Яготинському району бути! Звернення Яготинської райдержадміністрації до обласного керівництва

Дата: 29.10.2019 08:41
Кількість переглядів: 2520

Керуючись нормами Директиви № 1059/2003 Європейського Парламенту і Ради «Про створення загальної класифікації територіальних одиниць для статистики (NUTS)» від 26 травня 2003 року та Методичними рекомендаціями щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня є бачення, що на субрегіональному рівні має бути утворено Яготинський район з центром у місті Яготин до якого увійдуть: Яготинський район, Згурівський район, Баришівський район, Баришівська ОТГ, Березанська ОТГ, Переяслав-Хмельнийький, Циблівська ОТГ, Ташанська ОТГ, Студениківська ОТГ, Дівичківська ОТГ.

Відповідно Методичних рекомендацій п. 6. Зона доступності визначається по автомобільних дорогах з твердим покриттям на відстані до 60 кілометрів від межі адміністративного центру субрегіонального рівня.

Враховуючи географічне розташування міста Яготин, варто утворити Яготинський район з центром у місті Яготин, адже враховуючи відстані між населеними пунктами місто Яготин є рівновіддаленим від меж майбутнього району на субрегіональному рівні.

Для порівняння необхідно оцінити відстані:

  • Від міста Яготин до селища міського типу Згурівка, 30 км дорогою Т2541, яка перебуває в хорошому експлуатаційному стані;
  • Від міста Яготиндо міста Переяслав-Хмельницький, 44 км дорогами Т1032 і Е40/М03, дороги у хорошому експлуатаційному стані;
  • Від міста Яготин до селища міського типу Баришівка, 40 км дорогою Т1018, яка перебуває у хорошому експлуатаційному стані;
  • Від міста Яготиндо міста Березань, 30 км дорогою Т1018, яка перебуває в хорошому експлуатаційному стані;

Через місто Яготин проходить залізниця з вокзалом і товарною станцією. До того ж, мається залізничне розгалуження до с.м.т.Згурівка, якою щороку відбувається транспортування цукрового буряка та інших вантажів до цукрозаводу цього селища через товарну станцію «Яготин».

Через місто Яготин проходить автошлях Е40/М03 (Автошлях М 03 - автомобільний шлях міжнародного значення на території УкраїниКиїв - Харків - кпп Довжанський; E40, Європейський маршрут E40 - найдовший європейський автошлях, довжиною 8500 км, що з'єднує французьке місто Кале через БельгіюНімеччинуПольщуУкраїнуРосіюКазахстанУзбекистанТуркменістан і Киргизстан із казахським містом Ріддер біля кордону з Російською Федерацією.). Варто зазначили, що наявність залізниці і цієї автостради є одним з важливих стратегічних факторів утворення Яготинського району з центром у місті Яготин на субрегіональному рівні.

Важливим також є, що рівень матеріально-технічної бази і кваліфікації персоналу Яготинська районна лікарня є найкращою на Лівобережжі Київщини і надає медичні послуги жителям сусідніх районів Київської, Черкаської, Полтавської і Чернігівської областей та невідкладну допомогу жертвам автомобільних аварій на трасі «Київ-Харків».

У результаті проведення так званої оптимізації багато державних установ і організацій змінило свою юридичну адресу, залишивши в Яготині лише філії та відділення, тому в місті є достатньо площ для розміщення новоутворених служб у випадку утворення Яготинського району з центром у місті Яготин на субрегіональному рівні.

Стратегічне розташування міста Яготин є сприятливим для виконання вимог Методичних рекомендацій.

Необхідно враховувати стратегічно важливі об’єкти міста Яготин: «Яготин РСП «Київцентраеро», «Укртрансгаз»» КС «Яготин»», та як вище згадано залізнична лінія з розгалудженням та автошлях Е40/М03

Це є практична обґрунтованість соціально-економічних та організаційних заходів, що матимуть ефективність прийнятих управлінських рішень. Значно розширюється коло активних учасників планувального процесу, повніше враховуються їх інтереси й потреби. Створяться кращі можливості для досягнення спільних цілей, об’єднання матеріальних і фінансових ресурсів суб’єктів різних форм власності, і як результат – скорочуються терміни досягнення кінцевих цілей, що є бажаним для територій на субрегіональному рівні. Буде реальна можливість місцевим органам влади та органам місцевого самоврядування спрямовувати спільні зусилля громад на розв’язання нагальних економічних, соціальних, екологічних проблем, активно впливати на стабілізацію ситуації у соціально-економічній та суспільно-політичній сферах.

Повніше використовуватиметься величезний потенціал територій для активізації економічних перетворень та розвитку територій на субрегіональному рівні.

Враховуючи вище викладене, вкрай важливим та необхідним  є визначення міста Яготин адміністративним центром майбутнього району на субрегіональному рівні, що є більш вдалим та оптимальним варіантом.

Яготинська районна державна адміністрація звернулась до Київської обласної ради (лист від 18.09.2019, № 09-65/1049) з клопотанням про внесення змін до Перспективного плану Київської області при моделюванні адміністративно-територіального устрою на субрегіональному рівні Київської області, з утворенням Яготинського району з центром у місті Яготин до складу якого увійдуть: Яготинський район, Згурівський район, Баришівський район, Баришівська ОТГ, Березанська ОТГ, Переяслав-Хмельнийький, Циблівська ОТГ, Ташанська ОТГ, Студениківська ОТГ, Дівичківська ОТГ.

Варто зазначити, що після направлення зазначено клопотання Яготинська районна державна адміністрація отримала відповідь від Київської обласної ради щодо розгляду клопотання та направлення його до робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівня Київської області для розгляду вказаних в листі пропозицій.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування