Про стан захисту конституційних прав дітей в Яготинському районі

Дата: 21.11.2019 15:57
Кількість переглядів: 505

Фото без описуВедення обліку дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, залишились без батьківського піклування, дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Виконання функцій з питань соціально - правового захисту дітей покладено на службу у справах дітей та сім’ї райдержадміністрації відповідно до Законів України «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно - правових умов соціального захисту дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», Сімейного та Цивільного кодексів України, постанов Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», від 08.10.2008 № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», «Про запобігання та протидію домашньому насильству», постанови Кабінету Міністрів України від 03.10.2018 № 800 «Деякі питання соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю».

За інформацією відділу статистики в Яготинському районі за даними Головного управління статистики у Київській області станом на 01.01.2019 року на території міста Яготина проживає 3799 дітей, в селах району – 2300 дітей, всього на території району проживає 6099 дитини.

На первинному обліку служби перебуває:

  • 52 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, з них
  • 38 дітей виховуються опікою/піклуванням громадян;
  • 12 дітей в дитячому будинку сімейного типу;
  •     2 дітей виховуються у комунальному закладі Київської обласної ради будинок дитини м. Біла Церква - (за станом здоров’я).

На території району мешкає 16 дітей, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що прибули з інших регіонів України. 

На обліку служби у справах дітей та сім’ї перебуває 14 дітей, які проживають у сім’ях, які опинились у складних життєвих обставинах, (відомості про яких внесені до Всеукраїнської єдиної інформаційно –аналітичної системи «Діти»). Станом на 18.11.2019 року обстежено та складено 80 актів обстежень житлово – побутових умов, актів проведення співбесід з громадянами, роз’яснення їх прав та обов’язків, щодо виконання батьківських обов’язків.

Службою у справах дітей та сім’ї здійснюється нагляд за умовами проживання і виховання усиновлених дітей, які проживають на території району, всього таких дітей 18.

Вся вищевказана інформація вводиться до Всеукраїнської єдиної електронної інформаційно-аналітичної системи «Діти».

Рішенням сесії Яготинської районної ради від 02.02.2018 № 461-28-VII затверджена Яготинська районна комплексна Програма (далі - Програма) підтримки сім’ї та забезпечення прав дітей «Назустріч дітям» на 2018 - 2021 роки. Заходами програми охоплені всі напрями роботи служби – робота з громадянами, сім’ями, дітьми:

  • робота із зверненнями громадян, опікунами, піклувальниками дітей, дітьми, які перебувають на обліку служби. Надійшло 34 усних та 289 письмових звернень громадян, які побували на прийомі працівників служби, опрацьовано 364 вхідних та підготовлено 708 вихідних документів. Видано 37 наказів з основної діяльності служби, 23 накази щодо відрядження працівників, 27 наказів щодо кадрової діяльності.

Із заявниками, організаціями, установами проведені бесіди, надані юридичні консультації та допомогу в оформленні документів.

За наслідками розгляду звернень, а також на виконання заходів із попередження дитячої бездоглядності, з метою захисту прав та інтересів дітей службою в цьому році підготовлено розпоряджень райдержадміністрації:

- з питань надання статусу сиріт та позбавлених батьківського піклування, встановлення (припинення) опіки та піклування над дітьми, їх влаштування - 8,

- з приводу надання дозволів на вчинення правочинів щодо майна,  право власності на яке або право користування яким мають діти - 24 ;

- про порядок участі батька у вихованні дитини, визначення місця проживання – 6.

На території району діє 2 дитячих будинки сімейного типу. В  дитячому будинку сімейного типу Світлани Володимирівни та Юрія Францовича Фріців, що діє на території району з 2005 року, виховується разом з рідними 7 дітей.

         В дитячому будинку сімейного типу подружжя Роговців Марії Валеріанівни та Віталія Олексійовича, що мешкають по провул. Гайдамацький, 1 м. Яготин виховується з рідними 8 дітей вихованців. Проводиться робота з пошуку можливих батьків-вихователів та прийомних батьків. Службою здійснюється контроль за станом утримання, перебування дітей у будинку.

Діти, які перебувають в державних закладах першочергово влаштовуються до вказаного ДБСТ.

На 17 засіданнях комісії з питань захисту прав дитини при районній державній адміністрації, що відбулись у цьому році, розглянуті спірні питання соціально-правового захисту дітей:

- про роботу з дітьми та сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах;

- про затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах;

- про участь батьків, що проживають окремо, у вихованні дітей, про місце проживання малолітніх дітей;

- про надання дозволів на вчинення правочинів щодо майна, право власності на яке або право користування яким мають діти.

Із врахуванням рішень комісії службою у справах дітей та сім’ї райдержадміністрації відповідно до ст. 19 Сімейного Кодексу України забезпечено підготовку документів та висновків Яготинської районної державної адміністрації як органу опіки та піклування про доцільність (недоцільність) позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів з громадян - 6,  висновків про порядок участі у вихованні дитини того з батьків, який проживає окремо від неї –6.

Служба у справах дітей та сім’ї приймає участь в справах щодо позбавлення батьків батьківських прав, як представник органу опіки та піклування та в якості третьої особи.

Облік багатодітних сімей.

На обліку служби у справах дітей та сім’ї райдержадміністрації перебуває 247 багатодітних сімей, в яких виховується 898 дітей. Протягом звітного періоду 2019 видано посвідчень батьків – 33, дітей з багатодітних сімей - 13 та у зв’язку з відсутністю бланків посвідчень дітей з багатодітної родини, сім’ям видано 28 довідок про облік дітей з таких сімей.

Забезпечення дітей району оздоровленням та відпочинком.

Станом на 25.11.2019 року в районі вже оздоровлено 1819 дітей, що становить 51,6 % від загальної кількості дітей шкільного віку. Заплановано забезпечити у 2019 році не менше 55 % дітей шкільного віку послугами з оздоровлення та відпочинку, з них оздоровчими послугами охопити не менше  15 % дитячого населення району. Проведена робота з уточнення списків дітей, яким було приділена найбільша увага.

У 2019 році на базі загальноосвітніх навчальних закладів Яготинського району функціонували пришкільні табори з денним перебуванням дітей, що працювали з 28.05.2019 по 13.06.2019 року на базі 17 загальноосвітніх навчальних закладів Яготинського району з денним перебуванням дітей та 3 мовних табори. Першочергова увага приділена дотриманню санітарно-гігієнічних норм та протипожежних вимог під час перебування дітей таких таборах, які працювали в загальноосвітніх закладах. Під час організації та функціонування відпочинку в пришкільних таборах району визначено відповідальні особи за протипожежний стан будівель, приміщень та покладено на них контроль за дотриманням протипожежного режиму на закріплених ділянках.

Профілактика правопорушень, запобігання та протидія домашньому насильству.

На виконання плану спільних заходів, затверджених головою Яготинської райдержадміністрації службою у справах дітей та сім’ї спільно з суб’єктами соціальної роботи (центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділення поліції, відділ культури, інші) протягом звітного періоду 2019 року було організовано та проведено 12 спільних профілактичних рейдів (у вечірній час) «Діти вулиці», «Дозвілля молоді» в м. Яготин. В ході рейдів проводиться також освітньо-виховна робота з дітьми та молоддю, їм роздаються буклети. Відповідна інформація про проведені заходи розміщена на сайті РДА та районній газеті «Яготинські вісті».

Метою рейдів є перевірка стану виконання рішення Яготинської міської ради від 08.10.2013 № 178 «Про обмеження продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв і пива на території Яготинської міської ради», стану організації відпочинку, дозвілля молоді у вечірній час в розважальних закладах, клубах, кафе, барах, ресторанах, а також запобігти дитячій бездоглядності. Охоплені заклади торгівлі та кафе. За результатами рейдів власникам кафе винесено попередження про приведення у відповідність куточок споживача.

В  ході рейдів проводиться також освітньо-виховна робота з дітьми та молоддю, їм роздані буклети «Вдумайся», «Палити не модно», «Правда про алкоголь», витяги з Кодексу України про адміністративні правопорушення.  Власникам закладів передано витяги із вказаного вище Закону, яким встановлюються особливості перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування.

В закладах освіти Яготинського району протягом року проводяться  профілактичні бесіди з учнями старших класів на тему: «Профілактика насильства в сім’ї», також проведено лекції спрямовані на попередження порушень законодавства щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів дітям.

Також служба здійснює координацію роботи із попередження насильства в сім’ї, відповідно до Положення про службу та Інструкції щодо порядку взаємодії управлінь (відділів) у справах сім'ї, молоді та спорту, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї. Відповідно до повідомлень відділення національної поліції насильство станом на 15.11.2019 зафіксовано у 12 сім’ях. З метою координації роботи діє комісія при адміністрації, на засіданнях якої обговорюється стан справ із виконання Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», також проводиться взаємозвірка інформації про громадян, щодо яких складено протоколи про притягнення до відповідальності за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вироблено план дій щодо порядку спільної роботи із відвідування громадян за місцем їх проживання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування