Виявили помилку у відомостях Державного земельного кадастру? Можна виправити!

Дата: 09.11.2020 09:23
Кількість переглядів: 3028

Фото без описуОднією з найпоширеніших помилок є накладання меж земельних ділянок, коли межі однієї ділянки на Публічній карті накладаються на частину земельної ділянки іншого власника. Ця технічна помилка може мати досить неприємні наслідки, адже власник землі на яку накладені межі іншої ділянки не зможе отримати кадастровий номер для своєї власності поки ця помилка не буде виправлена.   

Розглянемо таку ситуацію:

Віктору на праві власності належить земельна ділянка площею 2,02 га. Вказана земельна ділянка призначена для ведення особистого селянського господарства і посвідчена Державним актом на право власності на земельну ділянку, який був виданий  районною державною адміністрацією навесні 1998 року. У липні 2019 року Віктор уклав договір з землевпорядною організацією на виготовлення технічної документації із землеустрою по (встановленню) відновленню меж земельної ділянки в натурі. Землевпорядник повідомив, що під час розроблення технічної документації встановлено, що на частину  земельної ділянки є перетин із земельною ділянкою Вікторового сусіда та що роботи призупиняються і будуть продовжені після виправлення перетину даних земельних ділянок. Такий перетин виник, коли сусід зареєстрував земельну ділянку на підставі технічної документації виготовленої іншою землевпорядною організацією, без погодження Віктора. На сьогодні сусід не погоджується на виправлення помилки допущеної у його тех документації та у ДЗК щодо конфігурації. Питання Віктора: як Вам оформити право власності на дану земельну  ділянку?

 Що “говорить” закон?

Накладення земельних ділянок – коли згідно двох або більше різних землевпорядних документів одна і та ж ділянка землі, розташована на певному відрізку, фактично займає територію іншої, як правило, сусідньої земельної ділянки. Пункт 6 ст. 24 Закону України "Про Державний земельний кадастр" установлює однією з підстав для відмови в проведенні державної реєстрації земельної ділянки знаходження в межах земельної ділянки, що підлягає реєстрації, іншої земельної ділянки або її частини. При цьому власник не зможе одержати кадастровий номер, який є обов'язковим у разі відчуження земельної ділянки. Це означає, що за відсутності такого номера особа не може повноцінно розпоряджатися своєю власністю: продати, подарувати земельну ділянку або будинок чи іншу споруду, розташовану на такій ділянці.

Відповідно до ст. 158 Земельного кодексу України земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. У разі вирішення земельних спорів органами місцевого самоврядування або органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів, будь-яка зі сторін спору у разі незгоди із прийнятим відповідними органами рішенням, має право на його оскарження в судовому порядку.

Спори, що виникають у зв’язку з накладенням меж земельних ділянок, розглядаються в порядку цивільного судочинства, коли в якості відповідачів залучаються як відповідна місцева рада, так і власник земельної ділянки, межі якої накладаються з межами позивача.

Віктор, як власник такої земельної ділянки, може обрати між наступними варіантами дій:

Оформити право власності на земельну ділянку з меншими розмірами або з іншою

конфігурацією. Для цього розробити в землевпорядній організації технічну документацію із землеустрою, яка б встановлювала нові межі земельної ділянки в натурі (на місцевості). Після чого слід внести інформацію про земельну ділянку до Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Або звернутися до  суду за визнанням права власності на земельну ділянку в розмірах, які зазначенні в документі на право власності на землю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування