Звернення Яготинського РС ГУ ДСНС України у Київській області до жителів Яготинщини

Дата: 13.09.2019 14:01
Кількість переглядів: 322

Шановні жителі м. Яготин та Яготинського району, правила поведінки людей при спалюванні сухого листя, гілок дерев та іншого сміття біля домівок та поряд із лісовими масивами заслуговують окремої розмови. Крім того, нерідко сільські жителі та власники присадибних ділянок спалюють суху траву, пожнивні залишки, не звертаючи увагу на їх безпосередню близькість до лісових масивів. При цьому не всі знають, як у випадку виникнення пожежі боротися з вогнем. А статистика стверджує, що у 9 випадках з 10 винуватець пожеж-людина.

Причиною виникнення пожеж є необережне поводження місцевих жителів з вогнем під час спалення сухої трави, сміття, що розташоване впритул до житлових будинків та лісопосадок.

Довідково:

За результатами досліджень, при спалюванні соломи та пожнивних решток в умовах низької вологості ґрунту згоряє не лише рослинна органіка, а й гумус – найбільш родючий поверхневий шар ґрунту, внаслідок чого знижується його мікробіологічна активність. При спалюванні стерні озимої пшениці на одному гектарі знищується така кількість органічної речовини, яку можна компенсувати лише внесенням 40 т/га гною. При спалюванні 40-50 ц стерні і соломи з гектара втрачається до 20-25 кг азоту і 1500 – 1700 кг вуглецю, різко погіршуються водно-фізичні властивості ґрунту. Встановлено, що солома згорає на одному квадратному метрі за 30-40 °С, при цьому температура на поверхні ґрунту під час горіння може досягати 360 °С, на глибині 5 см – близько 50 °С. Вигорання органічної речовини ґрунту відбувається в шарі 0 – 5 см, а втрати води – в шарі 0-10 см. Це негативно впливає на родючість ґрунту, оскільки на утворення 1 см його родючого шару необхідно близько 100 років

Щоб попередити виникнення пожеж необхідно пам’ятати:

- розводити вогнища дозволяється лише у безвітряну погоду під постійним наглядом і на відстані не менше 15м від будівель та споруд;

- перебуваючи біля лісопаркових зон, потрібно вибрати безпечне місце для розведення вогнища та обкопати його;

- збираючись додому, не забувайте ретельно залити вогонь водою або закидати землею чи піском.

Отже, якщо ми будемо уважними і обережними та завжди виконуватимемо елементарні правила пожежної безпеки, то захистимо себе й природу від втрат.

У разі виникнення пожежі негайно телефонуйте за номером «101», – повідомляє  Яготинський РС ГУ ДСНС України у Київській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування