Молодіжна Громадська рада при Яготинській райдержадміністрації виступила з пропозицією щодо створення на субрегіональному рівні Яготинського району з центром у місті Яготин

Дата: 29.10.2019 10:33
Кількість переглядів: 774

Фото без опису09 жовтня 2019 року відділом освіти, молоді та спорту Яготинської районної державної адміністрації проведено планове засідання молодіжної громадської ради при Яготинській районній державній адміністрації.

В роботі заходу прийняли  участь 15 лідерів учнівського, студентського самоврядування та активні представники молоді міста.

В ході роботи молодіжної громадської ради було розглянуто ряд питань. Одне з них реформування адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Київської області.

В Київській обласній державній адміністрації відбулося друге засідання круглого столу під назвою «Перспективи формування нової системи адміністративно-територіального устрою Київщини. Презентація моделей області» Захід був організований українською асоціацією районних та обласних рад за підтримки програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні». У його роботі взяли участь голова КОДА Михайло Бно-Айріян і очільник Київської обласної ради Микола Стариченко.

         На засіданні даного круглого столу був присутній Загурський Дмитро Володимирович, якого було запрошено 09.10.2019 року на засідання  молодіжної громадської ради при Яготинській районній державній адміністрації. Метою запрошення Загурського Д.В. на засідання молодіжної громадської ради стала зацікавленість молоді Яготинщини в реформуванні адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Київської області.

         Дмитро Загурський розповів, під час дискусії на засіданні круглого столу під назвою «Перспективи формування нової системи адміністративно-територіального устрою Київщини. Презентація моделей області», організатори заходу та експерти, висвітлювали присутнім своє бачення шляхів проведення адміністративно-територіальної реформи Київщини та пропонували прийняти до відома два її кінцевих варіанти – чотири або п’ять районів у складі області. Відповідно до першого на Київщині створюються чотири райони – Білоцерківський, Броварський (куди має ввійти Яготинський район), Васильківській та Ірпінський, а другий варіант передбачає п’ять районів – додається ще Переяслав-Хмельницький, який «поглинає» Яготинщину.

Загурський Дмитро на засіданні молодіжної громадської ради виступив з пропозицією щодо створення на субрегіональному рівні Яготинського району з центром у місті Яготин до якого увійдуть: Яготинський район, Згурівський район, Баришівський район, Баришівська ОТГ, Березанська ОТГ, Переяслав-Хмельнийький, Циблівська ОТГ, Ташанська ОТГ, Студениківська ОТГ, Дівичківська ОТГ. Він це аргументував декількома пунктами:

1 - Географічне розташування міста Яготин, адже враховуючи відстані між населеними пунктами місто Яготин є рівновіддаленим від меж майбутнього району на субрегіональному рівні. Для порівняння необхідно оцінити відстані:

Від міста Яготин до селища міського типу Згурівка, 30 км дорогою, яка перебуває в хорошому експлуатаційному стані;

Від міста Яготин до міста Переяслав-Хмельницький, 44 км;

Від міста Яготин до селища міського типу Баришівка, 40 км дорогою, яка перебуває у хорошому експлуатаційному стані;

Від міста Яготин до міста Березань, 30 км дорогою, яка перебуває в хорошому експлуатаційному стані;

2 – Транспортне сполучення. Через місто Яготин проходить залізниця з вокзалом і товарною станцією. До того ж, мається залізничне розгалуження до с.м.т. Згурівка, якою щороку відбувається транспортування вантажів до цього селища через товарну станцію «Яготин».

Через місто Яготин проходить автошлях Е40/М03 (Автошлях М 03 - автомобільний шлях міжнародного значення на території УкраїниКиїв - Харків - кпп Довжанський; E40, Європейський маршрут E40 - найдовший європейський автошлях, довжиною 8500 км, що з'єднує французьке місто Кале через БельгіюНімеччинуПольщуУкраїнуРосіюКазахстанУзбекистанТуркменістан і Киргизстан із казахським містом Ріддер біля кордону з Російською Федерацією.). Наявність залізниці і цієї автостради є одним з важливих стратегічних факторів утворення Яготинського району з центром у місті Яготин на субрегіональному рівні;

3 - рівень матеріально-технічної бази і кваліфікації персоналу, Яготинська районна лікарня є найкращою на Лівобережжі Київщини і надає медичні послуги жителям сусідніх районів Київської, Черкаської, Полтавської і Чернігівської областей та невідкладну допомогу жертвам автомобільних аварій на трасі «Київ-Харків»;

Загурський Дмитро поясний, що це є практична обґрунтованість соціально-економічних та організаційних заходів, що матимуть ефективність прийнятих управлінських рішень. Значно розширюється коло активних учасників планувального процесу, повніше враховуються їх інтереси й потреби. Створяться кращі можливості для досягнення спільних цілей, об’єднання матеріальних і фінансових ресурсів суб’єктів різних форм власності, і як результат – скорочуються терміни досягнення кінцевих цілей, що є бажаним для територій на субрегіональному рівні. Буде реальна можливість місцевим органам влади та органам місцевого самоврядування спрямовувати спільні зусилля громад на розв’язання нагальних економічних, соціальних, екологічних проблем, активно впливати на стабілізацію ситуації у соціально-економічній та суспільно-політичній сферах.

Молодіжна громадська рада вислухавши вище викладене, дійшла до висновку, що вкрай важливим та необхідним є визначити місто Яготин адміністративним центром майбутнього району на субрегіональному рівні, що є більш вдалим та оптимальним варіантом.

Молодіжна громадська рада при Яготинській районній державній адміністрації прийняла рішення звернутись до Київської обласної державної адміністрації (лист від 22.10.2019 №1251) з проханням прийняти пропозицію про внесення змін до Перспективного плану Київської області при моделюванні адміністративно-територіального устрою на субрегіональному рівні Київської області, з утворенням Яготинського району з центром у місті Яготин до складу якого увійдуть: Яготинський район, Згурівський район, Баришівський район, Баришівська ОТГ, Березанська ОТГ, Переяслав-Хмельнийький, Циблівська ОТГ, Ташанська ОТГ, Студениківська ОТГ, Дівичківська ОТГ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування