МЕДИЧНІ ЗАКЛАДИ КИЇВЩИНИ АКТИВНО ГОТУЮТЬСЯ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ МЕДРЕФОРМИ-2020

Дата: 05.12.2019 08:23
Кількість переглядів: 316

Стан впровадження медичної реформи в області та готовність закладів охорони здоров’я до наступного етапу реформування обговорили сьогодні, 4 грудня, в Київській облдержадміністрації.

Захід провів очільник КОДА Олексій Чернишов, за участю першого заступника міністра охорони здоров’я Андрія Семиволоса, в.о. голови Національної служби здоров’я України Оксани Мовчан та директора Департаменту договірної роботи НСЗУ Андрія Віленського, голів РДА, міських голів та керівників ОТГ.

Очільник Київщини Олексій Чернишов наголосив на виключній важливості реформування галузі охорони здоров’я для людей: «Донесення ідей та цілей медичної реформи до людей — дуже важливі. Наразі Уряд та держава вкладає великі ресурси в реалізацію цієї реформи. Тому мешканці Київщини мають з розумінням поставитися до цього».

Перший заступник міністра Андрій Семиволос та керівництво НСЗУ розповіли учасникам наради про основні зміни та новації медреформи наступного року, а також практичні аспекти її впровадження. Зокрема, про реформування галузі охорони здоров’я з урахуванням Програми медичних гарантій 2020, про підготовку медичних закладів області до укладання договорів із НСЗУ, про підключення закладів до медичної інформаційної системи тощо.

Наступний етап реформування системи охорони здоров’я має розпочатися саме в частині впровадження механізмів фінансування гарантій. Це означає, що 60% фінансування залишається на захищені статті, а 40% — це фінансування за надані послуги, яке переходить до НСЗУ.

Для того, щоб цей механізм запрацював, потрібно виконати 2 основні умови:

— заклади мають бути перетворені в комунальні некомерційні підприємства (КНП);

— усі заклади охорони здоров’я мають бути інформатизовані та підключені до медичної інформаційної системи.

«На сьогодні керівник лікувально-профілактичного закладу має стати, в першу чергу, менеджером, який забезпечує рух усіх цих процесів як у самому закладі, так і ззовні. Для того, щоб бути успішними, ви маєте запровадити сучасні інструменти менеджменту в своїх закладах. Тоді ви побачите, наскільки простішою та ефективнішою стане ваша робота», — підкреслив перший заступник міністра охорони здоров’я Андрій Семиволос.

З 1 квітня 2020 року стартує Програма медичних гарантій, на яку в державному бюджеті закладено 72 млрд грн. За словами директора Департаменту договірної роботи НСЗУ Андрія Віленського, це ті кошти, які будуть спрямовуватися в заклади за договорами НСЗУ та закладами: «Ця модель передбачає те, що ми переходимо від утримування закладів до плати за медичну послугу. Тобто, гроші йдуть за пацієнтом. Фактично, заклади перетворюються з утримувачів приміщень і штату в підприємства, і менеджер, який керує цим закладом, повинен робити це успішно».

Процес укладення договорів про медичне обслуговування з НСЗУ має розпочатися з 1 лютого наступного року.

Під час наради відбулося обговорення з питань комп’ютеризації та підключення до медичних інформаційних систем закладів, що надають вторинну медичну допомогу в Київській області, визначеного табеля оснащення для медзакладів, принципів фінансування та інших.

«Усі реформи спричиняють дискомфорт, тому що вони передбачають зміни, на які йдуть додаткові кошти й енергія. Але водночас, це безумовно призводить до якісних змін у майбутньому, які вплинуть на якість та тривалість життя населення», —  наголосив Олексій Чернишов.

Довідково:

27 листопада цього року Кабінет Міністрів України схвалив програму медичних гарантій і чотири державні стратегії в сфері охорони здоров’я.

Програма запрацює з 1 квітня 2020 року і діятиме для всіх видів допомоги: первинної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації та реімбурсації ліків. Держава фінансуватиме такі послуги через Національну службу здоров’я України.

За інформацією офіційного сайту Київської обласної державної адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування