ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 28.01.2020 18:54
Кількість переглядів: 355

Платники зможуть оперативно отримувати відповіді на електронну адресу

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) – інформаційний сервіс, який надає можливість платникам податків мінімізувати витрати часу на отримання інформації і самостійно ознайомитись із:

відповідями на запитання щодо оподаткування, єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на ДПС, з якими платники податків звертаються до Контакт-центру ДПС;

нормативно-правовими документами та останніми змінами в законодавстві;

діючими ставками податків та зборів, податковим календарем;

актуальними питаннями щодо отримання електронних довірчих послуг тощо.

ЗІР постійно вдосконалюється, орієнтуючись на інформаційні потреби платників податків.

Запрошуємо платників податків відвідати ЗІР або його мобільні додатки та скористатись новою функцією – «Зворотній зв’язок».

За допомогою форми «Зворотній зв’язок» ЗІР платники податків мають можливість оперативно отримати на електронні адреси від Контакт-центру ДПС відповіді на запитання, що належать до компетенції ДПС.

Нагадуємо, що скористатись ЗІР можна через офіційний вебпортал ДПС (вкладка «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс») або безпосередньо в Інтернет мережі за адресою: zir.tax.gov.ua.

Мобільні додатки можна безкоштовно завантажити на власні мобільні пристрої скориставшись інтернет-магазинами: App Store та Google Play.

З детальною інформацією про використання ЗІР та його мобільних додатків можна ознайомитись у розділі «Інструкція».

ГУ ДПС у Київській області

 

Податок на житлову нерухомість для фізичних осіб

Хто сплачує?

Податок на житлову нерухомість сплачують фізичні  та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.  

Якщо житло належить декільком особам?

Якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Тобто, незалежно від кількості осіб, зареєстрованих (прописаних) на житловій площі, податок розраховується виключно для її власника/власників.

За що платити?

Податок нараховують та сплачують за площі нерухомості, що  перевищу- ють встановлений  законодавством ліміт, на який зменшується база оподаткува-

ння  об’єкта житлової нерухомості.

База оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

а)  для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

До прикладу,  якщо площа квартири 95 кв. м, то податок буде нараховано  за 35 кв. м.

Така пільга не надається у разі, якщо площа житла перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі (ліміту), та на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (надаються в оренду, лізинг,  використовуються у підприємницькій діяльності).

Як встановлюється розмір податку?

Розмір податку встановлюють за своїм рішенням сільські, селищні,  міські ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування  території громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів  таких об’єктів нерухомості.

Яка ставка податку?

Ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена, - не більше 1,5% від мінімальної зарплати, встановленої законом на 01 січня звітного  (податкового) року за 1 кв. метр.

У 2020 р. розмір мінімальної заробітної плати складає 4 723 грн., таким чином, максимальна ставка податку становитиме 70,84 грн за кв. м.

За який період сплачувати?

У 2020  році  податок сплачується за 2019 рік, коли максимальна ставка податку становила 62,59 грн за кв. м.

Де знайти ставки податку?

Ставки податку для  населених пунктів  Київщини розміщені на сайті ГУ ДПС у Київській області за посиланням https://kyivobl.tax.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/podatok-na-mayno/.

Хто обчислює суму податку?

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нерухомості.

Як отримати податкове повідомлення-рішення?

Податкові  повідомлення – рішення, у яких зазначена сума нарахованого податку та відповідні платіжні реквізити, на які слід сплатити податок,  надсилаються (вручаються)  платнику податку контролюючим органом за  місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 01 липня 2020,  а сплатити суму зазначеного в них податку потрібно протягом 60 днів після  отримання.

Контролюючі органи надсилають податкові  повідомлення-рішення в тому випадку, якщо житло є в Реєстрі об’єктів нерухомого майна, на підставі якого нараховується податок.

Що робити, якщо не отримали податкове повідомлення-рішення?

Власники житлової нерухомості, які мають платити податок, але не отримали податкового  повідомлення-рішення, можуть звернутися до контролюючого органу за місцем проживання та провести звірку даних щодо:

- об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

- розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

-  нарахованої суми податку.

ГУ ДПС у Київській області

 

Сплачував за навчання протягом 2019 року? Маєш право на податкову знижку!

Що таке податкова знижка?

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку-резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.

Чи можна повернути частину коштів, сплачених за отримання освітніх послуг?

Сплата за освіту також входить у перелік дозволених витрат, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки за 2019 рік: кошти на  користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення. Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти у тому числі усиновлені.

Чим підтвердити витрати?

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).  

ГУ ДПС у Київській області

 

Коли ФОП - платники єдиного податку зобов’язані застосовувати РРО?

Головне управління ДПС у Київській області інформує,  що  фізичні особи-підприємці,  платники єдиного податку другої - четвертої груп, незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1000000 гривень, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжувати застосування РРО у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Також застосування РРО є обов’язковим для  платників єдиного податку, - незалежно від групи єдиного податку та обсягу річного доходу? які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення

ГУ ДПС у Київській області

 

Роботодавцям про фінансові санкції за порушення законодавства про працю

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що  на юридичних та фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, накладаються  фінансові санкції  у вигляді штрафів у разі:

- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний установлений на підприємстві робочий час, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску та податків - у 30-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення – у 2020 – 141690,0грн.;

- порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, або виплата їх не в повному обсязі - у 3-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення – у 2020 – 14169,0грн.;

- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у 10-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення – у 2020 – 47230,0грн.;

- недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України "Про військовий обов’язок і військову службу""Про альтернативну (невійськову) службу""Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", - у 10-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення – у 2020 – 47230,0грн.;

- недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні - у 3-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення – у 2020 – 14169,0грн.;

- недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні при проведенні перевірки з питань виявлення порушень, зазначених в п.2, - у 100-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення – у 2020 – 472300,0грн.;

- порушення інших вимог трудового законодавства, крім вказаних у п.1- п.6, - у розмірі мінімальної заробітної плати – у 2020 - 4723,0 грн.

ГУ ДПС у Київській області

 

У фокусі: якщо вирішили подати декларацію про майновий стан і доходи особисто

Якщо платник податків вирішив особисто подати декларацію про доходи, отримані у 2019 році, йому необхідно звернутися до податкової служби за місцем своєї податкової адреси.

Податковою адресою платника податку – фізичної особи визнається  місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник  податків у контролюючому органі ( це визначено п.45.1 ст.45 ПКУ).

Наразі у Київській області функціонує 8 територіальних управлінь ГУ ДПС регіону, до складу яких входять 26 державних податкових інспекцій. Подати декларацію про доходи за 2019 рік можна до ДПІ, яка діє на території обслуговування місця реєстрації громадянина.

Платники податку мають право звернутися до контролюючого органу з проханням надати консультативну допомогу щодо заповнення річної податкової декларації та  безоплатно отримати таку послугу та бланки податкової декларації.

Нагадуємо, що податкова декларація за 2019 рік подається громадянами до 01 травня 2020 року, а громадянами, які мають право на податкову знижку, – по 31 грудня 2020 року включно.

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування