Якщо ви любите дітей і шукаєте роботу, то вам – у патронатні вихователі!

Дата: 08.10.2020 15:28
Кількість переглядів: 1027

Фото без описуЩо таке патронат?

Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Сім’я патронатного вихователя — це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатний вихователь — це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Хто може стати патронатним вихователем?

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні. Кандидат у патронатні вихователі подає до Центру соціальних служб  за місцем проживання такі документи: 1) заяву; 2) копію паспорта громадянина України; 3) копію трудової книжки (у разі наявності); 4) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за формою згідно з додатком 5 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. N 866; 5) довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі; 6) копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням; 7) письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Обов’язки патронатного вихователя:

забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;
створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку; співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;
забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною; сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Хто може бути влаштований в патронатну сім’ю?

Покинуті/знайдені діти, діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; діти, чиї батьки пропали безвісті; діти з сімей, в яких існувала загроза життю чи здоров’ю; діти за заявою батьків у зв’язку з складними життєвими обставинами, які через трапились в їх сім’ї . Можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя.

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Оплата послуг із здійснення патронату над дитиною
Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (оплата здійснюється за кожен відпрацьований день). На дітей влаштованих в сім’ю виплачується допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.
Нажаль, ми стали дедалі частіше спостерігати, що діти з нашого району потребують влаштування в сім’ї тому питання створення сім’ї патронатного вихователя є дуже  актуальним, адже це чудова альтернатива , проживання дитини в інтернатному закладі. До того ж вже почала діяти одна з важливих реформ в державі – це реформування інституційних закладів і повне ліквідування інтернатів, що виключає в подальшому можливість влаштовувати туди дітей, які тимчасово не можуть проживати в своїх сім’ях.

Можливо вже є багато тих хто чув про послугу патронатного виховання, адже центром соціальних служб проведено чимало заходів на цю тему,  та все ще  вагається або має якість страхи.

Для сім’ї патронатного вихователя,  це шанс на офіційне працевлаштування, не покидаючи свою домівку, зарахування педагогічного стажу та гідна заробітна платня на період перебування дитини в його родині.

Якщо ви готові допомогти дитині подолати складні життєві обставини і відчути себе щасливим,  зростаючи у сімейному колі, звертайтесь в Яготинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  за  адресою: м. Яготин, вул. Незалежності, 110   т:   5-46- 48.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування