Стан призначення житловиж субсидій населенню Яготинського району на опалювальний період 2018-2019 років

Дата: 22.10.2018 15:51
Кількість переглядів: 501

Фото без описуНизький розмір заробітних плат і пенсій та значне підвищення тарифів протягом останніх років призвело до розширення кола учасників програми житлових субсидій.

         На даний час на обліку управління соціального захисту Яготинської райдержадміністрації перебуває  11192 господарства,  які користуються субсидіями. А це близько 70% домогосподарства, які налічуються в місті та селах району.

         Щороку неодноразово державою вносяться корективи до нормативних актів щодо зміни умов призначення житлових субсидій.

         Так,  протягом звітного періоду 27 квітня 2018 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 № 1022», якою впроваджено оновлений порядок надання житлових субсидій (набрала чинності з 01.05.2018).

          З урахуванням прийнятих змін з травня поточного року субсидія призначається двічі на рік – у травні (на неопалювальний період з 1 травня по 30 вересня) і у жовтні (на опалювальний період з 01 жовтня по 30 квітня).

         Для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, житлова субсидія на опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

         Всі зміни та доповнення до чинного законодавства висвітлені на сторінках районної газети в рубриці «Все про субсидії», розміщені на інформаційних стендах управління.

         Внаслідок оновлення урядової програми надання доплат на сплату комунальних платежів, призначення житлової субсидії відбувається з урахуванням майнового стану здобувача. Зважаючи на це, приблизно 15-20% субсидіантів позбавляються пільг на ЖК-послуги.

Через нові правила нарахування житлово-комунальних компенсацій в 2018 році, право на отримання субсидії втратили наступні категорії громадян:

  • орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду
  • особи, які вчинили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень
  • володарі автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами
  • особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або іншим законним спосіб набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб
  • боржники з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума двомісячної заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.)
  • власники житлових приміщень з великою квадратурою: площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку — 200 кв. м. Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї.

          З початком опалювального сезону,       з урахуванням прийнятих змін, для більшості домогосподарств призначення житлової субсидії здійснюється лише після подання нових  заяви і декларації, якщо у складі домогосподарства є:

    • непрацюючі особи працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вонименше мінімальної заробітної плати;
    • внутрішньо переміщені особи;
    • особи, члени сім’ї, яких не зареєстровані за адресою домогосподарства, але фактично в ньому не проживають;
    • сім’ ї,  в яких відбулися зміни у складі сім’ї;
    • сім’ї, які мають прострочену понад 2 місяці заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги в сумі, що перевищує 20 неоподаткованих прожиткових мінімумів (340 грн).

         Основне навантаження в реалізації нового Порядку призначення житлових субсидій лягло на органи соціального захисту населення.

         Робота управління з прийому громадян проводиться щоденно, протягом робочого тижня без перерви на обід. Відвідувачі мають змогу звернутись до спеціалістів в зручний день і час, отримати необхідну консультацію в телефонному режимі. В управлінні постійно працює телефонна «гаряча лінія».

         Відповідно до вимог  діючого законодавства консультування та прийом заяв  для надання субсидій для  сільського населення здійснюється за  участю уповноважених осіб сільських рад. Діяльність даної категорії працівників значно спрощує процес подачі документів мешканцям сільської місцевості, а також значно зменшує черги в управлінні та забезпечує  максимальне наближення до громадян системи надання соціальної допомоги та соціальних послуг.  Активно долучаються до кампанії по оформленню субсидій для одиноких пристарілих громадян і соціальні робітники  територіального центру. 

                   Особа, яка звертається  за субсидією подає заяву та декларацію про доходи. В свою чергу органи соціального захисту населення роблять запити до уповноважених організацій, а саме ЖЕК, виконавчі  комітети міської та сільських рад, Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду і т.д., щоб отримати необхідну для призначення субсидії інформацію.

         Станом на 22.10.2018 до управління звернулося 3440 осіби з новим пакетом документів для призначення житлових субсидій на опалювальний період 2018-2019 років, із них призначено – 2695 справ, відмовлено – 361, на доопрацюванні – 384 справи (перевірка соціальним інспектором достовірності поданої інформації).

          На сьогодняшній день відсутнє прграмне забезпечення для перерахунку субсидій на опалювальний період /жовтень 2018 – квітень 2019 рр./ в автоматичному режимі (3600 справ).

         На належному рівні налагоджено електронний обмін інформацією з постачальниками житлово-комунальних послуг, Державною фіскальною службою, управлінням Пенсійного фонду України в Яготинському районі.

         Від працівників органів соціального захисту вимагається високий професіоналізм, знання законодавства з питань  соціального захисту населення, порядку надання комунальних послуг, вміння спілкування, толерантність до відвідувачів, готовність зрозуміти, надати допомогу.

         Протягом звітного періоду активно працює районна комісія з питань надання субсидій та допомог малозабезпеченим сім’ям.  Звернення надходять в переважній більшості від громадян, що  хочуть призначення субсидії без членів сімї, які зареєстровані проте не проживають за місцем реєстрації, від осіб, які оформляють субсидію по договору оренди житла та від непрацездатних громадян на додаткову площу житла.

         Так, проведено 18 засідань, де розглянуто 1083 звернень та прийнято рішення по суті піднятих питань.

                 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування