День усиновлення — свято врятованих життів

Дата: 30.09.2019 11:45
Кількість переглядів: 345

В останній день вересня Україна відзначає день усиновлення. Це свято людяності, милосердя, великодушності, яке невипадково збігається з днем християнських святих Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Це надзвичайно тепле свято для всієї української громади і, насамперед, для батьків і дітей, які волею долі стали однією родиною.

Сьогодні в таких українських родинах нашого району зростають 43 усиновлених дитини. Зберігаючи таємницю усиновлення,  ми не можемо назвати прізвища цих людей, але з впевненістю можемо сказатиі, що завдяки їх любові, гуманності і милосердю діти знайшли матір та батька, щасливу родину, сімейний затишок. Усиновлення – це дуже відповідальний крок щодо прийняття в сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками як з боку дорослих так і з боку дитини. Усиновлювачі заслуговують на велику повагу та пошану оточуючих.

Доброта і любов – головне, що ми повинні дарувати нашим дітям. Адже діти – це наша надія і наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам’ятати про свою відповідальність, піклуватися про кожну дитину. Особливо про дітей, які залишилися без батьківської опіки. Турбота про них – наша спільна мета, обов’язок суспільства, держави. Традиційно вважається, що усиновлення — це вирішення проблем дитини, яка втратила сімейне оточення. Наважуюсь уточнити. Усиновлення – це і вирішення проблем дорослих, які хочуть виховати дитину. Дитину, яка народжена не ними, але потребує саме їх любові та піклування.

Держава всебічно підтримує дітей, які з різних причин втратили батьківську турботу. Зокрема, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, мають право на:

– одержання аліментів, пенсії по втраті годувальника, стипендії, інших виплат;
– щорічне безоплатне оздоровлення у дитячих санаторіях, оздоровчих і спортивних таборах;

– безплатне забезпечення шкільною і спортивною формами, обідами на період навчання у загальноосвітньому навчальному закладі;

– отримання єдиного квитка, який дає право на безплатне відвідування кінотеатрів, виставок, музеїв, спортивних споруд, безплатний проїзд у громадському міському (приміському) транспорті (крім таксі), який видається керівником навчально-виховного закладу, в якому навчається дитина;

– одноразову допомогу дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку,

– вступ до вищих навчальних закладів різних рівнів акредитації на пільгових умовах;

– позачергове забезпечення впорядкованим житлом після завершення перебування дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування,  у відповідних закладах  для таких дітей,  дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім’ї або завершення терміну  піклування  над  такими  дітьми та в разі відсутності  у  таких  дітей  житла.

Кожній сім’ї, яка усиновила дитину, держава гарантує:
– одноразову допомогу у зв’язку з усиновленням у розмірі як при народженні першої дитини;

– одноразову оплачувану відпустку тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей).

Реалізація права дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні можлива завдяки її влаштуванню, до сімейних форм виховання: усиновлення, під опіку, піклування, в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Кількість дітей-сиріт, які влаштовуються в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу щороку збільшується.

Гарантовані державою права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування мають забезпечити їм гідне життя, але тільки в тому разі , коли ми – громадяни, небайдужі до дитячих доль допоможемо відкрити нові обрії  для малечі, яка має право на щасливе майбутнє.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування