Про зміни в законодавстві України про публічні закупівлі

Дата: 30.04.2020 09:36
Кількість переглядів: 263

Законом України від 17.03.2020 № 530-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” (далі – Закон № 530) внесено зміни до Закону України від 25.12.2015 № 922 “Про публічні закупівлі” (далі – Закон) та його нової редакції після введення в дію з 19 квітня 2020 року Закону України від 19.09.2019 № 114-IX “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель”.

        Ці зміни є тимчасовими, оскільки Прикінцевими положеннями розділу ІІ Закону № 530 передбачено, що вони діють протягом трьох місяців з дня його опублікування.

        Крім того, набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України» (далі – постанова № 225), якою затверджено:

1) Порядок проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України (далі – Порядок).

2) Перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України (далі – Перелік).

       Виходячи зі змісту постанови № 225, у разі здійснення закупівлі товарів, робіт або послуг, які є у Переліку, замовники мають здійснювати такі закупівлі відповідно до положень Порядку, при цьому постановою не встановлено вартісних меж щодо її застосування.

        Порядком передбачено визначення замовником посадової особи, уповноваженої на здійснення таких закупівель.

        При цьому уповноважена замовником особа:

1. Планує закупівлі та вносить інформацію до річного плану закупівель в електронній системі закупівель, зокрема про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі. Така інформація щодо предмета закупівлі підвантажується в об’єкт плану через особистий кабінет на авторизованому електронному майданчику.

2. Організовує та проводить закупівлі. Замовник може самостійно встановлювати критерії доброчесності та надійності вибору особи, з якою буде укладений договір про закупівлю.

3. Забезпечує складення, затвердження та зберігання відповідних документів з питань закупівель.

4. Забезпечує оприлюднення в електронній системі закупівель інформації, необхідної для виконання пунктів 8 і 9 розділу І Закону № 530-IX, а саме: - за результатами здійсненої закупівлі протягом одного дня з дня укладення договору оприлюднює звіт про укладений договір, договір про закупівлю та всі додатки до нього;

- протягом трьох днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання оприлюднює звіт про виконання договору.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування