Про роботу Яготинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за 2019 рік

Дата: 28.01.2020 18:50
Кількість переглядів: 1038

Яготинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – ЦСССДМ)  бере участь у реалізації державних, галузевих, регіональних та районних програм: районна комплексна програма підтримки сім’ї та забезпечення прав дітей «Назустріч дітям» на 2018-2021 роки», та інших програмах соціального становлення і соціальної підтримки, розробляє та впроваджує профілактичні та реабілітаційні заходи соціальної допомоги сиротам, інвалідам та їх родинам, неповним, багатодітним, кризовим, малозабезпеченим сім’ям, а також дітям, молоді та жінкам, які зазнали насильства, потрапили в кризові ситуації; займається профілактикою негативних явищ (наркоманія, СНІД, алкоголізм, тютюнопаління) у дитячому та молодіжному середовищах.

Пріоритетними напрямками діяльності Яготинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді є попередження негативних ситуацій у родині, особливо у сім'ях з дітьми, надання їм своєчасної допомоги шляхом раннього виявлення, обліку, забезпечення соціальної підтримки та здійснення соціального супроводу сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

   Яготинським районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді здійснено близько  215  виїздів у населені пункти Яготинського району (села Богданівка, Коптевичівка, Годунівка, Двірківщина, Кайнари, Жоравка, Засупоївка, Федорівка, Капустинці, Добраничівка, Кулябівка, Лемешівка, Гензерівка, Лозовий Яр, Ничипорівка, Панфили, Райківщина, Сотниківка, Сулимівка, Супоївка, Фарбоване, Червоне, Черняхівка, селища Черняхівське та Гречанівка, місто Яготин) та загальноосвітні навчальні заклади, КВНЗ КОР «Чорнобильський медичний коледж», ДПТНЗ «Яготинський центр професійно-технічної освіти», ПрАТ ВНЗ Яготинський інститут МАУП та Коледж при Яготинському інституті МАУП. В ПТРБ організовано семінар «Батьківсько в радість».

Також районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді постійно проводяться інформаційно-профілактичні заходи (лекції, бесіди, тренінги) серед учнівської,  студентської молоді  та громадськості Яготинщини  з метою профілактики негативних явищ та пропаганди здорового способу життя, зокрема з питань профілактики хвороб, що передаються статевим шляхом та ВІЛ/СНІД, алкоголізму, наркоманії, тютюнопаління, злочинності, з правових питань, попередження сімейного неблагополуччя, насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми, розвитку сімейних форм виховання, профілактики раннього сирітства, формування свідомого батьківства, протидії торгівлі людьми та інші.  Всього проведено 56 групових заходів, охоплено близько  1666 осіб.

Працівники центру взяли участь в 18 засіданнях комісії з захисту прав дітей дорадчого органу  з   питань сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

За участі працівників Яготинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей та сім’ї Яготинської РДА спільно із представниками Яготинського відділення поліції Переяслав-Хмельницького відділу поліція ГУ Національної поліції в Київській області  постійно проводяться рейди «Дозвілля молоді». Здійснено  за 2019 рік 12 вечірніх рейдів.  Рейдовою групою охоплюються місця дозвілля молоді та торгівельні заклади Яготинського району. Представниками рейдової групи розповсюджено серед молоді рекламні буклети, щодо запобігання негативних звичок (вживання алкоголю, тютюнопаління) в молодіжному середовищі та протидії торгівлі людьми. З молоддю проводиться профілактично-роз’яснювальна робота щодо належної поведінки в громадських місцях, шкідливості вживання алкогольних напоїв, також було попереджено про адміністративну відповідальність.  Такі заходи не мають на меті обмежити у правах дітей, а тільки обмежити можливості впливу на них негативного та небезпечного середовища.  Головна мета – попередження злочинності як з боку дітей, так і проти них.

Індивідуальними послугами Центру охоплено 319 сімей з них, дітей 592 та дорослих 719 осіб.

З сім'ями постійно проводяться бесіди щодо профілактики домашнього насильства, тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії, раціонального використання та розподілу сімейного бюджету, дотримання санітарно-гігієнічних норм проживання, відповідального виконання батьківських обов'язків.

Створений та постійно поновлюється облік сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, перебуває 131  сім’я, яка опинились у складних життєвих обставинах, в яких виховується 293 дитини. Проведено індивідуальне консультування та бесіди з проблем міжособистісних стосунків, виховання дітей, проблем залежності та працевлаштування. Основними причинами взяття під соціальний супровід сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, були: проблеми складних стосунків в сім'ї, насильства, алкогольна залежність, інші (малозабезпеченість).

Соціальними послугами всього охоплено близько 1311 осіб: 592 дитини та  719 дорослих. Надано послуг:

  • консультування - 317 сімей;
  • соціальна профілактика – 319 сімей;
  • соціальна інтеграції та реінтеграції – 87 сімей;
  • психологічних  – 319 сім’ї;
  • соціальна адаптація – 20 сімей;
  • кризове та екстрене втручання – 27 сімей;
  • представництво інтересів – 30 сімей;
  • соціально - медичних – 116 сімей;
  • допомога в працевлаштуванні – 54 сім’ї; 
  • юридичних – 77 сімей;
  • влаштовано до закладів освіти – 35 сімей;
  • гуманітарна допомога у вигляді одягу, взуття, речей домашнього вжитку – 248 сімей та надано інші соціальні послуги.

Надано одноразову матеріальну допомогу на суму 20000 грн. - 12 сім’ям.

Подарунки  до Дня матері та Дня сім’ї отримала 21 родина, в яких виховується 69 дітей та 7 сімей, в яких виховується 22 дитини отримали подарунки  до Міжнародного Дня Захисту дітей. 

Подарунки до Дня родини отримали  8 сімей, в яких виховується 28 дітей.

 На початку шкільних занять у  Яготинському районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводяться соціальні акції, спрямовані на підтримку сімей із дітьми у 2019 році 96 школярів з 40 сімей, які перебувають на обліку в ЦСССДМ(з числа дитячих будинків сімейного типу, багатодітних та малозабезпечених сімей, сімей які перебувають у складних життєвих обставинах) отримали канцелярські  товари: зошити, ручки, олівці та інше шкільне приладдя.

До Новорічних свят подарунки (набори постільної білизни) отримали 19 родин, які перебувають на обліку в центрі. Спільно зі службою у справах дітей та сім’ї Яготинської РДА було вручено 38 солодких подарунків.

Працівники Яготинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді видали  гуманітарну допомогу сім’ям та особам,  які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги у вигляді одягу, взуття, текстилю для дому та дитячих іграшок. Допомогу отримали  248 сімей (близько 864 осіб) з числа дітей-сиріт, дітей позбавленого батьківського піклування, вихованців дитячих будинків сімейного типу, багатодітних та малозабезпечених сімей, одиноких матерів, сімей де є особи з особливими потребами, учасників АТО, внутрішньо  переміщених осіб, сімей  які перебувають у складних життєвих обставинах та інших соціально-незахищених верств населення. 

Центром здійснюється супровід 2 дитячих будинків сімейного типу сім’ї Фріца Ю.Ф. та сім’ї Роговець М.В. Щомісяця фахівець центру відвідує родини. Проводиться індивідуальна та групова робота з дітьми та батьками–вихователями (привітання дітей з Новорічними святами, привітання з днем матері, привітання з днем сім"ї,  лекції про шкідливі звички, круглий стіл "Чужих дітей не буває", бесіди на тему літнього відпочинку та поведінки під час канікул з залученням інспектора з ювенальної превенції відділення поліції, бесіди про оздоровлення дітей-вихованців в літній період,  привітання з днем родини, підготовка дітей-вихованців до школи,  вирішення проблем в переведенні дітей в інші навчальні заклади, спільно із інспектором з ювенальної превенції проведено бесіди з вихованцями ДБСТ на тему "Я маю право",  привітання до дня Святого Миколая  та вручення подарунків та багато ін.)

Працівниками Яготинського центру соціальних служб  за звітний період відвідано більше 100 сімей, в яких народились діти,  з метою перевірки цільового використання державної допомоги по народженню (виплати сім’ям не припинено). Сім’ї отримати консультацію щодо догляду за новонародженою дитиною, її повноцінного розвитку та подальшого виховання, а також отримали  роз’яснення законодавства України щодо державних соціальних допомог, пільг, на які сім’я має право.

Ще один напрямок роботи Яготинського РЦСССДМ є робота з учасниками АТО. Для ефективного вирішення проблем сімей учасників АТО, надання їм всебічної соціальної підтримки, фахівці із соціальної роботи ведуть цілеспрямовану роботу, направлену на допомогу даній категорії. Проводиться робота з учасниками АТО та членами їх сімей всього охоплено 18 осіб (надано інформаційну, психологічну допомогу). Надано гуманітарну допомогу 7 особам в вигляді речей, дитячого  та дорослого одягу.  На території району проживає 2 дітей, батьки яких є загиблими учасниками АТО. Вони знаходяться на загальному обліку сімей Яготинського району, їм надаються соціальні послуги. До Дня сім’ї цим дітям надано подарунки від ЯРЦСССДМ.  До дня захисту дітей багатодітна сім’я учасника АТО отримала подарунки. Також придбано та вручено шкільне приладдя в рамках проведення районної акції «Урок». Одному учаснику АТО та членам його родини надано подарунки до Новорічних свят.

Не менш важливим завданням центру ЦСССДМ є робота з молоддю та неповнолітніми які засудженні до покарання без позбавлення волі. Робота спрямована в першу чергу на ресоціалізацію для нормальної життєдіяльності в суспільстві, засвоєння нових цінностей та навичок. Клієнтами центру протягом звітного періоду було 60 осіб, засуджених до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, всім надані відповідні послуги.

Сьогодні в районі, як і по всій Україні, активно проводиться соціальна робота, яка передбачає надання адресної допомоги найуразливішим верствам населення. Одним з пріоритетних напрямів Яготинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді є соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, здійснення соціальних заходів, спрямованих на вихід із складних життєвих обставин, які сім'ї не в змозі самостійно подолати за допомогою наявних засобів і можливостей, створення умов для самостійного розв'язання життєвих проблем, що виникають в сім'ї та повернення до повноцінного життя родини.

З метою підвищення свого професійного рівня та вдосконалення роботи директор та фахівці центру беруть участь у навчально-практичних семінарах-тренінгах.

Яготинський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді надалі продовжує виконувати поставлені завдання та цілі відповідно до положення про Центр.

Яготинський районний центр соціальних

 служб для сім’ї, дітей та молоді

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування