«Музика на всі часи»

Дата: 25.02.2020 09:01
Кількість переглядів: 445

Фото без описуНавіть невеликим шанувальникам класичної музики добре відоме ім’я польського композитора Фридерика Шопена. Цей геній фортепіанної творчості епохи романтизму належить до найславетніших композиторів усіх часів і народів.

В його близькому оточенні було багато поляків з Правобережної України. Звідси його учениці, котрим він присвячував свої твори: Катажина Браницька, Дельфіна Потоцька та інші. Більшість пісень Шопена написана на вірші польських поетів «української школи» – Стефана Вітвіцького з Поділля і Богдана-Юзефа Залеського з Київщини.
В епоху романтизму існувало загальне захоплення народною музикою, і в піснях Шопена також подекуди звучать мотиви української пісні.

І тому, 18 лютого 2020 року в концертній залі Яготинської дитячої школи мистецтв відбувся концерт-лекція  присвячений 210-й річниці з дня народження видатного митця, геніальному польському композитора-романтика 19 ст., піаніста-віртуоза Ф. Шопена, підготовлений викладачем музично-теоретичних дисциплін Яготинської ДШМ Аллою Іванівною Кузенко.

Алла Іванівна більше 60 років присвятила своє життя музиці, музикознавству.

Саме тому, слід відзначити особливо змістовну розповідь про життєвий та творчий шлях композитора, цікаві відомості про історію створення, зміст і музичні особливості  творів, написаних Ф. Шопеном.  Глядачі почули багато цікавих фактів з життя композитора про які, непрочитаєш в книгах з музичної літератури.

  У концерті прозвучали найяскравіші твори з фортепіанної спадщини Шопена у виконанні викладачів школи: І.Б. Самоп’ят, С.Л. Старостіної, С.С. Гладишевої (концертмейстер А.М. Романова) та учениці школи Євгенії Демиденко (клас викл. І.Б. Самоп’ят).  На протязі  вечора було виконано:  улюблений жанр композитора – мазурки, ноктюрни, прелюдії, вальси, полонез та пісню в інструментальному виконанні «Бажання». Особливу увагу слухачів привернув «Революційний етюд»  Ф. Шопена.

Багато хто, навіть не вмівши грати, намагався вивчити на фортепіано мелодію відому  в народі, як «собачий вальс». Та мало хто знає, що це п’єса написана саме Фридериком Шопеном. А написана вона була за проханням коханої дружини  Жорж Санд, для її улюбленого песика Маркіза і називається «Вальс маленької собачки».

Цікаві відомості про життя видатного композитора та виконання музичних творів справили незабутнє враження на слухачів.

                                                                                    Алла Романова



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування