Про хід збирання урожаю 2019 року і не тільки, - говорили на нараді в райдержадміністрації

Дата: 13.09.2019 12:01
Кількість переглядів: 579

Фото без описуДнями в приміщенні Яготинської райдержадміністрації відбулась нарада за участі працівників управління економічного, агропромислового розвитку, торгівлі та інвестицій адміністрації, керівників сільськогосподарських підприємств, фермерів Яготинського району.

В рамках зустрічі присутні розглянули питання, що стосувалися збирання урожаю 2019 року, дотримання правил техніки безпеки праці та протипожежної безпеки при виконанні сільськогосподарських робіт, державної  підтримки сільськогосподарських товаровиробників.

- «Загалом в 2019 році ранні зернові були посіяні на площі 7713 га. Валовий збір склав 39,7 тис. тонн при урожайності 51,5ц/га, що на 0,9ц/га більше проти минулого року. В розрізі культур маємо наступний результат:

Озимої пшениці зібрано 28,1 тис. тонн з урожайністю 56,6ц/га (+3,7ц/га у порівнянні з 2018р.), ярого ячменю 7,5тис. тонн, урожайність 49,1ц/га (+0,1ц/га), гороху 0,9тис. тонн, урожайність 27,4 ц/га (-4,6ц/га), озимого ячменю 0,3 тис. тонн, урожайність 37,5ц/га (+4,6ц/га).

Озимий ріпак займав 1452 га, валовий збір склав 4,8 тис. тонн, урожайність – 33,3ц/га.

На сьогоднішній день активно проходить збір пізніх зернових культур. Таких як соя та соняшник. Посіви сої  займають 6250 га з яких обмолочено 1700 га із середньою врожайністю по району 25 ц/га. Під посівами соняшника зайнято 4440 га з яких обмолочено 820 га із середньою врожайністю 32 ц/га.

Попереду нас чекає збір зерна кукурудзи яка розміщена майже на 25000 га ріллі. Тож нашим аграріям бажаємо гарних врожаїв» -  зазначила у своєму виступі начальник управління агропромислового розвитку Єлизавета Задубиннна.

         Про підтримку товаровиробників Яготинщини та реалізацію Урядових програм, доповіла головний спеціаліст управління економічного, агропромислового розвитку,торгівлі та інвестицій адміністрації Людмила Косяченко.

- «Так, у поточному році залишаються всі напрямки підтримки, які працювали в минулому році. Серед них:

  • Дотація на утримання корів, 900 грн на голову. Дотація надається юридичним особам, що утримують ідентифікованих та зареєстрованих корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності за кожну наявну на 01 січня та збережену на 01 липня корову. 
  • 50% на закуплені племінні тварини. Дотація  надається юридичним особам за закуплені ними племінні тварини, сперму та ембріони у розмірі – до 50 % вартості. 
  • Компенсації вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів для здійснення будівництва та реконструкції тваринницьких ферм та комплексів для утримання ВРХ, свиней, птиці, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції – молока, м’яса, побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною, ІІ категорії надаватиметься юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і фізичним особам-підприємцям, що провадять діяльність у галузі тваринництва. Розмір відшкодування: 30 % вартості об’єкта, а для об’єктів із вартістю більшою ніж 500 млн грн – 30 % від 500 млн гривень.
  • Компенсація 80% вартості (без ПДВ) насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції категорій базове, сертифіковане. 
  • Компенсація до 80% компенсації здійснених витрат з придбання садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю, але не більше встановлених Мінагрополітики нормативів, за умови закладення насаджень у поточному році.
  • Державна програма часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, а саме: 25% за рахунок бюджетної програми КПКВК 2801580 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва»; 15% за рахунок бюджетної програми КПКВК 2801230 «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств».

Наразі удосконалюється нормативно-правова база для отримання дотацій. Вносяться зміни в окремі Порядки використання коштів. В новій редакції виписаний Порядок по підтримці тваринництва, зокрема добавлено пункт щодо часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкції із зберігання зерна», - заначила Людмила Григорівна.

Про дотримання керівниками сільськогосподарських підприємств та фермерами району правил пожежної безпеки, доповів інспектор Яготинського сектору ГУ ДСНС України в Київській області Олег Шпара.

Зокрема, було наголошено про ситуацію, котра відбувається в регіоні. Наразі в області оголошено високий рівень пожежної безпеки. Проте, невідомі особи продовжують провокують загорання трави та стерні, чим завдають шкоди екосистемі та наражають на небезпеку мешканців району.
«Тому попереджаємо керівників сільгосппідприємств в черговий раз про кримінальну відповідальність за вчинені дії »,- акцентував Олег Васильович.

Відповідальність за порушення цієї норми є передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення: "Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу (...) – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 гр.) і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 гр.)" (ст. 77-1 КУпАП).

Відповідно до статті 245 Кримінального Кодексу України:«Стаття 245. Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Після завершення розгляду основних питань, присутні обговорили звернення котре надійшло від Асоціації фермерів Яготинського району, що стосувалося зняття мораторію на продаж землі.

В рамках обговорень кожен з керівників мав змову висловити свою думку з даного питання, проте одного спільного рішення присутні так і не змогли знайти. Думки розділились частина керівників було за зняття мораторію, інші проти, але всі дійшли спільної думки, що в разі відкриття ринку землі вона має бути передана лише громадянам України.

Нагадаємо, що наразі уряд розробляє план скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі в Україні. Запровадити ринок землі та ухвалити відповідний законопроєкт уряду та парламенту доручив президент Володимир Зеленський. Закон про ринок землі має бути готовим та ухваленим до 1 грудня 2019 року.

В уряді заявили, що після відкриття ринку землі в Україні створять спеціальний інструмент, який дозволить малим фермерам брати кредити на купівлю землі за зниженими ставками.

Мінфін вже працює над здешевленням кредитів на купівлю землі для малих фермерів.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування