Всесвітній день боротьби із СНІДом

Дата: 01.12.2020 09:41
Кількість переглядів: 376

Фото без описуЩороку, 1 грудня, відповідно до рішень Всесвітньої організації охорони здоров’я та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятих у 1988 році, Україна разом з міжнародною спільнотою традиційно відзначає Всесвітній день боротьби із СНІДом.

Основна мета цього дня - звернути увагу суспільства до проблем ВІЛ/СНІДу, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасної діагностики ВІЛ-інфекції.

Проблема поширення ВІЛ-інфекції впродовж майже 30 років усе ще залишається актуальною для світової співдружності. Сьогодні масштаби поширення вірусу імунодефіциту людини набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічному розвитку більшості країн світу.

Важливим моментом у запобіганні поширення СНІДу є активне залучення до боротьби з хворобою людей, які живуть з ВІЛ/СНІД. Діяльність сміливці, які не змирилися з невідворотністю, а почали активну роботу щодо захисту прав хворих, пропагування профілактики страшної хвороби, сприяла стабілізації ситуації, що склалася внаслідок поширення СНІДу в Україні.

1 грудня – це день солідарності і виявляння толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, а також прихильності до формування здорового способу життя, як важливого життєвого орієнтира для кожного громадянина.

Профілактичні заходи. Основна умова — Ваша поведінка.

1. Спеціальне виховання дітей і лекції для дорослих з питань захисту й запобігання.

2. Статеві контакти — найбільш розповсюджений шлях передачі вірусу. Тому надійний спосіб запобігти зараженню — уникнення випадкових статевих контактів, використання презервативу.

3. Вживання ін'єкційних наркотиків не тільки шкідливо для здоров'я, але і значно підвищує можливість зараження вірусом. Як правило, ті, хто вводять внутрішньовенні наркотики, використовують загальні голки і шприци без їхньої стерилізації.

4. Використання будь-якого інструментарію (шприци, системи для переливання крові) як у медичних установах, так і в побуті при різних маніпуляціях (манікюр, педикюр, татуювання, гоління тощо), де може міститися кров людини, зараженої ВІЛ, потребує його стерилізації. Вірус СНІДу нестійкий, гине при кип'ятінні миттєво, при 56 градусах за Цельсієм протягом 10 хвилин. Також можуть бути використані спеціальні розчини для дезінфекції. Спирт не знищує ВІЛ.

У жовтні 2020 року в Україні офіційно зареєстровано 1 244 нових випадки ВІЛ-інфекції, у 268 пацієнтів діагностовано СНІД, а 160 людей померли від СНІДу.

За десять місяців 2020 року в Україні за даними Центру громадського здоров'я МОЗ України було зареєстровано найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами  є Дніпропетровська, Одеська, Донецька області, а також Київ.

 В Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 240 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз – станом на 1 жовтня 2020 року на обліку в Україні перебуває 136 849 ВІЛ-позитивних пацієнти.

•        Починаючи з 2018 року, українці найчастіше інфікуються через незахищений секс.

•        Більшість випадків інфікування ВІЛ в Україні сьогодні реєструються у молодих людей віком від 15 до 30 років.

У 2020 році вперше в історії України епідемія ВІЛ/СНІДу сповільнилася – це стало результатом роботи національних програм з уразливими групами та роботою з профілактики ВІЛ/СНІДу.

Яготинський районний центр  соціальних

 служб для сім’ї, дітей та молоді

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування