В ДЕРЖАВНОМУ АРХІВІ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ УНІКАЛЬНІ ДОКУМЕНТИ ДО 88–РІЧЧЯ З ДНЯ УТВОРЕННЯ ОБЛАСТІ

Дата: 28.02.2020 17:02
Кількість переглядів: 629

Фото без опису27 лютого в Державному архіві Київської області  презентували  архівно-музейний проєкт «Київщина: діалог часів. 1761-1932» до 88-річчя з дня утворення Київської області, підготовленого Державним архівом Київської області спільно з Центральним державним історичним архівом України та Вишгородським державним історико-культурним заповідником.

На виставці було представлено оригінали і копії майже 50 документів з 1735 року до 1932 року, в яких прослідковується історія Київщини з часів існування Київського намісництва, Київської губернії до створення Київської області в 1932 році.

Особливий інтерес у відвідувачів викликала колекція карт із фондів Державного архіву Київської області та Центрального державного історичного архіву України –  Історична карта України (з Київським та Брацлавським воєводствами) складена Георгом Матеусом Зойтером 1738 р., карта Київського намісництва, поділена на 11 повітів 1792 р., Поштова карта Київського намісництва 1793 р., карта Київської губернії із зазначенням на ній фабрик та заводів 1810 р. та інші.

Вперше на огляд громадськості представлено документи, що стосуються опису Київської губернії XVIII ст. – ХІХ ст. – опис Васильківського повіту 1793 р., опис Київської губернії по повітах, річках, озерах, болотах 1795 р. статистичні відомості про населення та економічний стан Київської губернії 1832 р., 1834 р., 1853 р., 1890 р., відомості про містечка Таращанського повіту 1840 р., відомості про містечка Київської губернії 1841 р.

У рамках виставки були представлені документи, які стосуються проведення адміністративно-територіальної реформи поч. ХХ ст. – протокол засідання адміністративно – територіальної комісії Київської губернії 1922 р., інформація про райони, залишені за проектом районування 1925 р., проект створення Київського округу 1925 р., витяг з журналу Надзвичайного зібрання про розподіл Радомисльського повіту на Радомисльський та Іванківський повіти 1918 р.

До присутніх з вітальним словом звернувся голова Державної архівної служби Анатолій Хромов, який надав високу оцінку рівню підготовки та проведення виставки, а також підкреслив необхідність подальшого розвитку координації та інтеграції зусиль не лише між архівами, а й з іншими учасниками комунікативних процесів.

Директор  Державного архіву Київської  області Соф’я Каменєва зазначила, що архівно-музейний проєкт «Київщина: діалог часів. 1761-1932», буде презентовано мешканцям Київщини, як пересувна  фотодокументальна виставка. Вона наголосила, що досвід попередніх пересувних виставок мав великий попит серед мешканців Київщини.

Директор Центрального державного історичного архіву України, м. Київ Ольга Музичук  звернула увагу на унікальність цієї виставки, яка об’єднала історичні документи двох архівів з історії Київщини ХVIII – XIX ст., та наголосила на ефективності подальшої міжархівної  кооперації.

Директор  Вишгородського державного історико-культурного заповідника Влада Литовченко розповіла про набутий досвід участі у спільних різноманітних проектах з архівними установами, і у т.ч. з Державним архівом Київської області, та підкреслила велике значення таких просвітницьких проектів для мешканців Київського регіону.

Музикальний супровід презентації виставки здійснювали вихованці Зразкового аматорського дитячого колективу – ансамбль скрипалів «Рондо» Макарівської школи мистецтв.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування