Звіт про роботу із багатодітними родинами та присвоєння звання «Мати – героїня» в Яготинському районі

Дата: 22.02.2020 21:33
Кількість переглядів: 407

Фото без описуВідповідно до Закону України «Про охорону дитинства», визначено, що багатодітна сім’я – це сім’я, у якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває в зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом із трьома й більше дітьми та самостійно їх виховує.

Метою служби у справах дітей та сім’ї адміністрації з  вказаного напрямку є сприяння соціальному захисту багатодітних сімей, їх підтримці, створенню більш сприятливих умов для виховання дітей у таких сім'ях.

Система роботи служби з багатодітними сім’ями району включає в себе:

  • здійснення обліку багатодітних сімей та забезпечення їх відповідними посвідченнями;
  • координацію співпраці та взаємообмін інформацією з управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації з питань роботи з багатодітними сім’ями району;
  • сприяння в оздоровленні дітей з багатодітних сімей району;
  • інформування багатодітних сімей району про пільги, що передбачені для них чинним законодавством;
  • роботу щодо присвоєння почесного звання «Мати-героїня» тощо.

Служба  постійно співпрацює з органами місцевого самоврядування, щодо обліку таких сімей. На кожну родину, яка звернулася до служби формується пакет документів та оформляється справа сім’ї, що надалі є підставою для видачі посвідчень, згідно із Порядком виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, затвердженого постановою кабінету Міністрів України від 02.03.2010 № 209, із змінами.

Станом на 20 лютого 2020 року в районі проживає 251 багатодітна сім’я, де виховуються 895 дітей. Серед них:

  • 175 сімей, де виховується троє дітей;
  • 40 сімей, де виховуються четверо дітей,
  • 19 сімей, де виховуються п’ятеро дітей,
  • 10 сімей, де виховуються шестеро дітей;
  • 4 сім’ї, де виховуються семеро дітей;
  • 1 сім’я, де виховуються вісім дітей;
  • 2 сім’ї, де виховуються дев’ять дітей.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей», постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2019 № 250 «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім’ям» багатодітні сім’ї отримали можливість користуватися цілою низкою пільг, підставами для отримання яких є посвідчення батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї. За інформацією управління соціального захисту населення Яготинської РДА пільги отримують 184 сім’ї, в яких виховується 573 дитини. Не менш важливий напрямок роботи служби– реалізація права дітей на оздоровлення та відпочинок. Протягом 2019 року було оздоровлено 305 дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей (путівки надаються Службою КОДА-обласний бюджет, путівки закладу охорони здоров’я, залучені кошти).

Службою з 2013 року проводиться робота щодо присвоєння почесного звання «Мати героїня». Згідно Указу Президента від 29.06.2001 р. № 476/2001, положенням про почесні звання України, звання «Мати-героїня», присвоюється жінкам, які народили та виховали до 8-річного віку п’ятьох і більше дітей, усиновлених дітей зокрема, враховуючи особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їхніх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

На підставі Указу Президента №1254/2007 від 25.12.2007 р. «Про одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”» з 1 січня 2008 року виплачується одноразова грошова допомога.                  

З 2010 по 2013 роки в районі Почесне звання «Мати-героїня» отримали 59 жінок. З 2013 по теперішній час – 10 жінок району, у 2019 році документи на 2 кандидатури подані до адміністрації Президента.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування