Земельна реформа має врахувати інтереси всіх сторін

Дата: 20.11.2019 08:28
Кількість переглядів: 1132

Фото без описуУповноважений Президента України із земельних питань Роман Лещенко зустрівся сьогодні з представниками органів влади, аграріями Яготинщини аби почути пропозиції, зауваження та бачення пов’язаних із земельною реформою. Робочий візит відбувся в рамках ініціативи Президента України Володимира Зеленського «Діалоги про Україну» в приміщенні ТДВ «Яготинський маслозавод».

Нагадаємо, Верховна Рада під час засідання 13 листопада ухвалила у першому читанні депутатський законопроєкт 2178-10, який запроваджуватиме ринок землі в Україні. За відповідне рішення проголосували 240 депутатів. Серед них 227 голосів дали депутати від «Слуги народу» та 13 позафракційних. 

Учасники заходу обговорили не тільки питання обігу земель, а й дерегуляцію у сфері землеустрою, передачу повноважень щодо управління землею до ОТГ, а також оптимізацію повноважень Держгеокадастру, проблеми антирейдерського характеру тощо.

— Земельна реформа буде однозначно. Тут позиція Президента України чітка і послідовна. Втім, формат поки що напрацьовується. Нині суперечливі питання щодо обігу земель, зокрема їх концентрації в одних руках, суб’єктного складу (хто має право продавати, купувати, здійснювати регуляцію) тощо. Правки однозначно будуть. Остаточне рішення прийматиметься після того, як ми вислухаємо думку всіх регіонів. А погляд на реформу з Київщини має особливий акцент, адже це один із найпотужніших аграрних регіонів нашої країни, — підкреслив Роман Лещенко.

У ході діалогу представники сільськогосподарських товариств і фермерських господарств висловили думку, що найбільш ефективний розпорядник земельних ресурсів — місцева громада. Всі одностайні в необхідності змін в системі землекористування. Підтримують і погектарне оподаткування землі незалежно від форми власності, аби поставити всіх в рівні умови, але для дієвості реформи потрібно провести нормативно-грошову оцінку, яка нині вичерпала себе і методично, і економічно. Крім того, немає даних щодо якості ґрунтів, а це не останній показник, від якого залежить прибуток бізнесу.

Представники галузі також поділилися своїми побоюваннями щодо наслідків відкриття ринку землі в Україні та запропонували втілювати зміни поетапно – зокрема, відкрити право придбати землю лише громадянам України. Окрім того, йшлося про доступне кредитування для малих і середніх фермерських господарств, а також загрозу монополізації ринку сільськогосподарської землі.

Мова йшла і про антирейдерське законодавство, і про наповнення даними Держгеокадастру, а саме створення інтерактивної карти, на якій  буде можливо переглянути дані щодо перебування ділянки у власності чи то оренді, сплаті податків та навіть інформації щодо урожаю.

Не залишили без уваги і питання  проведення глобальної інвентаризації земель, що передбачається відразу після створення об’єднаної територіальної громади. Роман Миколайович зазначив, що вже в І кварталі 2020 року адміністративно територіальна реформа буде закінчена, всі населені пункти, що не об’єдналися добровільно, будуть сформовані відповідно до рішення Кабміну.

Він зазначив, що отримав доручення об'їхати Україну і провести зустрічі з учасниками земельної реформи - з аграріями, з пайовиками, виробниками, профільними асоціаціями. І цей діалог, за словами уповноваженого, триватиме і в листопаді, і в грудні, аж до ухвалення закону про обіг земель. Тож закон, який ухвалить Верховна Рада, буде підписано на підставі аналітичних довідок за результатами цих зустрічей, заявив Лещенко.

За словами, уповноважений президента наразі у запропонованих до Верховної Ради законопроектах немає жодної статті, яка б не підлягала обговоренню та не могла б переглядатись. Так, Роман Лещенко запевнив, що питання кількісного критерію – скільки може бути зосереджено землі в одних руках – має обов’язково розглядатись і  обговорюватись.

Керівник ТДВ «Яготинський райагротехсервіс» Василь Гопкало, зазначив, що оптимальний варіант - щоб землю в Україні могли купувати лише фізичні особи, громадяни України, та не більше 500 га в одні руки. Це може стати тим запобіжником, який не дозволить сконцентрувати земельні масиви в руках однієї людини.

Роман Миколайович  пообіцяв, що всі пропозиції будуть враховані при підготовці правок до нормативних документів.

Підсумовуючи зустріч, було наголошено на важливості такого діалогу, адже це можливість кожній зі сторін озвучити свою позицію та почути одне одного. Загалом дискусія вийшла емоційною та насиченою.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування