Легалізація заробітної плати та сплата єдиного соціального внеску на контролі в голови райдержадміністрації

Дата: 04.03.2020 19:01
Кількість переглядів: 523

Фото без описуПід керівництвом голови Яготинської районної державної адміністрації Олександра Кудрявського відбулось спільне засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення та робочої групи з координації дій органів виконавчої влади в районі щодо забезпечення податкових та інших надходжень до Державного бюджету.

Учасники засідання зупинились на  аналізі причин збиткової та малоприбуткової діяльності суб’єктів господарювання; обговорили стан погашення заборгованості по платежах та проблеми погашення заборгованості до місцевого бюджету, зупинились на окремих питаннях легалізації робочих місць у районі.

Як зазначила, головний  державний ревізор-інспектор  Бориспільського управління ГУ ДПС у Київській області  Валентина Ісмагілова, станом на 01.02.2020 року по Яготинському району  налічується 527  боржників зі сплати єдиного соціального внеску на загальну суму 9375,0 тис. грн., в тому числі 23 юридичні особи - сума заборгованості яких становить 1640,8 тис.грн та 504 фізичних осіб -  підприємців  заборгованість яких складає  7734,2 тис.грн.

Cтаном на 28.02.2020 р. у порівнянні з 01.02.2020 року борг зменшився на 162,9 тис. грн.. і становив 9212,1 тис. грн.. По Яготинському району серед юридичних осіб, які мають найбільшу заборгованість станом на 01.03.2020 року, є:

  •  ПрАТ «Яготинський рибгосп»  борг по даному підприємству рахується з березня 2018 року. Сплата боргу відбувається вкрай негативно.
  •  ПАТ «Яготинський завод продтоварів»  заборгованість значно скоротилась. Протягом 2019 року було сплачено -590,6 тис. грн.
  •  ТОВ «Яготинхліб» борг по даному підприємству з попереднього року.  
  •  ТОВ «АВЛ Метал Груп» борг по даному підприємству рахується з квітня 2018 року.

Загальна заборгованість зі сплати єдиного соціального внескупо вказаних підприємствах становить – 1550,5 тис.грн., або  16,5 % від загальної суми заборгованості   по ЄСВ. (94,5%  від загальної суми заборгованості по юридичних особах).

Серед фізичних осіб-підприємців найбільшу заборгованість мають : Підстрела В.М., П’ятенко С. В., Брик С. В., Федина Я. В., Овчарик Д. М., Свинарчук С. В., Бєлов М. Г.   

Станом на 01.02.2020 року серед фізичних осіб 27 боржників мали заборгованість більше 30,0 тис. грн. на суму 1099,4 тис. грн., 143 боржники мали заборгованість від 20,0 до 30,0 тис.грн. на суму – 3881,6 тис. грн.. та 135 боржники мали заборгованість від 10,0 до 20,0 тис. грн.. на суму- 2030,7тис. грн.. Решта 199 боржників мали  борг до 10,0 тис.грн.

Наразі по боржниках вимоги передаються до Яготинської ДВС для вжиття заходів стягнення. Відповідно до акту звірки станом на 01.03.2020 року  передано вимог 449 на суму 6913,6 тис.грн,  в т.ч. по юридичних особах  на суму 1314,0 тис. грн. та фізичних особах – 5599,6 тис.грн.

Загалом з початку року по Яготинському району погашено заборгованість по ЄСВ на загальну суму 291,3 тис. грн., ( в.т.ч. через ДВС -235,6 тис. грн.)            

Протягом 2019 року було погашено боргу по ЄСВ на суму 3545,9 тис. грн.., в т.ч. через ДВС - 3006,6 тис. грн..

На засіданні були запрошені  представники підприємств, організацій, установ та фізичні особи-підприємці району, найманим працівникам яких  було нараховано заробітну плату нижче мінімального законодавчо встановленого розміру та які використовують найману працю без належного оформлення.

Запрошені керівники підприємств (ФОП) надали пояснення щодо причин виплати заробітної плати найманим працівникам в розмірі менше мінімального,  розповіли про вжиті заходи щодо її підвищення. Для кожного з них були встановлені терміни щодо впорядкування трудових відносин з найманими працівниками, забезпечення нарахування заробітної плати не нижче мінімальної законодавчо встановленої.

Голова адміністрації Олександр Кудрявський наголосив, що робоча група з питань легалізації заробітної праці та зайнятості населення й в подальшому працюватиме з роботодавцями, які офіційно не оформлюють найманих працівників та виплачують заробітну плату нижче мінімального розміру, проводитиметься робота, спрямована на виявлення фактів недотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці, а також роз’яснювальна та консультативна.

Начальник відділу з питань праці та соціально-трудових відносин Ірина Кабанець зазначила, що членами робочої групи постійно проводиться ряд превентивних заходів направлених на легалізацію виплати заробітної плати та офіційну зайнятість населення.

На виконання доручення Прем’єр – міністра України від 17.02.2020 року № 6698/0/1-20 щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення відвідано 38 суб’єктів господарювання у сфері торгівлі.

Під час відвідувань проводилась роз’яснювальна робота направлена на дотримання трудового законодавства. Особлива увага зверталася на оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, шляхом укладення трудових договорів та проведення повідомної реєстрації через органи ДПС.

За результатами засідання напрацьовано заходи щодо зменшення заборгованності єдиного соціального внеску в районі та вирішено проводити активну інформаційно-роз’яснювальну роботу з роботодавцями щодо необхідності дотримання ними норм чинного законодавства стосовно прав і гарантій найманих працівників. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування