпорядження „Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 р. № 475”.

Цим розпорядженням дія Державної цільової програми з фізичної, медичної, психологічної реабілітації і соціальної та професійної реадаптації учасників антитерористичної операції на період до 2022 року поширюватиметься  на осіб, які  брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях.

Індивідуальний підхід для кожного, хто шукає роботу, - впроваджується інститут кар'єрного радника

19 вересня 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову „Про затвердження Порядку реєстрації, перереєстрації та припинення реєстрації безробітних, ведення обліку осіб, які шукають роботу” з урахуванням пропозицій Уповноваженої Верховною Радою України з прав людини Людмили Денисової.

Зазначена постанова розроблена Міністерством соціальної політики на виконання завдань, передбачених Середньостроковим планом пріоритетних дій Уряду до 2020 року.

Постановою змінюються підходи до роботи державної служби зайнятості, зокрема:

1. Впроваджується інститут кар’єрного радника, який дозволить забезпечити індивідуальний підхід до кожного клієнта служби зайнятості, якісне надання послуг з планування кар’єри з урахуванням потреб роботодавців та можливостей шукачів роботи.

2. Запроваджується у роботі служби зайнятості профілювання безробітних та шукачів роботи для оцінки можливості їх працевлаштування з урахуванням навичок, кваліфікацій та надання адресних послуг для повернення таких осіб на ринок праці.

3. Вводяться індивідуальні плани надання послуг та працевлаштування. Такий план буде спільною програмою дій кар’єрного радника та зареєстрованого безробітного, що міститиме спільні зобов’язання обох сторін щодо пошуку роботи та забезпечуватиме індивідуальний супровід і організацію надання послуг.

Реалізація постанови не потребуватиме додаткового фінансування з Державного бюджету.

Україна ратифікувала Угоду про фінансування Дунайської транснаціональної програми, - Геннадій Зубко

Україна ратифікувала Угоду про фінансування Дунайської транснаціональної програми.

Парламент 246 голосами проголосував відповідний закон №0196. Це дозволить отримати фінансування та здійснювати спільні з ЄС проекти в рамках Стратегії ЄС для Дунайського регіону, а також розвивати громади регіону. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«В рамках програми ЄС надає для України на безоплатній основі 5 млн євро для проектів, що відбиратимуться на конкурсній основі за правилами програми. Передбачається 4 напрямки проектів: «Інноваційність та соціальна відповідальність», «Навколишнє середовище та культурна відповідальність», «Покращення інфраструктурних зв’язків та енергоефективність», «Ефективне урядування в Дунайському регіоні». Реалізація проектів зміцнить міжрегіональне та транскордонне співробітництво і партнерство у сферах розвитку транспортної інфраструктури, енергетики, підприємництва, комунікаційних мереж, культури, освіти, туризму, охорони здоров’я тощо», - зазначив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, Угода про фінансування Дунайської транснаціональної програми була підписана Україною в грудні 2017 року. Програма є одним з фінансових інструментів Європейського Союзу з реалізації Стратегії ЄС для Дунайського регіону, участь у якій відкриває українським партнерам можливість отримати фінансування та впроваджувати спільні проекти разом з партнерами з європейських країн Дунайського регіону.

Володимир Гройсман наполягає на підвищенні ефективності програм підтримки фермерів

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наполягає на підвищенні ефективності програм підтримки фермерів, які стартували цього року в рамках урядової політики підтримки і нарощування агровиробництва. Про це Глава Уряду сказав під час засідання Уряду.

Володимир Гройсман наголосив, що фермери мають стати головними набувачами ресурсів.

«Фермер має стикатися не з бюрократією, а з доступом до ресурсів. Треба змінювати структуру виробництва та управління на селі. Фермер завжди зробить і робочі місця, і якісну продукцію. І нам важливо їх підтримати. Ми тільки запустили ці програми. Зараз бачимо деякі складнощі, але треба досягти ефективності роботи всіх програм», - сказав Володимир Гройсман.

Глава Уряду виступає за посилення принципів дуальної освіти – відповідно до потреб ринку праці

Розвиток дуальної освіти, яка по суті є партнерством між освітніми закладами і роботодавцями, – запорука правильного розвитку ринку праці і забезпечення не тільки потреб роботодавців, а й майбутніх робітників роботою та гідною зарплатою. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Всі ставлять питання про те, що Україні не вистачає кадрів. І хоча держава витрачає великі кошти на підготовку, сама система не настільки кваліфікована, наскільки сьогодні потрібно. Нам потрібно впроваджувати систему дуальної освіти. Це партнерство між освітянами, профтехосвітою і роботодавцями, - сказав Володимир Гройсман. - Є напрацьовані стратегічні рішення і пілотні проекти... Якщо економіка зростає і попит на працю зростає, це означає, що і конкуренція за фахівців зростає, і зростає зарплата».

За даними Міністерства освіти та науки, сьогодні в Україні існують насправді дві системи освіти – державна і підприємницька, коли випускники приходять на виробництво і знову здобувають потрібні виробничі навички. Виправити ситуацію може запровадження напрацьованої концепції дуальної освіти, яку обговорювали протягом останніх двох років. Концепція серед іншого передбачає модернізацію програм освіти – відповідно до вимог ринку праці, а також активне залучення роботодавців до етапу освіти учнів та студентів.

«Сьогодні ми вийшли на загальне рішення, яке підтримується всіма учасниками процесу, передусім роботодавцями, - сказав Володимир Гройсман. – Треба швидше запроваджувати ці ідеї».

Глава Уряду дав доручення протягом місяця підготувати проект постанови Уряду про широке розповсюдження пілотних проектів з дуальної освіти, а також закликав якомога швидше підготувати і розглянути профільні законопроекти про професійну та вищу освіту.

Прем’єр-міністр: Підтримка стабільності економіки і виконання стратегії зменшення боргів – ключові орієнтири Уряду

Підтримка стабільності економіки і виконання стратегії зменшення боргів, у тому числі в контексті співпраці з міжнародними фінансовими організаціями – ключові орієнтири роботи Уряду на найближчу перспективу. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

Відзначимо, що засідання розпочалося хвилиною мовчання за Урядовою уповноваженою з питань прав осіб з інвалідністю Раїсою Панасюк. Глава Уряду відзначив, що пам’ять про Раїсу Василівну - велику жінку, людину великого серця і щирої душі завжди буде в серцях мільйонів людей, яким вона допомогла.

Повертаючись до порядку денного роботи Уряду, Прем’єр-міністр повідомив, що, згідно з оновленими даними Держстату, зростання ВВП у другому кварталі становить 3,8%. «У людей більше роботи, ми більше виробляємо послуг, – сказав Володимир Гройсман. – Економіка зростає 10 кварталів поспіль. Але поки що люди не сильно відчувають економічний ріст. Тож завдання – утримувати і примножувати це зростання».

Дніпропетровщина в багатьох галузях показує приклад успіху євроінтеграційних процесів, - Іванна Климпуш-Цинцадзе

У Дніпрі обговорили можливості та переваги, які надає українцям євроінтеграція. Конференція за участі Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, керівництва Дніпропетровської ОДА, представників міської ради, бізнесу, громадських організацій, освіти відбулася в рамках інформаційної кампанії «Євроінтеграція: сила можливостей» та зібрала понад 300 людей.

Під час відкриття конференції Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала, що Угода про асоціацію є найширшим і найамбітнішим документом, який колись Європейський Союз підписував з третьою країною, а Зона вільної торгівлі з ЄС відкриває перед українськими підприємствами багато можливостей експорту власної продукції.

Вона підкреслила, що в першій половині 2018 року експорт з України до ЄС, у порівнянні з минулорічним періодом, зріс на 19,2%, а у загальному обсязі зовнішньоторговельних операцій частка ЄС у експорті становить вже 42,1%. «Просто бізнес, який довгий час був орієнтований на пострадянські ринки, зрозумів необхідність змін. В умовах російської агресії підприємці змушені були ухвалювати швидкі рішення і змінювати курс, аби бути конкурентними на ринку ЄС», - вважає Віце-прем’єр-міністр.

Вона  зазначила, що Дніпропетровщина в багатьох галузях показує приклад євроінтеграційних процесів та має всі шанси стати лідером у запровадженні цифрових послуг як частини європейського ринку: «Насамперед у Дніпропетровській області активно та дієво розвивається цифрове забезпечення послуг. Це важливо, адже ми визначили для себе, що одним з пріоритетів подальшої поглибленої інтеграції України з ЄС є саме цифровий ринок».

Підприємства Дніпропетровщини демонструють зростання обсягів зовнішньоторговельних операцій з європейськими країнами. Зокрема, за останні 3,5 роки експорт до країн ЄС зріс з 21% до 37%  в загальному обсязі експорту області. За перше півріччя цього року обсяг експорту до ЄС зріс на 33,2% та склав 1472,7 млн дол. США. Найбільша частка експорту області – 80% – припадає на продукцію гірничо-металургійної галузі. Як зазначив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман, зростання експорту  свідчить про те, що область задовольняє вимоги одного з чи не найвибагливіших ринків світу. «Війна підштовхнула більшість підприємств регіону переорієнтуватися на ринок ЄС. Аби бути конкурентними, власники стали більше інвестувати у виробництва. Приємно, що товари, вироблені на Дніпропетровщині, дедалі частіше з’являються на європейських вітринах», – підкреслив він.

«Досвід Дніпра багато років показує приклад всій Україні, як великі спільноти людей можуть об`єднуватися заради змін, скидати із себе стереотипні образи і бути надійною базою оборони держави. За кількасот кілометрів від Дніпра воюють Збройні сили, адже імперія не відпускає Україну. Проте це лише переконує нас у правильності обраного шляху – шляху розвитку, демократії та верховенства права. Це гартує і змушує українців тут, у тилу, працювати в рази більше, зважаючи на ціну, яку ми платимо за свій європейський та євроатлантичний вибір», - наголосила  Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Дніпропетровська область є лідером в Україні в процесах децентралізації. Як розказала директор Дніпропетровського центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна, об’єднані територіальні громади, розуміючи силу можливостей євроінтеграційних процесів, найбільшу допомогу в становленні свого розвитку та у формуванні європейських стандартів якості життя отримують саме від країн ЄС. Зараз у кожній області працюють центри підтримки місцевого самоврядування, які створені за сприяння програми U-LEAD з ЄС та Мінрегіону. «Першою громадою, яка отримала грантову допомогу в нашій області в 2015 році від програми GIZ, була Ляшківська ОТГ. Громада з населенням 2,5 тис. людей побудувала сучасний європейський Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Ще вісім  наших громад виграли гранти на будівництво сучасних ЦНАП. Іларіонівська ОТГ відкрила виробництво взуття з чеськими інвестиціями. Ця можливість прийшла разом з децентралізацією», - розповіла Олена Тертишна. Вона зазначила, що спільно експерти Центру розробили практичний порадник кроків для ОТГ щодо реалізації реформ у 12 секторальних напрямах.

Директор «Агентства розвитку Дніпра» Володимир Панченко розповів про те, які консультаційні послуги для бізнесу надає центр та як підтримує розвиток інновацій, використовуючи як кошти міста, так і залучаючи гранти ЄС. Він також наголосив на важливості підготовки молодих кадрів та заохочення їх залишатися в Україні. «За останні  два роки відбувся злам. Ми вийшли з пастки низької зарплати. Зарплати для персоналу, на які слід орієнтуватись бізнесменам, це еквівалент 800 доларів. Підприємці почали підвищувати зарплати, і завдяки цьому кадри почали повертатися з-за кордону. Вони повертаються з новим досвідом, новим баченням, з вимогою антикорупційності».

Керівник відділу дослідження ринків Офісу просування експорту Дмитро Носов, який також приїхав з Києва для участі в конференції, розповів про те, яку підтримку надає Офіс підприємцям, які хочуть почати експорт до країн Євросоюзу, та які початкові умови має виконати експортер-початківець.

Про свої історії виходу на ринки ЄС розповіли дніпровські підприємці - директор з продажів в Україні компанії AXOR INDUSTRY Едем Хаурмаджі та співзасновник виробничої компанії Sicore Group  Сергій Бондаренко.

Окремо учасники конференції обговорили можливості розвитку молоді, які надає євроінтеграція. Зокрема, про свій досвід навчання в університетах Греції та Іспанії розповіла випускниця освітньої програми ЄС Erasmus Mundus Ольга Новікова, а голова ГО «Арт-МОСТ» Георгій Бекмурзін про те, як ця організація реалізує програму польсько-українсько-литовських молодіжних обмінів.

Довідково

Мета інформаційної кампанії «Євроінтеграція: сила можливостей» - роз’яснення та популяризація практичних переваг і можливостей, які вже мають або невдовзі отримуватимуть українці від євроінтеграційного курсу України. Проект реалізується Офісом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України разом з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції за підтримки Проекту ЄС Association4U.

Ми розробили покроковий маршрут для роботи ОСББ з Фондом енергоефективності, - Геннадій Зубко

Мінрегіон спільно з міжнародними партнерами зі Світового банку розробив маршрутну карту для ОСББ і співвласників багатоквартирних будинків по роботі з Фондом енергоефективності. В ній чітко виписані заходи, які необхідно виконати будинку для отримання як фінансової, так і технічної допомоги від Фонду енергоефективності, а також принципи роботи майбутньої програми з термомодернізації багатоквартирних будинків від Фонду. Про це за результатами засідання Координаційної ради донорів повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Для майже 30 тисяч ОСББ, які вже сьогодні функціонують в Україні, це стане своєрідною маршрутною картою як у технічному напрямку, так і у залученні фінансів у проекти з термомодернізації, як тільки Фонд енергоефективності запрацює на повну силу», — наголосив Геннадій Зубко. За його словами, наразі потреба українських багатоповерхових будинків в інвестиціях для здійснення заходів енергоефективності та утеплення складає близько 40-50 мільярдів євро.

Нагадаємо, вчора за участі заступниці генерального директора Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів з розширення Єврокомісії Катаріни Матернової відбулося засідання Координаційної ради донорів, на якому було напрацьовано план дій із запуску Фонду енергоефективності, подальшу координацію роботи міжнародних партнерів та донорів щодо реформи енергоефективності. Також Катаріна Матернова повідомила про те, що Євросоюз готовий надати другий фінансовий транш у 54 млн євро на підтримку роботи Фонду енергоефективності.

Брошуру щодо принципів роботи Фонду енергоефективності можна завантажити за посиланням.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування