Яготинській Картинній галереї – 35!

Дата: 01.10.2018 16:43
Кількість переглядів: 1584

Фото без описуНещодавно Яготинщина відзначила 35-у річницю з дня відкриття у райцентрі Картинної галереї. На свято завітало багато гостей з різних куточків України, які мали бажання висловити вітання та подяку нинішнім та колишнім працівникам Картинної галереї, адже саме тут постійно вирує творче життя: відбуваються зустрічі, презентації, виставки, які згуртовують молодь та людей, небайдужих до мистецтва.

 

І вже протягом трьох з половиною десятиліть Картинна галерея  КЗ КОР «Яготинський історичний музей» тішить, дивує і радує прихильників та шанувальників мистецтва. Практично, з дня заснування вона стала однією з візиток райцентру, його культурним надбанням.

Зустрічали гостей свята у мальовничому парку, на лівому березі озера Супій, перед галереєю, яка розміщена у двоповерховому кам'яному приміщенні будинку, що залишився від колишнього палацу графа Кирила Розумовського та князів Рєпніних (кінець XVIII - початок XIX століття). Так же привітно стрічала відвідувачів улюблена альтанка Тараса Шевченка, яка і понині стоїть у парку, та флігель, у якому він жив у 1843 році, і де нині створено музей, який так і називається: «Флігель Тараса Шевченка». Всі учасники урочистого зібрання мали змогу відвідати 14 виставкових залів, розміщених на двох поверхах галереї, в яких водночас можуть експонуватися майже 300 полотен та інших художніх творів.

Гостинна господарка Ольга Миколаївна Черниш розповіла присутнім на святі про всі здобутки, якими сьогодні пишається музейний заклад, про нові знайомства з талановитими митцями, а також познайомила гостей з майбутніми проектами та планами. Від щирого серця дякувала всім відвідувачам, працівникам установи, активним громадським діячам, спонсорам, завдяки яким галерея ось уже три з половиною десятиліття працює та стрімко розвивається, примножуючи свої досягнення. У затишному виставковому залі, у колі справжніх шанувальників мистецтва лунало стільки добрих і прекрасних вітань і побажань, що переказати всі просто неможливо. Та це й не дивно, адже кожен, хто завітав сюди хоч раз, вже не може оминати двері цього храму мистецтва.

До уваги присутніх були представлені твори українського мистецтва - живопису, скульптури, графіки, декоративного мистецтва, старовинні ікони, вироби з кераміки, скла, різьби по дереву. В кількох залах – картини відомих художників України та самобутні твори місцевих майстрів. В експозиції музею гості милувалися полотнами народних художників колишнього Радянського Союзу М.Гущенка, Т.Яблонської, М.Дерегуса, С.Григорєва, С.Шишка та народних художників України І.Їжакевича, А.Монастирського, А.Пламеницького, В.Забашти та інших. Та найбільш приємне враження справили на них твори народної художниці України Катерини Білокур, її немеркнуча спадщина, що давно стала національним мистецьким скарбом. Дивувалися вкотре, як неосвічена жінка-селянка шляхом вивчення природи та наполегливої праці змогла самотужки оволодіти висотами малярського мистецтва і по праву вважатися славою та гордістю української художньої культури. Тільки тут починаєш розуміти, як в її глибоко поетичних картинах струменіє любов до рідного краю і щире захоплення його неповторною красою.

До речі, у Яготинській картинній галереї представлене найбільш повне зібрання робіт К.Білокур (більше 70) – живопис, акварель, графіка, ескізи, начерки, етюди, ранні та незакінчені роботи. Серед численних відвідувачів, які захоплювались перлиною Яготинського краю, було багато видатних людей. Неодноразово Картинну галерею відвідував О. Гончар. Ось слова з його останнього запису в Книзі відгуків: «Не раз дивились твори Катерини Білокур і не раз переконались, що тут, у Яготині, промовляє до людей поетична душа України, її мистецький Геній. Дякуємо оберігачам музею, людям достойним Богданівської чарівниці. Живіть! Квітуйте!»

Оригінальне, неповторне обличчя Яготинської Картинної галереї створює самобутня творчість художників Яготинщини. В роботах художників висвітлюється історія рідного краю, оспівується фізична і духовна краса людини, з любов’ю зображуються чудові краєвиди.

Вітаючи присутніх з ювілеєм, перший заступник голови Яготинської райдержадміністрації Тетяна Петрівна Сухенко наголосила, що мешканці Яготинського краю пишаються тим, що Яготинська Картинна галерея є однією з найкращих районних картинних галерей України і має статус відділу Яготинського державного історичного музею. Щиро подякувала працівникам Картинної галереї за щоденні творчі зусилля, спрямовані на дбайливе збереження та популяризацію самобутнього спадку рідного народу. Адже саме завдяки їхнім зусиллям музейний заклад є безцінним джерелом пізнання, яке освячує наше долучення до культурно-історичних цінностей і духовних реліквій. Вона також висловила упевненість у тому, що берегині скарбів Яготинщини і надалі здійснюватимуть все можливе, щоб місцеві музеї і заповідники завжди залишалися справжніми джерелами пізнання історії та культури українського народу, з яких живитиметься не одне покоління співвітчизників і всіх, хто прагне відвідати наш квітучий Яготинський край, щоб долучитися до його духовних цінностей. Насамкінець щиро побажала всім міцного здоров’я, родинного щастя, невичерпної наснаги, успіхів у праці в ім’я утвердження в суспільстві високих моральних засад, збереження національної спадщини та історико-культурного надбання яготинського краю.

Квіти, подарунки, щирі вітання, спогади, побажання, творчі виступи, – таким був святковий осінній день.

Сьогодні Яготинська Картинна галерея відома далеко за межами району. Щороку вона приймає десятки тисяч відвідувачів, серед яких гocтi з різних куточків нашої держави та навіть із-за кордону. Працівники закладу організовують численні виставки, проводять масові заходи різноманітного характеру. Музейний заклад став справжнім центром культурного життя району.

Анатолій Саса

На світлинах: 1. Яготинська Картинна галерея

2. Зал творчості Катерини Білокур

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування