Як стати на облік в Центрі зайнятості і отримати статус безробітного

Дата: 23.11.2020 08:29
Кількість переглядів: 422

Фото без описуОтримати офіційний статус безробітного в Україні можна вставши на облік в центр зайнятості (далі – ЦЗ), незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування.

При взятті безробітного на облік, на нього заводиться персональна картка, в якій вказуються особисті дані (прізвище, ім’я та по батькові,  рік народження,  місце проживання, серія та номер паспорта, відомості про останнє місце роботи або вид діяльності).

Перелік документів, необхідних для реєстрації у ЦЗ:

1. Копія та оригінал паспорту і облікової картки платника податків.

2. Копія та оригінал трудової книжки, цивільно-правового договору.

3. Копія та оригінал диплому або іншого документу про освіту.

4. Інші документи (наприклад, військовий квиток (у разі потреби); інвалід подає копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією та, у разі наявності, пред’являє індивідуальну програму реабілітації; внутрішньо переміщені особи пред’являють довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та надають її копію тощо).

Після присвоєння статусу безробітного залишається лише відвідувати ЦЗ (не рідше одного разу в 30 календарних днів) і очікувати поки співробітники біржі праці підберуть підходящу вакансію.

 Підходяща робота для безробітного вважається та робота, що відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації особи з урахуванням доступності транспортного обслуговування.

Заробітна плата повинна бути не нижче розміру заробітної плати такої особи за останнім місцем роботи з урахуванням середнього рівня заробітної плати, що склався у регіоні за минулий місяць, де особа зареєстрована як безробітна.

Під час підбору підходящої роботи враховується тривалість роботи за професією (спеціальністю), кваліфікація, досвід, тривалість безробіття, а також потреба ринку праці

Людям з інвалідністю підходяща посада підбирається відповідно до їх професійних знань і навичок, а також з урахуванням довідки медико-соціальної експертної комісії з висновком про умови та характер праці, індивідуальної програми реабілітації та побажань самого інваліда щодо умов роботи.

Якщо неможливо надати безробітному роботу за професією протягом 6 місяців з дня перебування на обліку, йому пропонується підходяща робота з урахуванням здібностей, стану здоров’я і професійного досвіду, доступних для нього видів навчання та потреби ринку праці. Дворазова відмова від запропонованої роботи є підставою для зняття з реєстрації в ЦЗ та позбавлення статусу безробітного.

Зверніть увагу! Пропуск призначеної дати відвідування ЦЗ без поважної причини тягне за собою скорочення виплат із безробіття або зняття з обліку.

Порядок нарахування і виплати допомоги по безробіттю

Грошова допомога призначається з 8-го дня після реєстрації в державній службі зайнятості. Виплата допомога по безробіттю особам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, починається з 91­го календарного дня. Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом 2 років. Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів.

Який розмір допомоги по безробіттю у 2020 році? Мінімальна сума допомоги по безробіттю в Україні в 2020 році становить 650 гривеньУ мінімальному розмірі допомога виплачується тим, хто за останній календарний рік має страховий стаж менше шести місяців. Безробітні, чий страховий стаж за останні 12 місяців до реєстрації в ЦЗ перевищує 6 місяців, розмір виплат по безробіттю розраховується в процентному співвідношенні до їх середнього доходу (зарплати) в залежності від страхового стажу.

Важливо! Відповідно до постанови №217 правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування,  мінімальний розмір допомоги по безробіттю на період карантину та протягом 30 днів після його завершення, підвищено з 650 гривень до 1000 гривень.

Зверніть увагу, що максимальний розмір фінансової допомоги з безробіття не може перевищувати 4- х прожиткових мінімуми для працездатних осіб.


Звертаємо увагу, що матеріал носить рекомендаційний характер, і вирішення окремих ситуацій потребує консультації зі спеціалістом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування