Вологість насіння під час зберігання
За сприятливих умов насіння здатне тривалий час зберігати високі посівні властивості. Ці умови визначаються головним чином вологістю і температурою насіння. Чим нижчі вологість і температура насіння, тим більш тривалий час воно здатне проростати. На регулюванні вологості і температури базуються основні режими зберігання насіння в сухому й охолодженому вигляді. На спостійне зберігання закладається насіння, яке пройшло повний цикл післязбирального очищення і доведене до кондиційної вологості. Для тривалого зберігання слід використовувати насіння з вологістю на 2-3% нижчою від критичної. Критична вологість насіння - це таке значення вологості насіння, при якому в насінні з'являється вільна волога, яка призводить до збільшення інтенсивності біохімічних процесів в насінні.
Критична вологість насіння сільськогосподарських культур
Культура |
Критична вологість% |
Зернобобові, кормові бобові трави |
15,0-16,0 |
Гречка |
14,5-15,0 |
Пшениця, жито, ячмінь, злакові трави |
14,5-15,0 |
Овес |
13,9-14,5 |
Кукурудза (в зерні) |
13,5-14,5 |
Просо |
13,5-14,0 |
Соняшник |
До 10 |
Овочеві |
До 10 |
Правила зберігання насіння:
- насіння різних сортів зберігають окремо;
- насіння одного сорту, яке відрізняється за категоріями та посівними якосттями зберігають окремо;
- насіння важковідокремлюваних рослин зберігають не поряд;
- окремо розміщають сухе насіння, вологе і сире (з вологістю до 22%);
- вологе насіння розміщають у сховищах, які розташовані близько до сушарок.
Показники якості насіння часто визначають характер його подальшого використання, тобто цільове призначення. Так, насіння еліти або насіння перших репродукцій завжди необхідно розміщувати як насіннєвий матеріал і в подальшому дотримуватися всіх вимог зберігання сортового насіння. Насіння пшениці, що пройшло теплове висушування, зберігають окремо від зерна пшениці з таким самим рівнем вологості, але яке не пропускали через сушарки. У першому випадку можливе погіршення клейковини. У період зберігання насіння у насіннєсховищах контролюють температуру і відносну вологість повітря, за допомогою термометрів і гігрометрів, наявність шкідливих комах і гризунів. Температура насіння – найважливіший показник, що характеризує стан насіннєвої маси. Низька температура в усіх ділянках маси насіння є показником її нормального стану. Провітрювання насіннєсховищ і насіння проводять при тривалому зберіганні. Чим насіння сухіше, тим менша потреба у провітрюванні насіннєсховища.
Нагадуємо,що кожна партія насіннєвого матеріалу, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей, а до закінчення терміну дії документу про якість, здійснити аналіз повторно. Облік насіння, його рух, якість відображають у «Шнуровій книзі обліку насіння» встановленої форми
Головний спеціаліст відділу контролю
в сфері насінництва та розсадництва
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області Симоненко Т.В.