Що потрібно знати про кавуни

Дата: 12.08.2019 08:38
Кількість переглядів: 324

Кавун – це своєрідний коктейль із корисних речовин та природної структурованої води. Адже він майже на 90 % складається з рідини, і не простої води, а чудодійної, котру може подарувати лише сама природа.

  1. Корисні властивості кавуна

Підтримує здоров’я плоду та імунітет. Вітамінів у кавуні порівняно небагато, за винятком одного – фолієвої кислоти (вітамін В9). Вона бере участь в кровотворенні, перешкоджає жировій інфільтризації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець – лейкоцитів, а також грає важливу роль при вагітності – регулює формування нервових клітин ембріона.

Виводить зайвий холестерин. Кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину, одного із головних винуватців так званої хвороби старості, атеросклерозу.

Сприяє схудненню. Кавун – одна з тих страв, яка підходить для розвантажувальних днів, що зазвичай практикують для поліпшення самопочуття і схуднення (способів декілька, вони об’єднуються під назвою «кавунова дієта»).

  1. Як правильно вибрати кавун.Наші прадіди їли кавуни не сирими, а вимочували їх і варили з перцем і прянощами. Але ми звикли споживати кавуни, так би мовити, в натуральному вигляді, тому нам треба знати, як правильно вибрати цю величезну ягоду.

Медики нагадують, що їсти кавуни і дині, якими нині завалені ринки і прилавки супермаркетів, потрібно з обережністю. Відомо, що аграрії використовують мінеральні добрива, нітрати і пестициди, щоб ягоди зростали швидше. Українські кавуни починають достигати на початку серпня, і їх сезон продовжується близько місяця – аж до середини-кінця вересня.

Раніше купувати кавуни небезпечно – можна натрапити на нітратні ягоди.

Місце купівлі. Ніколи не купуйте кавуни біля доріг, на в’їзді до міста, з машин і в інших імпровізованих місцях торгівлі. Дуже високий шанс придбати неякісну продукцію.

Колір. Чим виразніший контраст кольорів, тим смачнішим і ароматнішим виявиться кавун. Теоретично кавун повинен блищати і бути без матового і воскового нальоту (це ознака нестиглості). Практично ж цією ознакою не завжди можна скористатися, тому що деякі продавці перед продажем натирають кавуни ганчіркою до дзеркального блиску.

Шкірка. Уважно огляньте плід: якщо є маленьке гниле місце з крапкою в центрі – значить , швидше за все, його шприцували. Якщо при вирощуванні кавун щедро збризкували хімікатами, він довго зберігатися не буде й на шкірці швидко з’являться кругленькі м’які плямки більш темного кольору. Шрами прикрашають смачний кавун – якщо на шкірці є сухі коричневі лінії чи сіточка – кавун стиглий, але разом з тим не беріть плоди з тріщинами, вм’ятинами та іншими «слідами насильства на кавуновому обличчі». Стиглий кавун легко подряпати нігтем – знімається верхній тонкий шар. Увага! Не варто з’їдати кавуни аж до самої шкірки, оскільки найбільше нітратів знаходиться у м’якоті біля шкірки.

Плодоніжка. Однією з головних ознак природної стиглості кавуна є плодоніжка – хвостик на верхівці. Більшість людей вважає, що «хвостик» має бути сухим. Це не зовсім так. Якщо він висох, значить, що кавун довго везли і довго зберігали. «Хвостик» має бути жовтуватим і в міру підсушеним. Якщо плодоніжку відірвали – значить, від вас щось приховують, відкладіть цей кавун в бік.

Жовта пляма. Її наявність обов’язкова. Це те місце, яким кавун дотикався до землі. Про стиглість плоду вона не говорить зовсім нічого, але за її розмірами можна передбачити смак. Якщо пляма велика (з долоню і більше), значить, кавун мерз, йому не вистачало сонця і тепла, смак буде водянистий і солодкість буде вже не та. Оптимальний діаметр «п’ятачка» - 5, максимум 10 см.

Звук. Більшість людей вважає, якщо постукати по стиглому кавуну, то звук повинен бути глухим, якщо ж кавун зелений – він «дзвенить». При постукуванні по «нітратному» кавуну створюється враження, ніби б’єте по спущеному м’ячу. Стиглий кавун повинен потріскувати, коли його стискають руками.

Розмір. Справді смачний і стиглий кавун має бути середнього розміру: не менше 5 кг, трохи більший за футбольний м’яч. Вибирайте плід середніх розмірів (оптимально 5-7 кг, але не більше 15). Якщо плануєте ласувати кавунами у великій компанії - краще взяти декілька невеликих кавунчиків, ніж одного смугастого велетня кілограмів на 20.

Розрізані кавуни. Не купуйте розрізані кавуни, загорнуті в поліетиленові плівки. Плівка створює парниковий ефект, унаслідок чого відбувається ще бурхливіше розмноження хвороботворних бактерій. Не дозволяйте продавцеві вирізувати на пробу шматочок кавуна: шкірка завжди брудна, як і ніж. Мікроорганізми, потрапляючи у соковиту м’якоть, починають бурхливо розмножуватися, що призводить до кишкового захворювання.

Миття. Кавун слід обов’язково мити перед вживанням!не їжте кавун відразу ж на ринку або на вулиці.

Розрізання. Розрізати кавун потрібно чистим ножем. Стиглий плід з характерним тріском «розходиметься» під ножем, а насіння буде темно-коричневим або навіть чорним (тільки не білим).

М’якоть. В ідеалі м’якоть кавуна має бути зернистою, щільною. Колір – від рожевого до яскраво-червоного, залежить від сорту кавуна. Але якщо в м’якоті жовті прожилки, якщо вона волокниста і розпадається – такий кавун краще не їсти, не ризикуйте шлунком.

І наостанок. Не купуйте тріснутий кавун – він швидко зіпсується.

Зберігайте кавун у холодильнику. Якщо він не розрізаний, то може пролежати там до двох тижнів. А ось розрізаний краще з’їсти протягом доби.

Смакуйте диво-ягодою на здоров’я!

 

Обласний методичний кабінет

НМЦ ЦЗ та БЖД Київської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування