Щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції». Декларація і депутати: коли і яку подавати

Дата: 17.11.2020 15:55
Кількість переглядів: 367

Фото без описуВідповідно до абз.15 ч.1 ст.1, п.п. «б» п.1 ч.1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єктами декларування є депутати депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови.

Згідно з ч.3 ст. 45 Закону особа, яка претендує на зайняття посади, зазначеної у п. 1, п.п. «а» п.2 ч.1 ст. 3 Закону, та особа, зазначена у п. 4 (крім осіб, які балотуються кандидатами у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, на посади сільських, селищних, міських голів) ч. 1 статті 3 Закону, до призначення або обрання на відповідну посаду подає в установленому Законом порядку декларацію за минулий рік. Особа, обрана депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатом місцевої ради, сільським, селищним, міським головою, подає таку декларацію впродовж п’ятнадцяти календарних днів з дня набуття повноважень відповідно депутата, сільського, селищного, міського голови.

Згідно з положеннями ч.1 ст.3 Закону України «Про статус депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим», ч.2 ст.4 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії  відповідної місцевої ради.

Відповідно до ч.1 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»повноваження новообраного сільського, селищного, міського голови починаються з моменту складення ним присяги відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» на пленарному засіданні відповідної сільської, селищної, міської ради, на якому відповідною територіальною виборчою комісією були оголошені рішення щодо його обрання та реєстрації.

З огляду на викладене:

1) особа, обрана депутатом місцевої ради, подає деклараціюза минулий рік впродовж п’ятнадцяти календарних днів з дня відкриття першої сесії відповідної  місцевої ради;

2) особа, обрана сільським, селищним, міським головою, подає декларацію за минулий рік впродовж п’ятнадцяти календарних дні з моменту складення ним присяги відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» на пленарному засіданні відповідної сільської, селищної, міської ради, на якому відповідною територіальною виборчою комісією були оголошені рішення щодо його обрання та реєстрації.

Якщо обрана особа незалежно від обставин уже подала декларацію за минулий рік (який передує року обрання), її повторного подання не вимагається, оскільки така особа вже виконала обов’язок, визначений у ч.3 ст.45 Закону (роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції від 26.08.2020 № 9).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування