Акція «16 днів проти насильства»

Дата: 01.12.2020 09:32
Кількість переглядів: 289

Фото без описуСвобода від насильства – основне право людини. Домашнє насильство – один із найчастіших злочинів, які вчиняються щодня. І все ж соціальний тиск такий сильний, що багато жертв сприймають насильство як невідворотне явище в житті і не повідомляють про нього.  Впровадження гендерної рівності та протидія насильству над жінками – один з невід’ємних інструментів побудови безпечного і толерантного суспільства. Суспільства, яке базується на взаємній повазі, рівних правах та можливостях.

Уже традиційно з метою привернення уваги жителів району до актуальних для українського суспільства проблем подолання домашнього насильства, працівниками Яготинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей та сім’ї Яготинської районної державної адміністрації спільно із інспектором з ювенальної превенції Яготинського відділення поліції Переяслав-Хмельницького відділу поліція ГУ Національної поліції в Київській області дотримуючись умов карантину було організовано тематичні бесіди в рамках проведення щорічної акції «16 днів проти насильства» у загальноосвітніх навчальних закладах Яготинського району.

На початку бесіди учням розповіли чому саме «16 днів проти насильства» називається щорічна акція, адже саме з 25 листопада по 10 грудня суб’єкти соціальної роботи активізують свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у населення, створити соціальний простір, вільний від насильства. Дати початку та завершення Акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. Шістнадцятиденний період акції охоплює наступні важливі дати: – 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок; – 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом; – 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством; – 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями; – 5 грудня – Міжнародний день волонтера; – 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі; – 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією; – 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Детальніше зупинились по видам, формам прояву та наслідками насильства:

  1. Фізичне насильство в сім'ї:
  • Форми прояву(штовхання, хапання, ляпаси; побиття, стусани, укуси; викручування рук; смикання волосся; спроби придушення; мордування та катування; заподіяння опіків; кидання предметів в сторону жертви; загроза будь-якою зброєю; відмова у наданні необхідної допомоги в разі хвороби або вагітності.
  • Наслідки насильства(порушення фізичного або психічного здоров'я; нанесення шкоди честі та гідності постраждалого члена сім'ї; смерть постраждалої особи.
  1. Сексуальне насильство в сім'ї:
  • Форми прояву(зґвалтування, в тому числі "зґвалтування в шлюбі"; примус до небажаних сексуальних контактів; сексуальні домагання;  дії сексуального характеру по відношенню до дитини:розбещення дітей, втягування дитини у заняття дитячою проституцією або дитячою порнографією тощо.
  • Наслідки насильства(порушення фізичного або психічного здоров'я;  нанесення шкоди честі та гідності постраждалого члена сім'ї).
  1. Психологічне насильство в сім'ї:
  • Форми прояву(словесні образи,погрози вбивства; погрози завдання каліцтва,травм, побиття; приниження, переслідування; залякування; пошкодження, псування або приховування особистих речей, предметів,прикрас тощо).
  •  Наслідки насильства(емоційна невпевненість, закомплексованість; нездатність захистити себе; шкода психічному та душевному благополуччю особи).

 4. Економічне насильство в сім'ї:

- Форми прояву(умисне позбавлення члена сім'ї житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які особа (жертва) має передбачене законом право; пошкодження, знищення власності; проникнення в житло; підпал;  обмеження (позбавлення) доступу до сімейного бюджету; примус члена сім'ї виконувати важку, непосильну роботу;  економічна експлуатація).

- Наслідки насильства(порушення фізичного або психічного здоров' я; смерть постраждалої особи).

Також діти дізнались, що до  спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать: 1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника; 2) обмежувальний припис стосовно кривдника; 3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи; 4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

       Крім того, фахівці назвали організації, до яких слід звертатися, коли діти стають свідками насильства чи потерпають від нього. Це, зокрема, відділи поліції за місцем проживання, центр соціальних служб для сімей, дітей та молоді та служби у справах дітей та сім’ї. Учні долучалися до розмови, висловлювали свою думку та дискутували.  

В ході зустрічі  також звернули увагу на шляхи передачі ВІЛ інфекції, ситуації, яка склалась в державі, районі, місті щодо поширення інфекції, профілактики хвороби та кримінальну відповідальність за навмисне зараження нею, а  також на стигматизацію та упереджене відношення до хворих на ВІЛ інфекцію та СНІД.   Своєчасне попередження, звернення до лікаря, безпечна та свідома поведінка – найкращий шлях уберегтися від небажаних наслідків. Саме це має розуміти кожен громадянин України. Тому, проведення інформаційно-просвітницької роботи серед мешканців  району – є запорукою попередження та боротьби з захворюванням, спричиненим вірусом імунодефіциту людини.

Важливо пам’ятати: насилля, яке відбувається в межах школи між дітьми, часто буває тільки вершиною айсберга. За такою поведінкою може стояти безліч факторів, які варто вирішувати разом за допомогою кваліфікованих спеціалістів не тільки в межах школи, а і за її межами: тобто – психологів, фахівців із соціальної роботи та служб у справах дітей та сім’ї.

Яготинський  районний  центр

соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування