Купівля насіння овочевих культур

Дата: 07.04.2020 12:28
Кількість переглядів: 459

Фото без описуРозпочинається сезон масової реалізації насіння овочевих та баштанних культур, кормових коренеплодів, квітів, багаторічних трав та інших сільськогосподарських культур на ринках та в спеціалізованих магазинах області.Купити насіння – це сьогодні, здається, справа зовсім не складна. Зайдіть у будь-який садівничий магазин – там сотнями пропонують різноманітні сорти та гібриди рослин. Але іноді, після поспішної покупки, трапляються розчарування. Щоб убезпечитися від ризику придбання неякісного насіння потрібно дотримуватися простих рекомендацій під час його купівлі. 

          Насіння, яке потрапляє у роздрібну торгівлю, обов’язково повинне мати відповідні документи про якість. Дані  документи повинні зберігатись за місцем здійснення торгівлі та пред’являтися споживачеві на його вимогу. Так, покупець має право вимагати в продавця відомості про партію насіння, яке він хоче придбати. Номер партії вказано на пакеті, а основна інформація про неї занесена в довідку про сортові та посівні якості. Отож передусім необхідно вимагати у продавця саме показники якості на насіння.

         У документі мають бути такі відомості: назва підприємства, де придбано насіння, кому відпущено, культура, сорт (гібрид), рік урожаю, номер партії, схожість (здатність до проростання), чистота, вологість, походження насіння, термін дії документа.

         Згідно з п. 8.5 ДСТУ 6006:2008 на пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, вказують: назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця тощо; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; культуру, сорт (гібрид); масу, г або кількість насінин в пакеті, шт.; номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).

          Покупцеві варто знати, що термін дії документів на насіння овочевих культур щодо посівних якостей становить 12 місяців, а на упаковане в герметичну тару — 24 місяці.Рекомендуємо зберігати фіскальний чек (квитанцію) на придбане насіння та пакети з-під використаного насіння (важливо при розкритті пакета не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії).Якісне насіння краще купувати в спеціалізованих магазинах, ніж у невідомих осіб на ринках.

         УВАГА! Іноді  на пакетиках з насінням  написано «Якість насіння контролюється державною насіннєвою інспекцією». Це не відповідає дійсності, оскільки державна насіннєва інспекція була ліквідована ще у 2012 році,  її функції з сертифікації насіння були передані Державній інспекції сільського господарства, яка в  свою чергу завершила своє існування у 2016 році. По всіх питаннях з реалізації насіння овочевих культур, випадках з продажем протермінованого насіння, обігу контрафактної продукції без відповідних документів, можна звертатися до Відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Київській області. 

Головний спеціаліст відділу контролю в

сфері насінництва та розсадництва                                                        Симоненко Т.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування