У Новий рік зі зниженими тарифами на тепло

Дата: 26.12.2019 12:38
Кількість переглядів: 417

Фото без описуЦієї зими тепло подешевшає в середньому на 300-400 гривень. Відповідну постанову, яка дає змогу знизити вартість тарифів, ухвалив Кабінет міністрів 24 грудня за дорученням президента Володимира Зеленського.

В уряді пояснили: таке рішення — не популізм, адже ніхто вручну не керує цінами, бо це завжди призводило до великих заборгованостей та енергозалежності від Росії.

Кабміну вдалося зменшити вартість газу, тому відповідно повинні зменшитися й тарифи.

Тепер усе залежатиме від того, наскільки швидко й ефективно спрацюють органи місцевого самоврядування, очільники міст та теплокомуненерго — саме вони мають переглянути платіжки за грудень. Усі необхідні інструменти місцевій владі президент й уряд надали.

«Українці повинні відчути зміни у своїх платіжках уже зараз, а не через 3-5 років. Це не обіцянки, а реальна робота команди заради добробуту українців», — заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Зниження цін на тепло, додають у Кабміні, — лише перший крок до справжньої енергонезалежності. 2020 року уряд планує утеплити тисячу будинків, які втрачають забагато тепла взимку. Це пілотний проєкт, у якому місцева влада й ОСББ повинні стати рушійною силою.

«Питання енергоефективності — комплексне. Тому воно потребує злагодженої партнерської роботи органів місцевого самоврядування, уряду та інвесторів», — наголошують в уряді.

Нині статутний капітал Фонду енергоефективності становить 2,7 млрд грн.

Водночас ще є мультидонорський фонд з капіталом 100 млн євро для співфінансування проєктів Фонду. До того ж у держбюджеті на наступний рік Кабмін передбачив ще 1,6 млрд грн у статутний капітал Фонду енергоефективності, 400 млн грн – на  теплі кредити та 7,5 млрд грн – у Державний фонд регіонального розвитку. У ДФРР також є частина проєктів на енергомодернізацію муніципальних будівель.

Після такої модернізації люди отримають фактично нові відремонтовані будинки, а споживання енергії зменшиться щонайменше вдвічі. Це, своєю чергою, дасть українським сім’я змогу зекономити гроші.

Також масштабна тепломодернізація створить значний економічній імпульс і тисячі нових робочих місць. Тому енергоефективність для України, як і для більшості європейських країн, є одним з пріоритетів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування