Вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні

Дата: 25.11.2019 08:53
Кількість переглядів: 651

Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших  таких сторінок - Голодомор, який призвів до небачених безневинних  жертв, і який в світі визнано геноцидом українського народу. 
Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років – мільйонів українців, знищених комуністичним режимом. Їх вбили лише з однієї причини – вони були українцями, котрі любили свою землю та хотіли жити у вільній країні.

Горе і розпач України за невинно убієнних звучали у рядках аматорів Яготинської централізованої бібліотечної ситеми, а скорбота про померлих відображалася осінньою сльозою у вогниках запалених свічок.

Свічу пам’яті на знак пам’яті про людей, які загинули в 1932 – 1933 роках внаслідок штучного голодомору, запалили представники районної та міської влади, громадських організацій, духовенства та небайдужі яготинці, котрі зібрались біля пам’ятного знаку жертвам голодоморів на міському кладовищі.

Українська нація мала величезний культурно-історичний спадок, власні славетні традиції державотворення, досвід національно-визвольної боротьби. Україна стояла на заваді створення тоталітарної комуністичної імперії. Широкі кола інтелектуалів та економічно самостійне селянство не сприймали політики керівництва. Тому, режим поставив за мету знищити українців як націю, котра рано чи пізно могла поставити питання про створення незалежної держави. Для досягнення цієї мети був обраний жахливий інструмент – вбивство голодом.

Голодомор був спеціально спланованою і ретельно замаскованою каральною операцією. Тавро тих років горить і досі на чолі нашого буття… Не маємо права забувати те жахіття, яке випало на долю наших дідів, батьків!

Під час мітингу благочинний Яготинського благочиння Української православної Церкви Київського патріархату, протоієрей Володимир відслужив панахиду за спокій душ, замучених голодомором, за отців, братів і сестер наших, жорстоко вбитих руками злочинної богоборчої влади.

Після вшанування загиблих хвилиною мовчання усі присутні поклали квіти до меморіалу на знак вшанування та пам’яті про втрачені людські життя.

Разом із загальнонаціональною хвилиною мовчання відбулася традиційна громадська акція "Запали свічку пам’яті". Кожен міг запалити свічку і встановити її на підвіконні, ушанувавши таким чином пам’ять мільйонів українців, яких було вбито голодом в Україні. Цей вогник символізуватиме нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів наших співвітчизників.

В світі не зафіксовано такого голоду, як той, що випав на долю народу найродючішої і найблагодатнішої землі. Як сталося, що без стихії, без засухи, без війни – в самому центрі Європи, в Україні, яка незадовго перед цим була житницею континенту, небачений голод забрав у могилу мільйони людей.

...Пам'ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога  всім сущим на Землі, щоб такого більше ніколи не повторилось!  Хай пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування