ДЕРЖАВА В СМАРТФОНІ

Дата: 02.03.2020 18:54
Кількість переглядів: 355

Фото без описуУ грудні 2019 року тестовий доступ до додатку відкрили для 5 тис. українців, які подали заявки, а в лютому 2020 року Уряд офіційно представив запуск Дії. Міністерство цифрової трансформації запустило державну IT-компанію DIIA. Саме вона опікуватиметься цифруванням топових адмінпослуг. Завдання компанії на п’ять років — створити єдиний ресурс для отримання всіх держпослуг в смартфоні.

Де і як його скачати.

Завантажити додаток Діяможна на його офіційному сайті. Заплановано, що ним можуть скористатися користувачі будь-яких смартфонів: додаток вже з’явився в AppStore та GooglePlay.

Що необхідно для авторизації в додатку Дія?

Щоб скористатися застосунком, необхідно ідентифікувати свою особу через технологію BankID — цієї перший крок, який додаток запропонує вам виконати після встановлення на смартфон.

Для цього необхідно підтвердити згоду на передачу інформації через ваш інтернет-банкінг — за допомогою особистих кабінетів у ПриватБанк, monobank або ж через банки, які долучилися до BankID. На даний момент це Ощадбанк, Кредобанк, Радабанк, Мотор банк, Ідея банк, ПУМБ, А-банк, Альянс банк, а також банки Південний, Форвард та Восток. Якщо ж вашого банку немає в зазначеному вище списку — додаток пропонує «стежити за оновленнями».

Які послуги вже є і які ще обіцяють.

На даний момент через додаток доступна лише одна послуга — можна «оцифрувати» свої водійські права й свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт). Відтепер їх можна буде пред’являти замість паперових копій.

У майбутньому, як обіцяють, у додатку Дія мають з’явитися багато інших цифрових послуг. Серед них:

  • Єдиний сервіс онлайн-реєстрації новонародженої дитини

Є-Малятко (дозволяє  оформити всі необхідні документи на дитину), який в Україні вже працює в тестовому режимі з січня 2020 року. Його обіцяють синхронізувати з додатком Дія вже найближчим часом.

  • Автоцивілка — поліс обов’язкової та розширеної автоцивільної відповідальності;

  • Студентські квитки

  • Аналог цифрового громадянського паспорта — його обіцяють впровадити вже до березня 2020 року. Електронна ID-карта буде опцією мобільного додатка Діяі офіційно засвідчуватиме особу людини під час отримання різних державних і бізнес-сервісів, наприклад:

  • подорожі всередині України авіа- та залізничним транспортом;

  • медичне обслуговування;

  • банківські операції;

  • отримання адміністративних та інших послуг;

  • підтвердження особи за запитом правоохоронців.

 Планується запровадити можливість онлайн-голосування на президентських і парламентських виборах.

  • Цифровий закордонний паспорт

  • Топ-50 послуг, які складають 80% випадків звернення громадян — їх Кабмін планує оцифрувати в 2020 році (реєстрація фізосіб-підприємців, юридичних осіб, послуг для перевізників і будівельників тощо).

Як «оцифрувати» свої водійські права і техпаспорт.

Важлива умова — права і техпаспорт, цифрові версії яких користувач хоче отримати через додаток Діямають бути оформлені саме на власника смартфона.

Ще дна умова — «оцифрувати» можна лише документи нових зразків, видані після 2013 року. У такому випадку додаток має «підтягнути» ваші документи автоматично. Якщо ж цього не відбувається і ваші документи не відображаються, додаток запропонує верифікувати їх в електронному кабінеті водія та залишити заявку, щоб уточнити дані в реєстрі. Якщо ж документи завантажилися — ви зможете пред’являти їх працівникам МВС за необхідності.

У такому випадку додаток генерує спеціальний QR-код, який дійсний протягом трьох хвилин. За цей час правоохоронці зможуть просканувати його й отримати дані про ваші документи. У додатку також є режим підказок і чат-бот, які мають допомогти користувачам вирішити проблемні питання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування