До уваги громадян! З 1 жовтня будуть вилучені з обігу застарілі банкноти та монети 25 копійок

Дата: 03.09.2020 11:35
Кількість переглядів: 690

Фото без описуБанкноти гривні старих зразків, уведені в обіг  до 2003 року, перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року. Тобто ними не можна буде розраховуватися за товари чи послуги.

Чому? Надто велика різноманітність банкнот і монет призводить до плутанини в гаманцях та зайвого часу під час здійснення розрахунків.

Монети 25 копійок також перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року. Тобто ними також не можна буде розраховуватися за товари чи послуги.

Чому? Тому що зараз 25 копійок не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, що відбулося торік. Завдяки їх вилученню з обігу ця проблема вирішиться.

Але це не привід для хвилювання. Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти  старі банкноти і монети 25 копійок на монети та банкноти інших номіналів, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років:

-     упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно – в усіх відділеннях українських банків;

-     упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль, ПУМБ).

01 жовтня 2020 року Національний банк активніше вилучатиме з обігу паперові банкноти номіналом 1 і 2 гривні та монет 1 гривня 1996 року золотистого кольору.

На відміну від 25 копійок та старих банкнот, уведених у обіг до 20003 року, вони поки що залишаться у готівковому обігу. Їх не потрібно спеціально обмінювати, ними можна продовжувати розраховуватися. Але ті банкнтоти і монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг.

Поступово їх ставатиме все менше, натомість вони замінюватимуться відповідними номіналами обігових монет зразка 2018 року сріблястого кольору.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування