Відзначили 109-річницю від дня народження Петра Степановича Непоржнього

Дата: 15.07.2019 09:19
Кількість переглядів: 446

Фото без опису12 липня біля пам’ятника Непорожньому П.С., щоб відзначити 109-річницю від дня його народження зібралися керівництво міста та району, представники установ, організацій,  жителі м. Яготина, сіл Тужилова, Кулябівки та його колеги й послідовники, ветерани енергетичної галузі, які свято бережуть пам’ять про свого наставника і щороку приїжджають до Яготина.

Петро Степанович народився  в селі Тужилів 13 липня 1910 року в багатодітній родині. 1924 році закінчив міську школу. У 1933 році закінчив на відмінно Ленінградський інститут водного транспорту і здобув диплом інженера.

         У роки війни працював на відповідальних постах енергетичних об’єктах. У 1950-ті роки працюючи головним інженером з будівництва найбільшої на той час Каховської ГЕС, забезпечив її дострокове введення в експлуатацію. Йому довіряють великий державний пост – голова держбуду України. Потім першого заступника міністра електростанцій Радянського Союзу, а в 1962 році він призначений міністром енергетики і електрифікації.

         Під керівництвом Петра Степановича Непорожнього  була здійснена програма будівництва атомних електростанцій в Україні, таких як Рівненська, Запорізька. Створена єдина енергосистема України дозволила здійснити паралельну роботу з європейськими енергосистемами, так званою енергосистемою «Мир».  Як учений у 1947 році захистив кандидатську дисертацію, а в 1959 році здобув ступінь доктора технічних наук.

         У 2000 році присвоєно ім'я Петра Степановича Непоржнього Каховській ГЕС, а в 2002  - Саяно – Шушенській ГЕС.

На Яготинщині, 50 років тому відбулось введення в експлуатацію підстанції - унікального на той час енергетичного об’єкту, який до кінця 1969 року забезпечив електроенергією всі куточки Яготинщини і прискорив будівництво компресорної станції. Завдяки цьому була завершена електрифікація залізничного маршруту «Яготин-Київ», що дозволило в 1975 році пустити до нашої станції електропоїзди зі столиці.

До слова були запрошені заступник  Голови правління Всеукраїнської Ради ветеранів енергетики, почесний енергетик  України  – Зоя Павлівна Томаш та племінниця Петра Степановича – Лідії Петленко – Непорожня,  які поділилися з присутніми цікавими спогадами  про видатного енергетика та енергобудівника. Також гордість із того , що мають такого земляка  висловили присутні, щиро дякуючи гостям за те, що з року в рік вони вшановують пам'ять Петра Степановича.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування