Дайджест новин Уряду 10.10.2018

Дата: 10.10.2018 16:15
Кількість переглядів: 499

Фото без описуУряд пропонує направити на заходи безпеки руху частину коштів від штрафів за перевищення швидкості

Кабінет Міністрів України пропонує внести зміни до Бюджетного кодексу України і спрямувати частину адміністративних штрафів за порушення правил дорожнього руху, передусім – перевищення швидкості, на заходи з підвищення безпеки руху на дорогах. Відповідні зміни схвалені під час засідання Уряду і будуть передані на розгляд до Верховної Ради. Коментуючи ухвалене рішення, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що питання безпеки на дорогах є вкрай актуальним.

«Відтак люди будуть знати, що те, що сплачують штрафники, йде на заходи по безпеці дорожнього руху, - сказав Володимир Гройсман. - Покарання – це вимушений крок. І мені потрібен не штраф, а збереження життя людей».

Довідково

Кабінет Міністрів України з 8 жовтня поточного року відновив постійний контроль швидкості на дорогах України. Відповідне рішення схвалене за підсумками всеукраїнської наради з питань безпеки дорожнього руху, яка відбулася у Кам’янці-Подільському на початку жовтня. Під час наради відзначалося, що за статистикою щодня в Україні через порушення правил безпеки руху гинуть 8 людей, близько 80 зазнають травм.

 

Ситуація на Чернігівщині змушує нас пам’ятати, що живемо в умовах агресії, – Володимир Гройсман

Надзвичайна подія, що сталася на території військового складу Міністерства оборони в Ічнянському районі Чернігівської області, змушує всіх пам’ятати: країна живе в умовах агресії, і не можна виключати жодної версії того, що сталося. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду. Він наголосив, що чекає попередніх результатів розслідування причин пожежі, але вже зараз очевидні спроби, в тому числі, й інформаційної агресії – через поширення фейків та нагнітання паніки серед населення.

«Вибухи на військових складах змушують нас розуміти, що ми живемо в умовах агресії… І ми бачимо, що включається інший вид агресії – інформаційний. Щохвилини людям надають велику кількість дезінформації. Фейкові повідомлення, нагнітання ситуації та поширення паніки, - сказав Володимир Гройсман. -  Те, що відбулося, потребувало наших скоординованих дій, аби забезпечити головне – не допустити жертв. Робота була проведена в координації всіх служб.  Для нас - це виклик і те, що має нас об’єднувати».

Прем’єр-міністр відзначив, що зараз потрібно швидко завершити гасіння пожежі, розпочати розмінування території, пройти по кожному двору, все зачистити і допомогти там, де є руйнування.

«І потрібно робити чіткі висновки, що треба зробити, аби забезпечити безпеку запасів», - додав Глава Уряду.

Довідково

За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, станом на ранок 10 жовтня ситуація на території військового складу Міноборони в Ічнянському районі залишається складною, продовжується пожежа і детонація боєприпасів. Проте загиблих та травмованих внаслідок надзвичайної ситуації немає. 

Із населених пунктів, що потрапили до зони можливого ураження, евакуйовано 12 тис. 500 осіб, у тому числі, через розгорнуті евакуаційні пункти вивезено 4 тис. 300 осіб, самостійно виїхали 8 тис. 200 осіб.

З метою ліквідації наслідків надзвичайної ситуації територію 16-кілометрової зони навколо військового складу розподілено на сектори для очищення від вибухонебезпечних предметів та визначено населені пункти, які потребують першочергового обстеження. 

На місці події працює 21 піротехнічний розрахунок ДСНС загальною чисельністю 110 осіб та 40 одиниць техніки. Проведено повітряну розвідку технічної території арсеналу.

На місці події працює штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та мобільна оперативна група ДСНС.

 

Уряд виділив 100 млн грн на подолання наслідків надзвичайної ситуації на Чернігівщині

Кабінет Міністрів України розпорядився виділити з резервного фонду державного бюджету на 2018 рік 100 млн грн на подолання наслідків надзвичайної ситуації, що трапилася на території військового складу Міноборони в Ічнянському районі Чернігівської області. Проект розпорядження підготувало Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. 

Коментуючи ухвалене рішення, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман відзначив: «Ми приймаємо рішення виділити 100 млн грн. Міністерству фінансів – швидко скоординуватися з областю (керівництвом Чернігівської ОДА), аби швидко вирішити всі бюрократичні питання», - сказав Глава Уряду.

Він наголосив, що наразі всі потрібні резерви для допомоги людям – сформовані. 
«Ми наведемо порядок, все відновимо і нікого не залишимо сам на сам з проблемою. Так ми працювали в Балаклеї і допомогли вирішити проблему. Так працювали в Калинівці і так само допомогли. Те ж зробимо для мешканців Ічні і прилеглих населених пунктів. Буду тримати ситуацію на контролі», - додав Глава Уряду.

Він наголосив, що всі заходи щодо розмінування території та її очищення потрібно продовжувати в посиленому режимі. Так само потрібно якомога швидше відновити газо- та водопостачання в населених пунктів, які наразі відімкнені від мереж.

«Ті дані, які я маю, говорять про те, що процес відновлення та повернення людей у домівки розпочнеться найближчим часом», - сказав Володимир Гройсман.

Окремо він подякував рятувальникам, військовим та волонтерам, які одразу прийшли на допомогу. «Люди більше показують, як треба об’єднатися та згуртуватися, - сказав Прем’єр-міністр. – Хочу подякувати за координацію служб».

Відтепер українці можуть обирати оптимальну систему індивідуального обліку тепла, - Геннадій Зубко

Встановлення розподільного обліку теплової енергії дасть можливість кожному українцю заощаджувати споживання тепла і платити виключно за власним лічильником. Вибір споживачами оптимальної системи індивідуального обліку здійснюється за технічної можливості інженерних систем й економічної доцільності для кожного будинку.

Так прокоментував прийняття на засіданні Уряду постанови «Про затвердження Порядку визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів – розподілювачів теплової енергії» Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Постанова розроблена Мінрегіоном на виконання Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Урядовець пояснив, що раніше індивідуальний (поквартирний) облік був доступний лише для мешканців будинків з горизонтальною системою опалення, а мешканці старих будинків, де відсутня технічна можливість встановити індивідуальний лічильник, сплачували за обсяг тепла, яке споживала вся будівля за комерційним будинковим вузлом, а спожита енергія ділилася пропорційно площі на всіх. І всі платили однаково.

«Відтепер власники квартир, які встановлять квартирні лічильники (при горизонтальній розводці інженерних мереж у будинку) або прилади-розподілювачі на опалювальні прилади (при вертикальній розводці) зможуть регулювати температуру в своїх помешканнях, заощаджувати тепло і платити виключно за власним лічильником, а не за перевитрати недбалого сусіда. Доплата складе лише за обігрів загальних місць користування та допоміжних приміщень відповідно до площі їх квартири. Це загально-європейська практика», - наголосив Геннадій Зубко.

Для системи обліку за допомогою приладів-розподілювачів необхідно, щоб їх встановили не менше як 50% мешканців багатоквартирного будинку. Оплата встановлення такої системи здійснюється коштом споживачів – власників квартири.

Безпека України – це наша безпека також», – Глава парламентського Комітету у закордонних справах Великої Британії

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з главами парламентських комітетів у закордонних справах Великої Британії Томом Тугенхатом та оборони Джуліаном Льюісом у Лондоні. Сторони обговорили співпрацю України з НАТО, агресію Росії на сході України та можливі інструменти протидії їй.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що тільки жорсткі санкції, зокрема, фінансові, та рішучі консолідовані дії європейських держав здатні зупинити російську ворожу політику. Вона наголосила, що Путін не обмежиться агресією Кремля проти Грузії, чотирма роками війни в Україні, хімічною атакою Росії у Солсбері чи кібервтручаннями у різних державах. Щодо України – Росія продовжує підривати переговори в Нормандському форматі, руйнувати Мінський процес, а також за допомогою різноманітних інструментів провокувати політичну, соціальну та економічну нестабільність в Україні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала за незамінний внесок британських військових у підготовку українських вояків у рамках операції «Орбітал», що проводиться у різних місцях в Україні, та за підтримку України і чітку позицію стосовно питання санкцій щодо РФ.

Голова Комітету у закордонних справах Палати громад Парламенту Великої Британії Томас Тугенхат запевнив, що Велика Британія має намір запровадити додаткові санкції проти Російської Федерації. Більш жорсткий санкційний режим стане реальністю після виходу країни з ЄС у березні 2019 року, оскільки наразі неможливо запровадити двосторонні санкції.

«Ваша безпека – це наша безпека також», – запевнив Глава парламентського Комітету у закордонних справах Великої Британії.

Він наголосив, що досвід України у протидії гібридним атакам є надзвичайно цінним для Великої Британії. Сторони домовилися посилити співпрацю щодо виявлення та протидії дезінформації.

Своєю чергою Голова Комітету з питань оборони Палати громад Парламенту Великої Британії Джуліан Льюїс запевнив, що Велика Британія всіляко сприятиме забезпеченню миру на окупованих територіях Донбасу та відновленню територіальної цілісності України.

Парламентарі запевнили, що Україна має значну підтримку у британському Парламенті та погодилися, що необхідно продовжувати активний діалог з представниками інших держав ЄС щодо агресивної політики Росії, зокрема, у контексті протидії будівництву «Північного потоку-2».

Андрій Рева: Завдання держави - забезпечити реабілітацію та протезування українським воїнам, які цього потребують

Завдання держави - забезпечити реабілітацію та протезування українським воїнам, які цього потребують. Про це Міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив під час робочої зустрічі з керівником сектору Трастових фондів НАТО Фредеріком Пежо, радником з медичних питань Девідом Річмондом, керівником офісу Агенції НАТО з підтримки і постачання в Україні Василем Литвинчуком та керівником проекту Трастового фонду НАТО з медичної реабілітації Наталією Мельниченко.

З української сторони у зустрічі також взяли участь заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна та директор НДІ протезування, протезобудування та відновлення працездатності Антоніна Салєєва.

Міністр подякував партнерам з НАТО за важливу допомогу, яку організація надала Україні в рамках спільного проекту для забезпечення українських військовослужбовців медичною допомогою та реабілітацією та українських медичних центрів належними засобами надання реабілітаційних послуг.

"Справжні друзі пізнаються у біді, тому дякую за ту роботу, яку проводить Трастовий фонд НАТО сьогодні, коли Україна дає відсіч агресору, який окупував частину нашої території. Ми несемо людські втрати – солдати та офіцери ЗСУ, Нацгвардії, інших збройних формувань отримують поранення та каліцтва, і завдання держави полягає у забезпеченні їх реабілітацією та протезуванням для повної інтеграції в мирне життя. Це складні виклики, з якими Україна раніше не зіштовхувалася", - заявив Міністр.

Він зазначив, що система реабілітації в Україні не була готовою до сьогоднішніх викликів, оскільки вона була розрахована на роботу в інших умовах та орієнтованою на реабілітацію осіб, які отримували трудові каліцтва, постраждалих внаслідок ДТП, і значно рідше мала справу з бойовими травмами.

"Ми маємо науково-дослідний інститут в Харкові, який з початком війни перебудував свою роботу і визначив пріоритетом своєї діяльності саме реабілітацію поранених військовослужбовців. І в перебудові цієї діяльності велику допомогу надав саме Трастовий фонд НАТО – завдяки цій підтримці вони запровадили нові методики протезування та реабілітації, а нещодавно там було побудовано спеціальний реабілітаційний басейн на кошти Трастового фонду НАТО. Разом із тим держава усвідомлює важливість цього закладу та спрямовує значне фінансування для забезпечення його засобами реабілітації. Вважаю, що об'єднання наших зусиль може забезпечити якнайкращий результат", - наголосив Андрій Рева.

Міністр також подякував за підтримку, надану Україні для участі в Іграх Нескорених, та висловив сподівання на продовження якнайширшої співпраці у майбутньому.

Керівник сектору Трастових фондів НАТО Фредерік Пежо повідомив українській стороні про прийняте рішення щодо продовження співпраці в рамках проекту до 2020 року.

"Досягнутий успіх є результатом роботи усієї команди та країн-учасниць НАТО, які фінансують цей проект, і він був би неможливим без головуючої у проекті країни, а саме Болгарії. Останнім найяскравішим прикладом успішної співпраці є започаткування освітньої програми протезистів-технологів за міжнародними стандартами, і сподіваюсь, що приблизно через рік ми побачимо, як перші українські протезисти отримують міжнародні сертифікати, що свідчитиме про те, що вони освоїли спеціальність", - заявив Фредерік Пежо.

Довідково

Трастовий фонд НАТО з фізичної реабілітації (протезування) військовослужбовців, поранених в антитерористичній операції, спрямовано на надання пораненим українським військовослужбовцям медичної допомоги і реабілітації, а також на забезпечення місцевих медичних центрів належними засобами надання відповідних реабілітаційних послуг. Відповідно до наявності коштів підтримка може надаватися у вигляді прямої медичної допомоги, фізіотерапевтичного та психологічного супроводу пацієнтів, будівництва, відновлення, ремонту та оснащення медичних закладів України, а також підвищення кваліфікації медичного персоналу за відповідною спеціалізацією.

 

Привітання Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана до Дня працівників сфери стандартизації та метрології

Шановні працівники
сфери стандартизації та метрології!

Від імені Уряду та від себе особисто вітаю з нагоди професійного свята та Всесвітнього дня стандартів!

В умовах активної торговельно-економічної інтеграції України до високорозвинутих суспільств Європейського Союзу, а також інших країн заходу — перед Урядом стоїть мета підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції, сприяння її виходу на світовий ринок. Саме тому захист здоров’я та життя громадян, ефективне регулювання ділового середовища, адаптація законодавства до високих міжнародних стандартів — наші першочергові завдання у сфері стандартизації та метрології.

Міжнародна організація стандартизації у зв’язку з радикальними змінами в економічному поступі, зумовленими передовими технологіями та інноваційними підходами, все більше вимог висуває до процесів виробництва. Українські підприємства, щоб бути успішними та конкурентоспроможними, активно засвоюють такі інновації та виходять на якісно новий щабель розвитку.

Переконаний, що визнання результатів діяльності вітчизняних інституцій у сфері стандартизації та споріднених видів діяльності на міжнародному рівні стане логічним продовженням реформ, які реалізуються в Україні. Наші фахівці сфери стандартизації та споріднених видів діяльності закладають гідний фундамент для запровадження інноваційних технологій та методологій, а тому роблять вагомий внесок у забезпечення розвитку національної економіки та модернізацію виробничого потенціалу країни.

Висловлюю подяку всім працівникам сфери стандартизації та метрології, бажаю професійного зростання, успіхів, добробуту та значних звершень!

З повагою

Прем’єр-міністр України                                                                                                                       Володимир ГРОЙСМАН

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування