Небезпека відпочинку на воді

Дата: 12.06.2020 11:15
Кількість переглядів: 1021

Фото без описуЯготинська районна державна адміністрація доводить до жителів та гостей району, що рішенням комісії Яготинської районної державної адміністрації з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій протокол № 11 від 05.05.2020 р. вирішено вважати, що місця масового відпочинку людей біля (на) воді на території Яготинського району відсутні, в зв’язку з відсутністю паспортів місць масового відпочинку населення біля води (у тому числі – паспорти водолазного обстеження акваторії місць масового відпочинку населення біля води та санітарно-епідемічні висновки щодо відповідності санітарним вимогам води та піску в місцях масового відпочинку населення біля води).

ЗАСТЕРІГАЄМО ВАС, що за хвилини задоволення на воді можна заплатити надто дорого, адже спілкування з природою практично завжди пов’язане з небезпекою.

Небезпека холодної води

Для незвичного до активних водних процедур організму холодна вода може стати серйозним випробуванням. Якщо ви страждаєте від захворювань серцево-судинної системи, різкий перепад температури може негативно позначитися на вашому самопочутті, слід поступово привчати тіло до холодної води. У жодному випадку не стрибати у воду з розбігу!

Якщо у воді вас спіткали судоми ви припуститеся великої помилки, якщо запанікуєте і попливете до берега – страх і напруження лише посилять судоми. Краще покликати когось на допомогу і спробувати розім’яти вражену судомами ділянку. Діючи спокійно, можна якнайшвидше вибратись з води.

Деякі водойми є настільки глибокими, що вода в них не встигає як слід прогрітись за день. Не варто перебувати в такій воді більш як двадцять хвилин, адже можна не на жарт застудитись.

Наслідки поганої екології

Сьогодні купання в багатьох водоймах заборонене через погану екологію. У недозволених для купання місцях можна наткнутись на гори залишеного відпочивальниками сміття, плями від бензину на місцях паркування автівок (найчастіше – безпосередньо біля самої водойми). Таке ставлення до природи призводить до катастрофічного погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації і поширення інфекцій.

У забруднених місцях можуть виникати алергія, хімічний опік; кишкові інфекції (дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, а в рідкісних випадках – холера і вірусний гепатит А); запальні захворювання статевих органів у дівчаток та жінок і навіть переломи хребта (при пірнанні).

Бактерії і сонячні опіки

Холера і дизентерія, розлади травлення, шкірні захворювання, запалення внутрішнього вуха – всі ці захворювання можна отримати через воду. От тому й не можна її ковтати під час купання, а після обов’язково прийняти душ.

Захворювання, що особливо часто передаються при купанні у водоймах, - лістеріоз, лептоспіроз і контактні дерматити. При заковтуванні води, забрудненої стічними водами і фекаліями, можна отримати цілий букет кишкових інфекцій та гельмінтів (глистів).

Лістеріоз – інфекція, яку викликає бактерія Listeria monocytogenes. Вона характеризується ураженням лімфоїдної тканини і нервової системи, розвитком специфічних утворів в органах - в основному в печінці.

Лептоспіроз відзначається симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок і нервової системи. При складних випадках може виникнути жовтяниця, геморагічний синдром, гостра ниркова недостатність і менінгіт.

Будьте також уважні до того, щоб після активного плавання і хлюпання в річці у вухах не залишалось води – навіть маленька її крапелька призводить до серйозних наслідків: нагноювання, сильного болю і менінгіту. Але якщо вуха все ж почали боліти, не зволікайте, негайно звертайтесь до отоларинголога.

Необережний відпочивальник може отримати також чимало неприємностей від сонця. Потрібно берегтись від теплового удару і не варто обсихати на сонці – краплі, як лінзи, збирають промені, у результаті шкіра може вкритись болючими пухирями. Тому після купання одразу витирайтесь рушником.

Навіть той, хто добре плаває, повинен постійно бути обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на воді. Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку.

Правила безпечної поведінки на воді та біля води:

  • діти повинні купатися обов’язково під наглядом дорослих;
  • вчитися плавати потрібно під керівництвом інструктора або батьків;
  • не купайтеся i не пірнайте у незнайомих місцях, це можна робити у спеціально відведених місцях;
  • не можна запливати за обмежувальні знаки;
  • слід дуже обережно поводитися на надувних матрацах та іграшках, особливо, коли є вітер або сильна течія;
  • якщо течія вас підхопила, не панікуйте, треба пливти за течією, поступово i плавно повертаючи до берега;
  • не купайтеся в холодній воді, щоб не сталося переохолодження;
  • не треба купатися довго, краще купатися кiлька разів по 20-30 хв.;
  • не можна гратися на воді у такі ігри, які можуть завдати шкоди;
  • не подавайте без потреби сигналів про допомогу;
  • не пірнайте під людей, не хапайте їх за ноги;
  • купатися рекомендовано вранці i ввечері;
  • не слід купатися наодинці;
  • не підпливайте до коловоротів, пароплавів i катерів;
  • не стрибайте головою вниз у місцях, глибина яких вам невідома.
  • не забувайте, що вода несе й небезпеку! Шторм на морі, повінь, сильна злива можуть завдати шкоди не тільки навколишньому середовищу, але й людині!

ПАММЯТАЙТЕ КУПАННЯ Є КОРИСНИМ ДЛЯ ЗДОРОВЯ, АЛЕ ЛИШЕ У СПЕЦІАЛЬНО ВІДВЕДЕНИХ ДЛЯ ЦЬОГО МІСЦЯХ І З ДОТРИМАННЯМ УСІХ ПРАВИЛ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування