Про проведення попередньої оплати товарів, робіт і послуг

Дата: 02.12.2020 11:39
Кількість переглядів: 906

Фото без описуПунктом 2 постанови № 1070 встановлено, що попередня оплата розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів за капітальними видатками та державними контрактами здійснюється шляхом спрямування бюджетних коштів виконавцям робіт, постачальникам товарів і надавачам послуг (крім нерезидентів) на небюджетні рахунки, відкриті на їх ім'я в органах Державної казначейської служби у встановленому законодавством порядку, з подальшим використанням зазначених коштів виконавцями робіт, постачальниками товарів і надавачами послуг виключно з таких рахунків на цілі, визначені договорами про закупівлю товарів, робіт і послуг, з наданням підтвердних документів органам Державної казначейської служби для здійснення платежів.

Для перерахування коштів з небюджетних рахунків, відповідно до пункту 6 Порядку казначейського обслуговування небюджетних рахунків клієнтів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 21.07.2014 № 770, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.08.2014 за № 928/25705 (далі – Порядок № 770), клієнти подають органам Казначейства платіжні доручення.

Реквізит «Призначення платежу» платіжного доручення заповнюється з урахуванням вимог нормативно-правових актів та повинен містити повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу.

Згідно з пунктом 22 Порядку № 770 для проведення платежів з небюджетних рахунків у випадках, передбачених законодавчими та іншими нормативно-правовими актами, клієнти разом із платіжними дорученнями надають до органів Казначейства відповідні підтвердні документи.

Отже, подальше використання зазначених коштів виконавцями робіт, постачальниками товарів і надавачами послуг здійснюється на підставі підтвердних документів, які вони визначають самостійно, та які підтверджують спрямування коштів на виконання цілей, передбачених договорами про закупівлю товарів, робіт і послуг.

Одночасно, пунктом 33 Порядку № 770, визначено, що у разі необхідності проведення розрахунків в іноземній валюті за операціями, які мають здійснюватись за небюджетними рахунками у випадках, передбачених законодавчими та іншими нормативно-правовими актами, клієнти відкривають рахунки в установах банків за відповідними балансовими рахунками згідно з вимогами нормативно-правових актів Національного банку України.

Таким чином, виконавці робіт, постачальники товарів і надавачі послуг мають право перераховувати кошти, отримані як попередня оплата, з небюджетних рахунків на їх рахунки, відкриті в установах банків на закупівлю іноземної валюти за умови, якщо такі витрати здійснюються з метою виконання вимог відповідного договору.

Також, виконавці робіт, постачальники товарів і надавачі послуг мають право перераховувати такі кошти з небюджетних рахунків на виплату заробітної плати, сплату податків, зборів, прибутку, комунальних послуг, тощо, якщо відповідні видатки спрямовані на виконання цілей, визначених договором про закупівлю товарів, робіт і послуг, укладеним між ними та розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів.

Слід зазначити, що за правильність оформлення та достовірність інформації, зазначеної у платіжних дорученнях, та за проведення таких видатків відповідають клієнти.

Крім того, визначення розміру та строків попередньої оплати на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів за рахунок державних і змішаних капітальних вкладень регламентовано нормами Порядку державного фінансування капітального будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1764 (далі – Порядок № 1764).

У разі використання коштів з небюджетних рахунків, отриманих як аванс, на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів відповідно до Порядку № 1764, такі кошти підрядник використовує лише на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів.

З огляду на вищевикладене, при здійсненні платежів з небюджетних рахунків клієнтів слід дотримуватись норм вищезазначених нормативно-правових актів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування