З початку року від платників Київщини надійшло 8,5 млрд грн ПДФО

Дата: 23.09.2020 14:50
Кількість переглядів: 907

За період січень-серпень платники Київщини перерахували до зведеного бюджету 8,5 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Про це повідомили в ГУ ДПС у Київській області. Зокрема, з загальної суми до Державного бюджету спрямовано 2,1 млрд грн, що на 6% або 124,7 млн грн більше, аніж у відповідному періоді торік.

Місцеві бюджети області, у свою чергу, отримали 6,4 млрд грн. Цей показник також зріс на 6%, що у грошовому еквіваленті дорівнює 374,1 млн грн додаткових коштів.

ПДФО сплачується із розрахунку 18 відсотків від нарахованого доходу та застосовується майже для всіх видів доходів громадян: зарплати, стипендії, заохочувальні виплати, виплати за договорами цивільно-правового характеру тощо.

Водночас, ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що Законом України від 16.01.2020  № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466) передбачено низку змін до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ), які стосуються податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), а саме:

Не оподатковуються ПДФО (ст. 164 – ст.165 ПКУ):

– відшкодування моральної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

– суми пенсій, розмір яких перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму;

– сума страхових (регламентних) виплат, страхових відшкодувань, що здійснюються Моторним (транспортним) страховим бюро України (сума не може перевищувати розмір шкоди, фактично заподіяної вигодонабувачу (бенефіціару), що визначається за звичайними цінами на дату такої страхової виплати).

Зміни в оподаткуванні продажу нерухомості:

– оподаткування за ставкою 18% доходу, отриманого платником податку від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об’єктів нерухомості.

Перший об’єкт на рік залишається за нульовою ставкою, другий – за ставкою 5% (п.172.2 ст.172 ПКУ) ;

– звільняється від сплати 5% ПДФО під час продажу об’єкт незавершеного будівництва за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки (п.172.1 ст.172 ПКУ) .

Відповідальність за неподання (несвоєчасне подання) форми №1ДФ.

За неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкового розрахунку за формою №1ДФ застосовується штраф в розмірі 1020 грн (було 510 грн), за повторне порушення протягом року – 2040 грн (було 1020 грн).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування