Відбулось засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

Дата: 28.08.2019 17:16
Кількість переглядів: 893

Фото без описуСьогодні в малому залі адміністрації відбулось чергове засідання комісії ТЕБ і НС при Яготинській районній державній адміністрації. В засіданні взяли участь виконувач обов’язків голови адміністрації Т.П.Сухенко, виконувач обов’язків голови районної ради В.А.Потельчак, перший заступник міського голови С.О.Овчаренко, члени комісії, представники комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та екології Яготинської районної ради та небайдужі жителі району.

Підставою для проведення засідання став лист керівника ПрАТ «Яготинський рибгосп» В.Е.Новіка, який звернувся до Яготинської районної державної адміністрації з проханням погодити здійснення дії з перепуску води з водойми Малий Супій №1 в водосховище Великий Супій.

Директор ПРАТ «Яготинський рибгосп» В.Е.Новіков у своєму виступі зазначив, що по каскаду ставів, що розташовані по руслу річки Супій в межах м. Яготин склалася невизначена ситуація для зимівлі риби та інших суб’єктів аквакультури в зв’язку з малим рівнем води. Водойми Великий Супій та Малий Супій № 1 наповнені на 50 %, що пов’язано з великим дефіцитом води в 2019 році. Дефіцит води виник через відсутність стоку води по річці Супій.

Проблема зимовки риби в ставках по річці Супій існувала завжди, але в 2019 році вона найбільш гостра, пов’язано це з тим, що при низькому рівні води в літній період відбулося масове заростання м’якою рослинністю великих площ водосховищ. В зимовий період після льодоставу ці рослини будуть гнисти, що різко погіршить ситуацію наявності кисню в водоймах та може призвести до мору риби.

Проте присутні на засіданні члени депутатської комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та екології Яготинської районної ради, а саме депутат Я.М.Губернський з даним фактом не погодився, та висловив своє бачення, а саме зосередив увагу присутніх на незаконному використанні ПРАТ «Яготинський рибгосп» водного плеса, адже договір оренди на використання водних об’єктів: земельна ділянка загальною площею 104,10 га, за межами населеного пункту в адміністративних межах Кулябівської сільської ради Яготинського району Київської області, земельна ділянка загальною площею 74,96 га, за межами населеного пункту в адміністративних межах Супоївської сільської ради Яготинського району Київської області), земельна ділянка загальною площею 1943,88 га, за межами населеного пункту в адміністративних межах Яготинської міської ради Київської області закінчився 12 червня 2019 року, а тому на даний час В.Е.Новіков, не має жодних законних підстав на проведення будь яких заходів.

В свою чергу,  Володимир Едуардович, повідомив, що в минулому договір оренди водного плеса заключався, як на землю сільськогосподарського призначення, наразі ним проведено ряд дій з переведення даних земель з сільськогосподарського призначення на землі водного фонду. Договір оренди на землю сільськогосподарського призначення заключає ГУ Держгеокадастру у Київській області, а так як землі переведенні до водного фонду, надання водного плеса в оренду покладено на Київську обласні державну адміністрацію.

Як зазначила,  начальник відділу юридичного забезпечення та звернень громадян адміністрації В.В.Гелевера.

Відповідно до норм ч. 5 ст. 122 Земельного кодексу України та ст. 51 Водного кодексу України, обласні державні адміністрації являються розпорядниками земельних ділянок під водою (водним простором) з відповідними повноваженнями щодо надання в оренду водних об'єктів.

На даний час у Господарському суді Київської області знаходиться 3 позови, де Позивачем виступає ПРАТ «Яготинський рибгосп», а  Відповідачем ГУ Держгеокадастру у Київській області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Яготинська районна державна адміністрація. 21.08.2019 року ПРАТ «Яготинський рибгосп» подано заяву до суду (по справі 911/1515/19 ) про заміну сторони відповідача з ГУ Держгеокадастру на Київську обласну державну адміністрацію.

Виконувач обов’язків голови адміністрації Т.П.Сухенко підводячи підсумки засідання запропонувала присутнім розглянути дане питання на засіданні комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та екології Яготинської районної ради з залученням фахівців.

«Наразі ми не можемо прийняти рішення з даного питання, адже серед нас немає фахівця, котрий зміг би оцінити та надати кваліфіковану відповідь щодо потреби у спуску Малого Супою».

Після виступів всіх присутніх членів комісії, слово взяли місцеві рибалки, які переконані, що спуск води наразі проводити не можна, адже це призведе до бміління Малого Супою.

За підсумками проведеного засідання членами комісії ТЕБ і НС прийнято рішення доручити сектору з питань цивільного захисти та інфраструктури адміністрації подати матеріали по даному питанню на розгляд комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та екології Яготинської районної ради з подальшим залученням фахівців та незалежних експертів. В свою чергу ПрАТ «Яготинський рибгосп» не здійснювати дії з перепуску воду з водойми Малий Супій №1 в водосховище Великий Супій до винесення рішення комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та екології Яготинської районної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування