ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ - ВИМОГА СЬОГОДЕННЯ

Дата: 10.11.2020 09:36
Кількість переглядів: 543

Фото без описуПроблема легалізації праці, як завжди, залишається актуальною.

Чому так відбувається та які несе наслідки? Чимало роботодавців малого та середнього бізнесу не укладають трудові договори з найманими працівниками з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку. Виплачуючи заробітну плату  неофіційно в «конвертах», роботодавець позбавляє свого працівника на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством  норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики пов’язані з захистом своїх трудових прав  та соціальним захистом  у разі скрутних життєвих обставин.

Легалізація праці – це вимога сьогодення. Знизивши ставку нарахування єдиного соціального внеску до 22%, держава зробила крок назустріч бізнесу  в очікуванні легалізації робочих місць та підвищення рівня заробітної плати. Проте, незважаючи на проведені роз’яснювальні заходи та вимоги діючого законодавства, оформлення найманих працівників належним чином залишається проблемою. Явною ознакою прихованої зайнятості є той факт, коли людей оформляють на роботу погодинно, проставляють їм у табелі робочий час по 2-4 години, тоді як вони працюють по 8 годин на день.  Відповідно, зарплату показують також за 2-4 год., з якої  й сплачують податки, а решта – «конверт».

Не варто забувати, що відповідно до ст.265 КЗпП  як юридичних, так і фізичних осіб підприємців, що використовують найману працю, штрафуватимуть за фактичне  допущення людей  до роботи без оформлення трудового договору та виплату заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ. Штраф у 30-тикратному розмірі  мінімальної заробітної плати, встановленої на момент  виявлення порушення стягуватимуть за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці застосовуватимуть штраф у 10-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

У черговий раз закликаємо роботодавців зробити крок назустріч суспільству – легалізувати найманих працівників та відмовитись від «чорної» зарплати в «конвертах». Це дозволить зняти, по-перше, соціальну напругу, а  по-друге, дозволить громадянам отримати реальну соціальну підтримку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування