Вологість насіння під час зберігання

Дата: 15.10.2019 12:34
Кількість переглядів: 686

Фото без описуЗа сприятливих умов насіння здатне тривалий час зберігати високі посівні властивості. Ці умови визначаються головним чином вологіс­тю і температурою насіння. Чим нижчі вологість і темпе­ратура насіння, тим більш тривалий час воно здатне проростати. На регулюванні вологості і температури базуються основні режими збе­рігання насіння в сухому й охолодженому вигляді. На спостійне  зберігання закладається насіння, яке пройшло повний цикл післязбирального очищення і доведене до кондиційної вологості. Для тривалого зберігання слід використовувати насіння з во­логістю на 2-3% нижчою від критичної. Критична вологість насіння - це таке значення вологості насіння, при якому в насінні з'являється вільна волога, яка призводить до збільшення інтенсивності біохімічних процесів в насінні.

Критична вологість насіння сільськогосподарських культур

Культура

Критична вологість%

Зернобобові, кормові бобові трави

15,0-16,0

Гречка

14,5-15,0

Пшениця, жито, ячмінь, злакові трави

14,5-15,0

Овес

13,9-14,5

Кукурудза (в зерні)

13,5-14,5

Просо

13,5-14,0

Соняшник

До 10

Овочеві

До 10

 Правила зберігання насіння:

  • насіння різних сортів зберігають окремо;
  • насіння одного сорту, яке відрізняється за категоріями та посівними якосттями зберігають окремо;
  • насіння важковідокремлюваних рослин зберігають не поряд;
  • окремо розміща­ють сухе насіння, вологе і сире (з вологістю до 22%);
  • вологе насіння розміщають у сховищах, які розташовані близько до сушарок.

        Показники якості насіння часто визначають характер його подальшого використання, тобто цільове призначення. Так, насіння еліти або насіння перших репродукцій завжди необхідно розміщувати як насіннєвий матеріал і в подальшому дотримуватися всіх вимог зберігання сортового насіння. Насіння пшениці, що пройшло теплове висушування, зберігають окремо від зерна пшениці з таким самим рівнем вологості, але яке не пропускали через сушарки. У першому випадку можливе погіршення клейковини.  У період зберігання насіння у насіннєсховищах контролюють температуру і відносну вологість повітря, за допомогою термометрів і гігрометрів, наявність шкідливих комах і гризунів. Температура насіння – найважливіший показник, що характеризує стан насіннєвої маси. Низька температура в усіх ділянках маси насіння є показником її нормального стану. Провітрювання насіннєсховищ і насіння проводять при тривалому зберіганні. Чим насіння сухіше, тим менша потреба у провітрюванні насіннєсховища.

       Нагадуємо,що кожна партія насіннєвого матеріалу, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей, а до закінчення терміну дії документу про якість, здійснити аналіз повторно. Облік насіння, його рух, якість відображають у «Шнуровій книзі обліку насіння» встановленої форми

Головний спеціаліст відділу контролю

 в сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                          Симоненко Т.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування