Варто задуматись, 90 % пожеж - справа рук людини

Дата: 07.04.2020 12:44
Кількість переглядів: 754

Фото без описуВ той час, коли бійці ДСНС, у зв’язку зі спалахом COVID-19, несуть службу у посиленому режимі та вживають заходів щодо недопущення розповсюдження коронавірусу, а також стоять на варті безпеки громадян, знаходяться ті, які додають клопоту та зайвих викликів Службі «101». Мова йде про громадян, які нехтують усіма правилами безпеки випалюючи суху рослинність на відкритих територіях, при цьому геть не замислюючись про ризики.

Протягом минулої доби рятувальники здійснили 4 виїзди на гасіння пожеж в екосистемах району, «найгарячішими» точками району стали: с.Засупоївка, м.Яготин мікрорайон ЦИНС, дорога в напрямку с.Сотниківка та смт. Згурівка. Загальна площа пожеж склала понад 14 га.

До ліквідації даних пожеж залучалося 12 чоловік особового складу, 4 одиниці пожежно-рятувальної техніки та 4 пристосовані бочки для підвозу води місцевих підприємств.

Не зважаючи на неодноразові застереження рятувальників, на Яготинщині і далі продовжують виникати пожежі в природних екосистемах. З початку року зареєстровано близько 87 таких пожеж, під час яких «пекельному жару» було піддано понад 180 га землі.

Лише за минулий тиждень пожежно-рятувальний підрозділ управління ДСНС в районі ліквідував більше двадцяти таких випадків.

Загалом таке весняне господарювання призводить до виникнення пожеж в полезахисних лісових смугах, загорань будинків, господарських будівель, адже у вітряну погоду вогонь дуже швидко може переміститися з полів, пасовищ та господарських угідь на господарські будівлі, перетворюючись на справжнє стихійне лихо.

Пересвідчитись в цьому на власні очі змогли голова Яготинської районної державної адміністрації Олександр Кудрявський, міський голова Наталія Дзюба та перший заступник міського голови Сергій Овчаренко, які 6 квітня стали свідками пожежі, що сталася в мікрорайоні ЦИНС.

Невідомі громадяни запалили суху траву чим спричинили загарання очерету, трав’яного настилу на території 4 га. Зважаючи на вітряну погоду вогонь дуже швидко переміститися з заболоченої території до території приватного підприємства на якому перебувала сільськогосподарська техніка та приватних будинків. Маштаб пожежі був таким, що до її гасіння долучилися навіть жителі розташованого поблизу багатоквартирного будинку, які не дали полум’ю розповсюдитися на сухостійні дерева та спиляне гілля.

Завдяки злагодженим та вчасним діям рятувальників та громадян пожежа була ліквідована.

В свою чергу керівництвом району та міста прийнято рішення передати в користування Яготинському РС ГУ ДСНС України в Київській області квадрокоптер задля оперативного виявлення територій охоплених пожежею, а при можливості і оперативного виявлення паліїв, адже у 90% випадків причина виникнення пожеж є людина, яка необережно поводиться із вогнем, не звертає уваги на необхідність суворого дотримання правил протипожежної безпеки.

Рятувальники акцентують увагу громадян на тому, що через масові загоряння на територіях району, завдаються збитки не лише державі, а й довкіллю та здоров’ю наших жителів.

Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря, вивільняється більш як 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях. Як правило, разом із травою часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери.

«Шановні громадяни, будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша необережність не стала причиною пожежі– не підпалюйте та не залишайте без нагляду вогнища, не викидайте недопалки поблизу доріг та річок, де найчастіше і відбуваються загоряння. Якщо ви побачите, як це роблять інші, зупиніть їх і поясніть, чим небезпечне спалювання трави. Наша з вами громадська свідомість, дасть можливість уникнути багатьох пожеж в яких страждають люди, тварини та майно, зродить наше довкілля чистішим, а здоров’я міцнішим», - зазначає голова адміністрації Олександр Кудрявський.

Разом з тим попереджаємо, що спалювати суху рослинність заборонено і відповідно до чинного законодавства. Згідно ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за несанкціоноване випалювання сухої природної рослинності винні особи будуть притягуватись до адміністративної відповідальності. За самовільне випалювання рослинності або її залишків накладається штраф: на громадян – від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, Зідно ст. 245 Кримінального Кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

При виявленні пожежі не впадайте в паніку та не приймайте поспішних, необдуманих рішень, а негайно телефонуйте за номером «101».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування