ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Дата: 11.10.2019 12:09
Кількість переглядів: 349

Фото без описуПодатківці Київщини поповнили бюджет на 81,1 млн. гривень

З початку 2019 року управлінням податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування ГУ ДПС у Київській області проведено 465 документальних перевірок юридичних осіб, що на 19 перевірок менше, ніж за січень-вересень 2018, у тому числі 183 планових та 282 позапланових перевірок.

За результатами проведених документальних перевірок донараховано узгоджених податкових зобов’язань в сумі 711,3 млн.гривень. Із донарахованих сум до бюджету надійшло 71,7 млн.грн., що на 21,1 млн.грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року. Крім того, в ході  документальних перевірок зменшено неправомірно задекларовані підприємствами збитки на суму 200,4 млн.грн., що дозволить у майбутніх періодах упередити несплату податку на прибуток до бюджету на 36,1 млн.гривень. Також зменшено суму від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ  у розмірі 26,7 млн.гривень.

Крім того, за січень – вересень 2019 проведено 1 422 фактичні перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, за результатами яких до порушників податкового законодавства застосовані штрафні санкції на загальну суму 30,3 млн.грн., з яких 9,4 млн.грн. сплачено до бюджету.

За оновленою формою декларація акцизного податку вперше подається не пізніше 21 жовтня 2019 за звітний період – вересень 2019

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 08.05.2019 №189 «Про затвердження змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» (далі – наказ №189) внесені зміни до форми податкової декларації акцизного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14.

Стаття 46 Податкового Кодексу встановлює, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Наказ №189 набрав чинності з дня його офіційного опублікування – опублікований у офіційному виданні Офіційний вісник України від 09.08.2019 №60.

Водночас, статтею 49 ПКУ передбачено, що у разі якщо останній день строку  подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним, або святковим днем.

Таким чином, платники акцизного податку вперше подають декларацію акцизного податку з урахуванням змін, внесених наказом №189, не пізніше 21 жовтня 2019 року за звітний період – вересень 2019.

З 1 січня 2020 року змінюється форма податкової декларації

про майновий стан і доходи

З 1 січня 2020 року платники податків подаватимуть декларацію про майновий стан і доходи за новою формою. Відповідні зміни до форми податкової декларації внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Нова форма податкової декларації від діючої відрізняється деякими особливостями, а саме:

- доповнено рядок 8 декларації «категорія платника» новим критерієм «особа, яка заявляє право на податкову знижку», який застосовується для громадян, які декларують право на податкову знижку;

- розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання при використанні права на податкову знижку, виокремлено у додаток Ф3;

- в декларації у розділі ІІ «доходи, які включаються до загального оподатковуваного доходу» додатково виокремлено доходи «нарахований (виплачений, наданий) у формі винагород та інших виплат відповідно до умов цивільно - правового характеру» та  «дохід, отриманий від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця»;

Нагадуємо, що з 01.01.2019 сплата податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) з доходів, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), здійснюється відповідно до Кодексу та Бюджетного кодексу України за місцезнаходженням таких земельних ділянок (часток, паїв), у зв’язку із чим в новій формі декларації передбачені деякі зміни у порядку розрахунку податкових зобов’язань з податку.

У той же час акцентуємо увагу, що податкові зобов’язання по військовому збору з доходів,  отриманих від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв) відповідно до вимог Кодексу визначаються в податковій декларації. При цьому сплата таких зобов’язань з військового збору здійснюється за податковою адресою.

 Скористайтесь правом на податкову знижку по 31 грудня 2019

Головне управління ДПС у Київській області нагадує,  що ст.166 Податкового кодексу України передбачено, що платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року, тобто, на повернення частини податку на доходи фізичних осіб, сплаченого із заробітної плати. Для реалізації права на податкову знижку потрібно заповнити та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи  до 31 грудня року наступного за звітним.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Пунктом 166.3 ст.166 Податкового кодексу визначено перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки,, серед них: відшкодування частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом; суму коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям; суму коштів, сплачених платником податку за навчання на користь вітчизняних закладів освіти; суму витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків; оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік;оплату вартості державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;суму коштів, сплачених платником податку у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

 Сума податкового боргу по Київській області протягом вересня 2019 зменшилася на 14,7 млн.грн.

Завдяки ефективно вжитим заходам та налагодженій взаємодії підрозділів погашення боргу з іншими структурними підрозділами ГУ ДПС у Київській області, загальна сума податкового боргу по Київській області протягом вересня 2019 року зменшилася на 14,7 млн.грн. і станом на 01 жовтня 2019 року вона становить 5816,3 млн.грн.

У результаті тісної співпраці та взаємодії ГУ ДПС у Київській області, ГУ Пенсійного фонду України у Київській області та Головного територіального управління юстиції у Київській області та спільно вжитих заходів заборгованість з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зменшилась у вересні поточного року на 4,8 млн.грн. і станом на 01 жовтня 2019 року складає 583,7млн.гривень.

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що законодавством України передбачено відповідальність платників за несвоєчасну сплату податків, зборів, внесків до бюджетів та позабюджетних фондів, а відповідно до п.87.2 ст.87 Податкового кодексу України джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених ПКУ, а також іншими законодавчими актами.

 Нова форма декларації з туристичного збору запроваджується для подання за III квартал 2019 року

ДПС України надано роз’яснення щодо запровадження нової форми податкової декларації з туристичного збору. Законом України від 23.11.2018 №2628 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» внесено зміни, зокрема до ст.268 Податкового кодексу України, якою визначено порядок справляння.

Внесеними змінами з 01 січня 2019 року:

- змінено базу справляння туристичного збору, а саме: вартість проживання (ночівлі) замінено на кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п.268.5.1 п.268.5 ст.268 Податкового кодексу України (далі - ПКУ);

- змінено порядок встановлення ставки туристичного збору, а саме: ставка збору  встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання  (ночівлі),  не до вартості проживання, а до  розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

-  визначено поняття внутрішнього та в’їзного туризму, для яких передбачені різні граничні межі ставок туристичного збору:

  • внутрішній туризм - переміщення в межах території України громадян України та/або осіб, які постійно проживають на території України, в пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях.
  • в'їзний туризм  -  прибуття на територію України та/або переміщення в межах території України осіб, які постійно не проживають на території України, в пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях.

- запроваджено норму, відповідно до якої туристичного збору може сплачуватися авансовими внесками на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

Постановою КМУ від 31.10.2018 № 891 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. №1233» внесено зміни до Порядку обліку сум податків і зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 №1233 (далі - Порядок), згідно з якими суб’єкти господарювання, що не сплачують податки і збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, повинні вести облік сум таких пільг та з 01 січня 2020 року повинні відображати у податковій звітності.

З метою забезпечення виконання положень ПКУ та Порядку, приведення нормативно-правового акта Міністерства фінансів України у відповідність із чинним законодавством України наказом Міністерства фінансів України від 08.05.2019 №186 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.07.2019 за №795/33766, оприлюдненим в Офіційному віснику України від 13.08.2019 №61, затверджено нову форму Податкової декларації з туристичного збору (далі - Декларація).

Враховуючи необхідність забезпечення платниками туристичного збору норм ПКУ при визначенні податкових зобов’язань з туристичного збору, Декларація запроваджується для подання за III квартал 2019 року.

Звітність в електронному вигляді – безліч переваг для платників податків

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що  Податковим кодексом України передбачено подання звітності в електронному вигляді і є можливим за умови отримання електронного цифрового підпису в акредитованих центрах сертифікації ключів та укладення договору з органом державної податкової служби за місцем реєстрації договору про визнання електронних документів.

Беззаперечними перевагами подання платниками податків звітності в електронному вигляді є вибір зручного для платника часу здачі звітності та економія часу на її подання, постійна актуалізація (оновлення) програмного забезпечення відповідно до останніх змін у податковому законодавстві, автоматичне створення архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів.

Подана в електронному вигляді звітність  надійно зашифрована, вона захищена від несанкціонованих переглядів та втручань,  програмне забезпечення здійснює арифметичний контроль за показниками деклрації та оперативне відстеження змін до її форм. При використанні електронного способу подання звітності використовується безпаперова технологія.

Платник податків самостійно обирає - подавати звітність в електронному вигляді в режимі он-лайн, або віднести її самостійно до територіального органу ДПС, проте для цього потрібно витратити додатковий час на відвідини податкової, можливо, постояти в черзі, а на подання звітності засобами програмного забезпечення в електронному вигляді витрачаються лічені хвилини часу, адже звітність можна подати не виходячи з офісу.

Для зручності платників на офіційному вебпорталі ДПС України функціонує безкоштовний електронний сервіс «Електронний кабінет платника», використовувати який можна цілодобово.

Зазначений сервіс надає змогу створити та надіслати до ДПС  електронні документи: податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрацію платниками окремих податків, тощо. Крім того, платникам податків надано можливість отримати доступ до приватної частини електронного кабінету, де у режимі реального часу можна сформувати та надіслати до органів ДПС електронні документи, у тому числі податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платниками окремих податків. Тут платник у режимі реального часу може отримати доступ до особистої інформації, тобто, отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих податків, стан поданої звітності, стан розрахунків з бюджетом. Фізичні особи за допомогою сервісу «Стан розрахунків з бюджетом» в Електронному кабінеті можуть сплатити податки, збори, платежі та перевірити розрахунки сум податкових зобов’язань по таких податках.

Використовуйте можливість подання податкової звітності в електронному вигляді  і ви переконаєтесь у безлічі переваг,  а повну інформацію щодо порядку подання звітності в електронному вигляді можна отримати на офіційному вебпорталі ДПС України на головній сторінці у розділі «Електронна звітність» (Електронні сервіси) за електронною адресою: https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/.

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування