Навчальні заклади мають бути безпечні для перебування дітей

Дата: 16.12.2019 12:02
Кількість переглядів: 451

Фото без описуНа жаль, останнім часом в Україні та й в усьому світі збільшилась кількість пожеж на об’єктах із масовим перебуванням людей. Резонансні надзвичайні події, що трапились у м.Одесі, вкотре підтвердили, яку небезпеку приховує стихійний вогонь і що при незадовільному протипожежному захисті можливі масові людські жертви, а також величезні матеріальні втрати.

Нещодавно, а саме 03 грудня Яготинська райдержадміністрація, районна рада, Богданівський та Жоравський НВК, отримали від Київського окружного адміністративного суду Ухвалу про відкриття провадження в адміністративній справі про застосування заходів реагування, позивачем у якій виступає Головне управління ДСНС України в Київській області.

В липні 2019 під час проведення державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки інспекторським складом Яготинського районного сектору ГУ ДСНС України в Київській області було виявлено ряд грубих порушень. Після чого інспектором були складені Акти та вручено приписи керівникам навчальних закладів.

За результатами повторних перевірок інспектором ДСНС складено Акт та подано рапорт до Головного управління ДСНС України у Київській області так як переважна більшість порушень, які були виявлених під час першої перевірки так і не були усунуті.

В Актах, що складені інспектором ДСНС зазначені наступні порушення пожежної безпеки: елементи горищного покриття будівлі не піддавалися вогнегасному обробленню, несправні пожежні резервуари, недоукомплектовані пожежні щити, приміщення не обладнані системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5 – 56:2014 «Системи проти рікпожежного стану», посадові особи не повній мірі пройшли навчання з питань пожежної безпеки, не проводилось технічне обслуговування наявних вогнегасників, територія школи не забезпечена первинними засобами пожежогасіння в повній мірі і це лише незначна частина порушень, що була виявлена під час перевірки.

Саме ці пункти і стали підставою для звернення Головного управління ДСНС України в Київській області до Київського окружного адміністративного суду з вимогою усунення виявлених порушень.

10 грудня відбулося перше засідання суду, на якому відповідачі звернулась з проханням продовжити строк підготовчого провадження у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області та відкласти підготовче судове засідання. Наразі підготовче засідання перенесено на 30 січня 2020 року.

На виконання доручення голови Київської обласної державної адміністрації та з метою здійснення контролю за дотриманням вимог пожежної безпеки розпорядженням Яготинської районної державної адміністрації створено робочу групу з усунення порушень протипожежного стану в закладах освіти, до складу якої ввійшли представники ДСНС, керівники структурних підрозділів адміністрації, депутати районної ради і тд.

12 грудня в приміщенні Яготинської районної державної адміністрації відбулась зустріч виконувача обов’язків голови адміністрації Тетяни Сухенко, голови районної ради Петра Гайдая, керівників структурних підрозділів адміністрації з директороми Богданівського та Жоравського НВК з метою обговорення та встановлення конкретних термінів усунення  порушень, виявлених під час перевірок.

В рамках зустрічі керівництво району акцентувало увагу на трьох основних аспектах: «Навчальні заклади мають бути безпечні для перебування дітей», «Всі порушення з пожежної безпеки мають бути усунуті, в найкоротший термін», «Всі гілки влади та керівництво навчальних закладів мають працювати на один результат – безпека дітей, перш за все».

Голова Яготинської районної ради Петро Гайдай, звернувся до директорів навчальних закладів з відповідальність поставитись до питань безпеки дітей.

«Ми не маємо право на помилки. Життя дітей – найбільша цінність, яка певним чином залежить і від безпеки установ в яких вони перебувають на навчанні».

«Усунення порушень з пожежної безпеки тягне за собою великі витрати, яких на сьогодні на превеликий жаль в районі немає. Так, у 2019 році на утримання Богданівського НВК витрачено 4,3 млн. грн., на Жоравське НВК 3,8 млн. грн., частина із зазначених коштів виділена з державного бюджету, проте близько 60% - було дофінансовано з районного бюджету.

Бюджет сільських рад у 2019 році становить близько 32 млн. грн, міської ради 39 млн. грн.. Станом на 10.12.2019 залишок коштів на рахунках сільських рад становить – 11,4 млн.грн (4,9 млн.грн. – з який на рахунку Богданівської сільської ради та 39, 9 тис.грн. – Жоравської сільської ради )» - зазначила начальник управління фінансів адміністрації Ольга Барсук.

А чи переймається питаннями утримання школи місцева влада села? Чи опікується безпекою своїх дітей? Це питання залишається відкритим.

За словами, директора Богданівського НВК Людмили Шевчук, вона неодноразово зверталась до сільського голови Юрія Борисенка, щодо виділення коштів на усунення виявлених порушень з пожежної безпеки, проте чомусь лише після отримання ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі, сільський голова надав гарантійний лист про виділення коштів з сільського бюджету.

«Питання закриття шкіл на сьогодні не стоїть… Відкритим залишається питання лише про усунення виявлених порушень з пожежної безпеки» - зазначила виконувач обов’язків голови адміністрації Тетяна Сухенко.

Також, Тетяна Петрівна звернулась з проханням до депутатських корпусів та виконавчих комітетів сільських рад долучитись до вирішення питань протипожежної безпеки, адже від цього залежить життя та здоров’я дітей.

Наразі перевірки ще не завершено – вони триватимуть згідно затвердженого графіку та будуть проведені в кожному закладі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування