Голова адміністрації Олександр Кудрявський провів робочу нараду з питань реформування медицини в районі

Дата: 04.03.2020 20:13
Кількість переглядів: 974

Фото без описуПід керівництвом голови адміністрації Олександра Кудрявського та за участі голови районної ради Петра Гайдая, першого заступника голови Тетяни Сухенко, начальника фінансового управління адміністрації Ольги Барсук, головних лікарів «первинки» та «вторинки» Івана Сахна та Вадима Нескороженого відбулась нарада з питань впровадження медичної реформи в Яготинському районі.

Ні для кого не секрет, що з 1 квітня цього року медична реформа робить другий крок, стартує на «вторинці». Іншими словами, суттєві зміни чекають на заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу.

Програма медичних гарантій (визначає перелік та обсяг медичних послуг і лікарських засобів, які пацієнтам буде оплачувати держава за гроші держбюджету) передбачає і приємні несподіванки для пацієнтів, практично всю медичну допомогу їм обіцяють надавати безкоштовно. Точніше, за них лікарням заплатить Національна служба здоров'я України ( далі - НЗСУ).

В рамках наради присутні обговорили ряд питань, що стосувалися переліку медичних послуг, які подані до НСЗУ та будуть оплачуватись державою, забезпеченість ліками, лікарського огляду призовників та спортсменів району, стану проведення поточних ремонтів в закладах охорони здоров’я Яготинського району.

Як зазначив, головний лікар НКП «Яготинська центральна районна лікарня» Вадим Нескорожений «Ситуація наразі досить складна, адже лікарня і відповідно лікарі вже не можуть розраховувати на субвенцію з держбюджету, яка в основному йшла на зарплати. Субвенції більше не буде.

Натомість НСЗУ закуповуватиме у лікарень медичні послуги і за них платимеме гроші згідно з тарифами. Скільки лікарня заробить, стільки й отримає. Тобто зарплата лікарів тієї чи іншої лікарні залежатиме від того, скільки і яких медичних послуг вони нададуть пацієнтам».

Наразі усі види медичної допомоги включили у 27 пакетів. Це хірургічні операції в стаціонарах, стаціонарна допомога нехірургічного профілю, медична допомога при пологах, гострому інфаркті міокарда, мозковому інсульті, лікування туберкульозу, психічних розладів, паліативна допомога, медична реабілітація тощо. Іншими словами, у пакети увійшли всі види медичної допомоги, які вкрай потрібні для поліпшення чи врятування життя людини. Кожна лікарня може обрати ті пакети, які медичні послуги вона зможе надати.

До лікарень, які захочуть надавати медичну допомогу при інсультах, інфарктах (це пріоритетні послуги) є підвищені вимоги. Вони повинні бути забезпечені відповідним обладнанням, яке допоможе поставити точний діагноз: комп’ютерним томографом (КТ), магнітно-резонансним томографом (МРТ), ангіографом.

У програмі медичних гарантій виділено п’ять пріоритетних напрямів. Це ті стани і захворювання, смертність від яких найбільше впливає на тривалість і якість життя людей. До них увійшли: лікування гострого інфаркту міокарда, лікування гострого мозкового інсульту, допомога при пологах, неонатальна допомога, ендоскопічні і скринінгові обстеження, спрямовані на ранню діагностику онкологічних захворювань. Надання такої медичної допомоги НСЗУ оплачуватиме за підвищеними тарифами, й до лікарень, які їх надаватимуть, є підвищені вимоги. Проте, щоб надавати такі послуги потрібне високовартісне обладнання.

На сьогодні керівництво району зацікавлене в тому, щоб районна лікарня могла розширити перелік медичних послуг і тому розглядає всі можливі шляхи вирішення ряду проблемних питань.

Головний лікар «первинки» Іван Сахно доповів про досить тяжку ситуацію із фінансовим забезпеченням закладу, а саме сільських фельдшерських пунктів, які протягом останніх років фінансувалися з місцевого бюджету.

Варто зазначити, що Яготинський район один з небагатьох районів, які продовжує утримувати фельдшерські пункти за рахунок місцевого бюджету, більшість же районів Київщини ще декілька років тому їх закрило та залишило лише амбулаторії.

За підсумками наради голова адміністрації надав ряд доручень керівникам закладів охорони здоров’я та пообіцяв всіляко сприяти у вирішенні проблемних питань закладів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування