Впровадження системи ХАССП

Дата: 04.11.2019 15:01
Кількість переглядів: 569

Діти — наше майбутнє! Від здоров’я наших дітей сьогодні залежить здоров’я усієї нації в майбутньому. А здоров’я дітей не в останню чергу залежить від їх харчування. Більшість дітей до 6 років відвідують дошкільні навчальні заклади. Кожен такий заклад має забезпечити дитині належне харчування.

Виконувач обов’язків голови адміністрації Т.П.Сухенко провела нараду за участі заступника начальника відділу освіти, молоді та спорту адміністрації О.В.Климась, директорів місцевих шкіл, директора Яготинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області В.А.Омельченка щодо дотримання норм харчування в навчальних закладах.

В рамках наради присутні обговорили ряд питань, що стосувалися: дотримання норм зберігання, приготування, організації харчування учнів початкової школи та малозабезпечених дітей, а також впровадження системи ХАССП в дитячих садках, школах, лікарнях –є гарантом якості в громадському харчуванні.

ХАССП в дитячих садках і освітніх установах –це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP.

Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:

* В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;

* Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;

* Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:

* Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;

* Особиста гігієна персоналу;

* Правильне прибирання відходів і сміття;

* Відсутність комах;

* Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;

* Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.

Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.

Варто зазначити, що головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання. Сюди входять:

* Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці посуд, кухонний інвентар і обладнання;

* Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;

* Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);

За підсумками наради присутні дійшли домовленості докласти додаткових зусиль, аби в районі були витримані всі норми організації харчування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування