Панфильська дослідницька станція

Дата: 17.08.2020 14:04
Кількість переглядів: 698

Фото без описуЗа 100 км від Києва на території Яготинського району розташоване невеличке село Панфили  із чисельністю населення близько 1000 чоловік. На його території  здійснюють виробничу діяльність два базові сільськогосподарські підприємства – Панфильська дослідна станція ННЦ “ІЗ НААН” України та Державне підприємство дослідне господарство Панфильської дослідної станції ННЦ “ІЗ НААН” України.

В наші нелегкі часи для вітчизняного насінництваца ці господарства займаються вирощуванням  насіння високих репродукцій зернових, зернобобових та технічних культур. На полях господарств вирощують озиму пшеницю відомих сортів Аналог, Поліська -90, Краєвид, Водограй . Панфильська дослідна станція заснована в 1963 р. на базі Панфило-Яготинського опорного пункту, створеного в 1936 р. з метою організаційно-господарського забезпечення умов для проведення наукових досліджень щодо ефективного використання осушуваних органогенних ґрунтів Лісостепу, випробування і доопрацювання наукових розробок, впровадження їх у виробництво, а також вирощування насіння еліти та першої репродукції зернових, картоплі, буряків кормових та інших культур. За останні роки напрямки діяльності станції розширилися. В першу чергу, було започатковано широкі дослідження з питань землеробства та агрохімії на мінеральних польових землях, а також розпочаті дослідження з питань технологій створення високопродуктивних біоенергетичних плантацій деревних та трав’яних біоценозів на вилучених з обробітку осушуваних торфовищах та селекції зернових культур. Тут займається вирощуванням проса та гірчиці, ярих ячменю , пшениці, вівса та багаторічні трави. Також не можна забути і про сою, яка займає більшу площу ярих культур.  Щорічно Панфильська дослідна станція вирощує та реалізовує сільськогосподарським підприємствам України понад 800 – 900 т насіння високих репродукцій зернових, зернобобових та технічних культур української селекції.

          Панфильська дослідна станція ННЦ «Інститут землеробства НААН» проводить дослідження з вивчення можливостей використання осушених торфовищ для вирощування енергетичних культур з 2005 року. Ініціатором згаданих досліджень був директор дослідної станції, кандидат с.-г. наук О.І. Ткачов. Завдяки цій науковій роботі вдалося визначити найпродуктивніші й пристосовані до місцевих умов однорічні та багаторічні сільгоспкультури, дикоростучі види трав, різні породи дерев і кущів. Усього в дослідженнях за ці роки задіяно більше 120 видів, різновидів, гібридів і форм трав і дерев. (трав’яної та деревної рослинності). Як виявилося, порівняно з мінеральними ґрунтами, на осушуваних торфовищах кормові культури, що можуть бути використані як енергетичні, в середньому дають на 15-20% вищий врожай.

Очолює станцію кандидат сільськогосподарських наук Володимир Михайлович Вірьовка. Під його керівництвом працюють спеціалісти «зі стажем» , які вкладають в роботу свої знання та навики, навчають нових спеціалістів, а поруч з ними самі молодіють.

 

Головний спеціаліст відділу контролю в сфері

насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                        Симоненко Т.В.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування