Практично-тренувальні навчання в Яготинському НВК №1

Дата: 16.12.2019 18:40
Кількість переглядів: 969

Фото без описуНезважаючи на значні науково-технічні досягнення людства, абсолютно надійних засобів захисту від надзвичайної ситуації на сьогоднішній день немає. Більше того, статистика свідчить, що при зростанні чисельності населення, збільшується і кількість пожеж та розпилення небезпечних хімічних речовин в місцях масового скупчення людей.

16 грудня 2019 року на базі Яготинського НВК №1 проведено практично-тренувальні навчання на події, пов’язані з розпиленням подразнюючих хімічних речовин.

Під час заходу були відпрацьовані спільні дії екстрених служб, а саме екстреної медичної допомоги, Яготинського відділення поліції Переяслав-Хмельницького відділу поліції ГУ Національної поліції Київської області, підрозділу ДСНС (28-ДПРЧ), педагогічного колективу школи.

Основною метою тренування стало вдосконалення підготовки колективу навчального закладу до дій за умов виникнення пожежі та інших надзвичайних подій, а також формування в учнів стійких навичок, необхідних для прийняття швидких і чітких рішень у разі небезпеки, зокрема при розпиленні небезпечних хімічних речовин. Окремо приділялась увага стану евакуаційних шляхів закладу, наявності розміщення схем евакуації.

В ході тренувань було відпрацьовано ситуацію пов’язану з розпиленням подразнюючих хімічних речовин в навчальному закладі. Відразу після виявлення небезпеки керівництвом закладу прийнято рішення евакуйовувати учнів та повідомлено екстрені служби.

Першими на місце події прибули рятувальники 28 –ДПРЧ, яким було повідомлено, що всі учні евакуйовані (перевірка згідно шкільних журналів проведено вчителями), проте в закладі залишився один працівник закладу, що самостійно не зміг залишити приміщення через втрату свідомості

Рятувальниками 28-ДПРЧ було виявлено  постраждалого та доправлено його до працівників швидкої медичної допомоги, які на той час вже перебували на подвір’ї закладу та надали медичну допомогу.

В рамках тренувань проведено бесіди з дітьми та педагогічними колективами на тему: «Правила поведінки в разі розпилення небезпечно хімічних речовин».

Також користуючись нагодою Фахівці Служби порятунку «101» нагадали дітям про чіткі дії під час пожежі, користування первинними засобами пожежогасіння та важливість злагодженої евакуації.

Окрему увагу представниками поліції було приділено ознайомленню дітей з алгоритмом дій при виявленні підозрілих предметів на вулиці та приміщеннях. Дітям пояснили, що в такій ситуації необхідно попередити перехожих про можливу небезпеку, а головне в жодному разі не чіпати знахідку.  

Загалом, тренування пройшли на належному рівні. Всі служби, що були залучені спрацювали згідно інструкцій. Саме від узгодженості і чіткості дій педагогічного колективу та екстрених служб часом залежить життя і здоров'я учнів.

Довідково:

У випадку виникнення НС пов’язаних із використанням небезпечних хімічних речовин: 

  • при одержанні повідомлення про викид (розлив) в атмосферу небезпечної хімічної речовини уникайте паніки;
  • надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання та найпростіші засоби захисту шкіри або вологою хустинкою;
  • по можливості негайно залишіть зону хімічного забруднення;
  • виходьте із зони хімічного зараження в бік, перпендикулярний напрямку вітру;
  • при підозрі на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, необхідно пити велику кількість рідини ( чай, молоко, сік, вода) та звернутися до медичного закладу;
  • вийшовши із зони зараження, зніміть верхній одяг, ретельно вимийте очі, ніс та рот, по можливості прийміть душ.

Запам'ятайте! Перша медична допомога ураженим НХР в осередку хімічного ураження полягає у захисті органів дихання, видаленні та знезараженні стійких НХР на шкірі, слизових оболонках очей, на одязі та негайній евакуації за межі зараженої зони. При отруєнні хлором необхідно винести потерпілого із зони зараження. При зупинці дихання – зробити штучне дихання. Шкіру, рот, ніс промити 2% розчином питної соди або водою. При отруєнні аміаком треба винести потерпілого із зони зараження, шкіру, рот, ніс промити водою. В очі закапати по дві-три краплі 30% альбуциду, в ніс - оливкове масло.

При необхідності відправити потерпілого до медичного закладу.

У сучасному бурхливому швидкоплинному бутті, переповненому всілякими ризиками, ніхто не застрахований від впливу небезпечних хімічних речовин, екстремальних подій, особливо діти.

То ж звертаємо увагу педагогічних працівників і батьків:

- проводьте бесіди щодо небезпеки хімічних речовин;

- забороняйте дітям брати до рук невідомі предмети, ємності, ампули тощо;

- частіше спілкуйтесь з дітьми, звертайте увагу на зміни у їх поведінці, не стійте осторонь їхніх питань і проблем.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування