Дайджест новин Уряду 26 вересня 2018

Дата: 26.09.2018 16:16
Кількість переглядів: 645

Уряд ухвалив концепцію реформування закупівель ліків і медвиробів

Концепція реформування закупівель лікарських засобів та медичних виробів, допоміжних засобів, інших товарів медичного призначення ухвалена на засіданні Кабінету Міністрів України сьогодні, 26 вересня.

 

Концепція передбачає створення ефективного механізму забезпечення ліками, коли пацієнт отримуватиме якісне лікування у найбільш зручний спосіб. Для кожного препарату і медичного виробу, які зараз є у переліку централізованих закупівель, підбирається найбільш оптимальний шлях доставки до пацієнта: через програми реімбурсації, включення у вартість медичної послуги або закупівлі Центральною закупівельною агенцією.

“Мета реформи - зробити ліки доступними, - коментує Ольга Стефанишина, заступник Міністра охорони здоров’я. - При цьому для нас принципово важливо не повернутись до корупційних практик, які були у цій сфері до впровадження закупівель ліків через міжнародні організації, коли до пацієнтів доходило менше половини закуплених ліків. Суттєво важливо також не втратити той досвід і ті кращі практики роботи, які дозволили налагодити безперервне забезпечення пацієнтів безпечними та якісними ліками з доведеною ефективністю”.

Концепція реалізовуватиметься протягом 2018-2021 рр. Наразі триває процес створення дорожньої карти закупівлі лікарських засобів. Цей етап планується завершити до кінця 2018 року. У цей же період буде створено Центральну закупівельну агенцію, яка вже у 2018 році здійснюватиме пілотні закупівлі за кошти Глобального фонду.

Згодом Центральна закупівельна агенція буде займатися закупівлею стратегічних програм за кошти держбюджету (вакцини, інфекційні захворювання), а також патентованих дороговартісних ліків. Крім того, Агенція буде працювати з ринком щодо зниження цін, об'єднувати місцеві закупівлі, проводити рамкові закупівлі, формувати і вести електронні каталоги, а також підвищувати рівень професійності в сфері закупівель ліків та медвиробів.

Графік впровадження реформи державних закупівель лікарських засобів інтегрований у загальний план впровадження медичної реформи.

Так, після старту реформи вторинної ланки, коли Національна служба здоров’я почне оплачувати тариф на медичну послугу, до вартості якої буде включено вартість препаратів і медвиробів, наприклад, стентування при гострому інфаркті міокарда, Агенція зможе закуповувати стенти, що будуть входити до вартості медичної послуги.

Також планується запровадити електронний каталог лікарських засобів та медичних виробів, який буде мати вигляд онлайн-магазину у системі ProZorro. Це дозволить медичним закладам зручним способом, без бюрократичного навантаження самостійно купувати ліки та медичні вироби.

Схвалено план заходів з реалізації Стратегії державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року

26 вересня прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України „Про затвердження плану заходів з реалізації Стратегії державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року?.

Розпорядження розроблене з метою реалізації Стратегії державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року, Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, Мадридського міжнародного плану дій з питань старіння, а також для забезпечення створення сприятливих умов для здорового старіння й активного довголіття, адаптації суспільних інститутів до подальшого демографічного старіння та розбудови суспільства рівних можливостей для людей будь-якого віку.

Україна входить до 30 найстаріших країн світу за часткою осіб віком  60 років і старших: у 2015 році вона становила 21,8 %, а частка людей віком 65 років і старших – 15,5 % від загальної чисельності населення. Згідно з національним демографічним прогнозом, до 2025 року частка осіб віком понад 60 років становитиме 25% загальної кількості населення, віком 65 років і старших – 18,4 %, до 2030 року – понад 26% і понад 20 % відповідно. Довготривалою особливістю старіння населення в Україні є його переважна обумовленість зниженням рівня народжуваності та зростанням рівня передчасної смертності.

Основні виклики, пов’язані зі старінням у нашій країні, стосуються сфери публічних фінансів, функціонування ринку праці, системи охорони здоров’я, розвитку соціальних та освітніх послуг.

З урахуванням цих викликів Україна взяла на себе міжнародні зобов’язання, зокрема, щодо імплементації Цілей сталого розвитку на період до 2030 року та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Виконання плану заходів з реалізації Стратегії державної політики з питань старіння до 2022 року сприятиме розв’язанню проблем, пов’язаних зі старінням населення.

Цим планом передбачено комплексні заходи щодо захисту прав громадян похилого віку із концентруванням зусиль, зокрема, на таких пріоритетних напрямах:

  • поліпшення умов для самореалізації та участі громадян похилого віку в процесах розвитку суспільства;
  • сприяння збереженню їхнього здоров’я та забезпеченню благополуччя;
  • створення середовища, сприятливого для активного життя.

Понад мільйон гривень спрямовано на фінансування державних програм і заходів із соціального захисту дітей та найбільш вразливих категорій населення

26 вересня 2018 року Уряд ухвалив розроблену Міністерством соціальної політики постанову Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання заходів із соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення”.

Зазначену постанову Кабінету Міністрів України розроблено відповідно до статті 20 Бюджетного кодексу України, постанов Кабінету Міністрів України від 11.04.2018 р. № 273 „Про затвердження Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року” та від 30.05.2018 р. № 453 „Про затвердження Державної соціальної програми „Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини” на період до 2021 року”.

Рішення Уряду спрямовано на забезпечення фінансування заходів і завдань,  передбачених державними соціальними програмами „Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року” та „Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини” на період до 2021 року”, відповідальними за виконання яких визначено Мінсоцполітики.

Загальний обсяг коштів, необхідних для реалізації у 2018 році заходів і завдань, передбачених цими програмами, становить 620,5 тис. грн, у 2019 році – 540,5 тис. гривень, а реалізація акта не потребуватиме додаткових видатків із державного бюджету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Нас не може не турбувати безпека радіоактивних об`єктів на окупованих Росією територіях

Співпраця України з Північноатлантичним альянсом відбувається далеко не суто в полі військової взаємодії, тому що Альянс є військово-політичним союзом. Про це заявила Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час офіційної церемонії відкриття другої фази проекту Трастового фонду НАТО із захоронення радіоактивних джерел в Україні.

«Принципово важливим є те, що НАТО допомагає нам очистити ті території, які були забруднені внаслідок недалекоглядної політики Радянського Союзу, коли влада не дбала ні про здоров`я населення, ні про екологічну ситуацію і не турбувалася про те, що відбуватиметься з прийдешніми поколіннями», – сказала Віце-прем’єр-міністр.

Вона наголосила, що безпечне поводження з радіоактивними відходами є питанням національної безпеки не лише для України, а й для решти держав світу: «Це питання світового масштабу, і воно виходить далеко за рамки України».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що на початковому етапі створення Трастового фонду НАТО із захоронення радіоактивних джерел в Україні йшлося про шість об`єктів: Вакуленчук, Цибулеве, Делятин, Багерове, Феодосія-13 і Донецький казенний завод.

«На жаль, мушу зазначити, що об’єкти Багерове, Федосія-13 і Донецький казенний завод нині на окупованих Російською Федерацією територіях, і нас не можуть не турбувати питання безпечності цих об`єктів, – підкреслила вона, – Це має бути принциповим безпековим питанням на порядку денному МАГАТЕ, відповідних інституцій ООН, Європейської Комісії, НАТО, ОБСЄ – тобто тих організацій, які так чи інакше займаються питанням глобальної безпеки».

Віце-прем`єр-міністр від імені Уряду України подякувала Агенції НАТО з питань підтримки та постачання та Уряду Німеччини – країні-лідеру Трастового фонду – за допомогу з очищення української території від радіоактивних джерел.

У заході участь також взяли заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції генерал-лейтенант Анатолій Петренко, Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, Директор програм загальних послуг та співробітництва Агенції НАТО з підтримки і постачання (NSPA) Джон Босманс, керівник секції Трастових фондів Агенції НАТО з підтримки і постачання (NSPA) Фредерік Пeжо, менеджер проекту Агенції НАТО з підтримки і постачання (NSPA) Том Ван Бенеден і представник Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Довідково

У різних регіонах України існують об’єкти, на території яких у період між 1960 і 1990 роками збройними силами колишнього СРСР у спеціалізованих сховищах (могильниках) були захоронені радіоактивні відходи, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР.

Для ліквідації цих могильників радіоактивних відходів, зменшення їхнього негативного впливу на довкілля і населення та приведення території об’єктів до екологічно безпечного стану Україна звернулася до НАТО по допомогу.

Для створення правових умов реалізації проектів допомоги Україні 8 лютого 2013 року була підписана та 17 червня 2015 року ратифікована Верховною Радою України Імплементаційна угода між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки і постачання (ОНПП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні (Закон України № 526-VIII від 17.06.2015 р.).

У рамках цієї Імплементаційної угоди НАТО разом з Україною у 2016 році був започаткований перший пілотний проект із захоронення таких відходів. Першим могильником радіоактивних відходів за ступенем небезпеки був визначений об’єкт «Вакуленчук» Державної прикордонної служби України (смт Вакуленчук, Житомирська область). Проект з його ліквідації був успішно виконаний за допомогою НАТО протягом 2016-2017 років.

На запит України у серпні 2018 року НАТО в рамках надання допомоги Україні в реалізації заходів з ліквідації могильників радіоактивних відходів ухвалив рішення про започаткування наступного проекту в рамках Трастового фонду із захоронення радіоактивних джерел «Ліквідація могильника радіоактивних відходів, які зберігаються на об’єкті «Цибулеве» (військова частина А0981 МО України, с. Цибулеве, Кіровоградська область).

Провідна країна в проекті – Федеративна Республіка Німеччина.

Агенція НАТО з підтримки та постачання (NSPA) є виконавчою агенцією та відповідає за всі аспекти управління проектом до його завершення відповідно до політики Трастового фонду НАТО/ПЗМ.

Координатор та бенефіціар з боку України в частині супроводу робіт з поводження з радіоактивними відходами – Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Степан Кубів очолив міжвідомчу робочу групу з монетизації житлових субсидій

26 вересня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення щодо утворення міжвідомчої робочої групи для підготовки пропозицій щодо монетизації житлових субсидій. Очолить робочу групу Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

“Уряд усвідомлює важливість формування дієвої системи нарахування цільової грошової компенсації витрат на житлово-комунальні послуги малозахищеним верствам населення. Ця система має бути доступною для громадян, виключати можливі зловживання із нарахування субсидій і почати нарешті стимулювати користувачів субсидій підвищувати енергоефективність власного житла. Початковий етап цієї реформи продемонстрував низку системних проблем, із якими зіштовхнулись відповідальні за її реалізацію урядові структури. Формат робочої групи дозволить більш ефективно планувати і реалізовувати реформу з монетизації субсидій, налагодити більш належну комунікацію і обмін фінансовою інформацією між різними органами влади”, - прокоментував необхідність початку роботи міжвідомчої робочої групи Степан Кубів.

Згідно з ухваленим рішенням до складу робочої групи також увійдуть Міністр соціальної політики України, заступники Міністра економічного розвитку і торгівлі, Міністра фінансів, Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністра енергетики та вугільної промисловості, Голова Державної регуляторної служби, директори департаментів різних міністерств, представники Національного банку України та НАК “Нафтогаз України”.

Основними завданнями робочої групи є:

  • визначення шляхів розв’язання системних проблем із наданням субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі на рівні кінцевого споживача та формування пропозицій щодо монетизацій житлових субсидій;
  • забезпечення координації між різними органами виконавчої влади, що відповідають за державну політику із реалізації реформи із монетизації житлових субсидій.

Кабмін затвердив рекомендаційний бренд-бук «Ukraine Now»

Кабінет Міністрів України схвалив набір рекомендацій для використання національного бренда «Ukraine Now» в рамках популяризації та просування України у світі. Відповідне рішення затверджено під час засідання Уряду.

Коментуючи рішення, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман нагадав, що сам бренд був презентований і схвалений ще в травні. Проте використовується «Ukraine Now» по-різному – в різних стилях і з різною метою.

«Тому ми і презентували бренд-бук, як саме використовувати. Це будуть рекомендації для всіх», - додав Прем’єр-міністр.

Глава Уряду: Корупційні схеми при будівництві роблять громади бідними

Будь-які корупційні схеми, які можуть супроводжувати процес будівництва в населених пунктах – від відводу землі до порушення норм щільності будинків і несплати податків, роблять громади бідними і по суті обкрадають людей, які інвестують у будівництво і сплачують високу ціну за неякісні квадратні метри. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду, однією з тем якого стала ініціатива побудови прозорої платформи «Прозора Державна архітектурно-будівельна інспекція». Запуск платформи дає можливість у режимі реального часу відслідковувати документообіг забудовників – від подання документів до отримання дозволів.

Як зазначив Глава Уряду, такий сервіс дасть можливість зробити процес будівництва більш прозорим.

«Цього тижня мав відверту розмову із міськими головами. У нас є дуже успішні приклади (розбудови міст), а є й проблеми. Будуються великі багатоповерхівки, ущільнюється забудова, при цьому землі передаються без аукціонів, що робить громаду біднішою. Пайова участь або сплачується не в повному обсязі, або взагалі не сплачується. А це мільярди. І це також робить наші громади біднішими, - сказав Володимир Гройсман. - Проектують одне, а потім збільшують поверховість, обсяги забудови, корумпують чиновників і намагаються якимось чином домовитися про введення об’єктів в експлуатацію. Починається розбудова різних тіньових схем. Хто від цього страждає? Пересічний український громадянин. І ми не можемо і не маємо права ставити на догоду забудовникам цілі міста і громади».

Глава Уряду наголосив, що українські міста будуються не для будинків, а для людей, яким потрібні і парки, і сквери, і місця для паркування автомобілів.

«Ми почали змінювати будівельні норми. Моя принципова позиція: будівельні норми мають відповідати європейським нормам. Нерухомість сьогодні в Україні коштує не менше ніж у Європі, але іноді подивишся – а там ані естетичного вигляду, ані жодної умови комфортного проживання. Хоча людина заплатила за це гроші», - наголосив Прем’єр-міністр.

Інша проблема – намагання ухилитися від сплати податків з побудованих квадратних метрів.

«По усій Україні будують житло, але податки за це будівництво забувають сплачувати. Українці платять ринкові ціни за квадратний метр, а до бюджетів – місцевих, державного – не потрапляють кошти. Вигадали якісь безприбуткові організації і перетворили нормальний процес будівництва на схеми ухилення від сплати податків, - сказав Володимир Гройсман. - Доручаю ДФС, Держпраці перевірити усіх будівельників на предмет сплати податків і легальної зайнятості. Люди працюють на будівництві – їх не оформлюють на роботу. Це має бути неприпустима історія. Усі служби будуть об’єднані, щоб навести лад у цій сфері».

Разом з тим, як наголосив Глава Уряду, тиску на чесних забудовників, які працюють прозоро і конкурентно, не буде.

«Тиск буде тільки для тих, хто буде поводити себе поза межами закону. Будувати усі мають якісно, зручно для людей і сплачувати за це податки», - сказав Глава Уряду.

Вже за рік пацієнти відчують суттєві зміни в системі охорони здоров’я, – Володимир Гройсман

Вже за рік українці відчують суттєві позитивні зміни в системі охорони здоров’я, які запроваджує Уряд на первинній ланці, в екстреній медицині та в системі забезпечення ліками. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

«Медицина – важлива сфера, яка знаходиться у важкому стані. Але ми не опустили руки і почали змінювати умови, в яких люди отримують нову якість послуг, – сказав Володимир Гройсман. – Ще рік – і буде нова якість обслуговування людей».

Прем’єр-міністр нагадав, що в проект бюджету на наступний рік закладається фінансування цілої низки медичних ініціатив, які дозволять громадянину отримати безкоштовну діагностику і провести аналізи – за направленням сімейного лікаря. Серйозні зміни чекають ланку екстреної медицини – передусім з огляду на оснащення і збільшення зарплат лікарів.

«Нам також треба забезпечувати якість лікування, а отже, забезпечувати ліками. Довгий час тема закупівлі була корупційною. З 2015 року ми побудували нову систему закупівель – через міжнародні організації. І зараз говоримо про постійно діючий механізм закупівель – без відкатів і за реальні гроші», – зазначив Глава Уряду.

Одночасно, за його словами, буде продовжена програма «Доступні ліки», за якою українцям вже виписано близько 25 млн рецептів.

«У нас довгий час битва була не за здоров’я і не охорону здоров’я українців. Битва йшла за потоки. Зараз всі ці схеми зруйновані. І частина нападок на МОЗ сьогодні – це спроби повернути ці потоки. Категорично це не сприймаю і не допущу. Має все буде відкрито, чітко і зрозуміло для українців, – сказав Володимир Гройсман. – Багато років у нас розвалювали різні сфери, а тепер треба наводити порядок за всіма напрямками одночасно. Та дорогу осилить той, хто йде».

 

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету Міністрів України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування