2 вересня – день закінчення Другої світової війни

Дата: 02.09.2020 12:17
Кількість переглядів: 396

Фото без опису2 вересня світ відзначає 75-ту річницю закінчення Другої світової війни - найбільшого в історії людства збройного конфлікту.

У цей день о 9-й годині 2 хвилини (за токійським часом) був підписаний формальний акт про беззастережну капітуляцію останнього активного союзника фашистської Німеччини – Японії. Від СРСР підпис у цьому історичному документі поставив українець - генерал Дерев'янко.

Найстрашніша війна світової історії протривала рівно шість років плюс один день. Розпочалася 1 вересня 1939 року. Глобальна кривава бійня, розв'язана руками збожеволілих фанатиків-людиноненависників, котрі вважали себе вершителями доль всієї планети, забрала життя понад 65 мільйонів чоловік.

Головні події великої війни розвивалися на території нашої країни. Саме на Східному фронті головний світовий агресор - гітлерівська Німеччина - зазнала до 93% всіх своїх втрат. Перемога у найстрашнішій війні в історії людства безцінна, її ціна не піддається обчисленню, але найбільшу ціну за неї заплатив наш великий народ. Цей факт неможливо поставити під сумнів.

Більшість із 15 фронтів, що діяли в період війни, очолювали генерали-українці за походженнями (А. Єрьоменко, С. Тимошенко, Р. Малиновський, Р. Черняховський, П. Рибалко, К. Москаленко). У тилу німецьких військ на території України діяли понад 50 тис. партизанів, близько 2 тис. загонів і груп, численні підпільні організації, збройні загони українських націоналістів.

Великим був внесок України у створення матеріально-технічної бази для перемоги над Німеччиною. Визначальну роль відіграли вчені України. Група науковіців на чолі з Євгеном Патоном розробила метод дугової автоматичної електрозварки корпусів танків Т – 34. Було винайдено нові методи плавки броньової сталі (І. Доброхотов). Учені модернізували зброю і військову техніку. Інститут клінічної хірургії під керівництвом О. Богомольця розробив ефективні методи лікування інфекційних захворювань. Відомі письменники України – А. Малишко, П. Тичина, М. Рильський, В. Сюсюра – піднімали патріотичний дух народу.

Хочеться сподіватися, що людство назавжди засвоїло уроки Другої світової і глобальна біда більше ніколи не повториться. На жаль, із закінченням останньої світової пожежі воєн на планеті менше не стало. ХХ століття та початок ХХІ століття ознаменувалися цілим рядом локальних воєн, непрямими, а з недавніх пір і прямими учасниками яких стали провідні світові держави, деякі з яких, схоже, стали забувати жахи світових війн, керуючись при цьому тими ж міркуваннями і мотивами, що й всі агресори минулого...

Згадуючи велику війну і всіх полеглих, ми віримо, що керівництво всіх країн світу і кожна людина на планеті будуть докладати всі свої зусилля для того, щоб не допустити повторення трагедії 1939-1945 років, адже як казав великий Ейнштейн, «Я не знаю, якою зброєю буде вестися Третя світова війна, але у Четвертій будуть використовуватися палиці і каміння».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування