Дайджест новин Уряду 21.12.2018

Дата: 21.12.2018 15:44
Кількість переглядів: 382

Фото без описуПроект «Ukraine NOW: Eurotour» вже у Варшаві

Команда проекту «Ukraine NOW: Eurotour» на двоповерховому брендованому автобусі прибула до Польщі та готується до презентації бренда в Українському домі у Варшаві.

«Ми привезли з собою багато цікавого: книги, чудовий настрій та неймовірна VR-технологія, яка дозволить буквально "зануритися" в Україну та розглянути її з усіх боків», - розповідають учасники проекту.

Гості зможуть скористатися окулярами віртуальної реальності, за допомогою спеціальних налаштувань поширити фотографії через соціальні мережі і, звичайно, отримають подарунки.

За словами державного секретаря Міністерства інформаційної політики Артема Біденко, задача проекту -  «перенести людей в Україну за допомогою технології віртуальної реальності, показати їм нашу країну, її красу і безліч цікавих місць. І водночас – це сучасна презентація, яка демонструє можливості, які Україна дає інвесторам, студентам, підприємцям».

Довідково

З 21 по 23 грудня 2018 року у країнах Європи відбудеться проект «Ukraine NOW: Eurotour», який реалізується за підтримки Міністерства інформаційної політики України. Команда проекту на двоповерховому брендованому автобусі «Ukraine NOW» відвідає Варшаву, Берлін та Прагу.

Заплановано зупинки на центральних площах міст з метою проведення громадських заходів, під час яких європейці зможуть більше дізнатися про Україну. Важливим завданням туру є також популяризація української мови на туристичних маршрутах Європи.

В рамках туру іноземцям буде презентовано новий бренд України Ukraine NOW, який був створений українською агенцією Banda в рамках роботи Комісії з питань популяризації України при Міністерстві інформаційної політики.

Розклад Євротуру:

21.12 – Варшава, Український дім у Варшаві.

22.12 – Берлін, Площа Alexanderplatz та Бранденбурзькі ворота, Посольство України в Федеративній Республіці Німеччини.

23.12 – Прага, Площа Миру, Посольство України в Чехії.

В Україні запустили Єдину систему авіабезпеки МВС: для рятувальників та гвардійців прибули перші гвинтокрили

В Україну сьогодні, 21 грудня, прибули перші два вертольоти Airbus Н225 Super Puma в рамках Єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС.

Один з них передали підрозділам Державної служби з надзвичайних ситуацій, інший - Національної гвардії України. Всього до кінця 2021 року система авіаційної безпеки МВС в рамках українсько-французького контракту отримає 55 вертольотів Airbus. 
Президент України Петро Порошенко заявив, що завдяки зусиллям команди МВС проект з авіаційної безпеки вдалося запровадити за рекордно короткий термін.

«Сьогоднішній день – непересічна подія, це яскраве свідчення укріплення матеріальної бази для наших прикордонників, для наших рятувальників, для нацгвардійців. А також це символ нашої активної співпраці з ЄС. Пройшло менше року, як ми обговорювали цей формат співпраці з Президентом Франції Емануелем Макроном, канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Треба відзначити ефективну роботу Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та всієї переговорної команди. А також на повагу заслуговує підготовка прикордонників, рятувальників, поліції та нацгвардії», – сказав Президент України.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що це лише перші ластівки Української системи авіаційної безпеки і до кінця 2021 року їх буде 55.

«160 днів тому, 14 липня – на День взяття Бастилії, а це ще вважається днем Республіки – ми підписали з французькою стороною безпрецедентний за масштабом контракт на закупівлю Україною 55 гвинтокрилів фірми Airbus Helikopters для Міністерства внутрішніх справ України. Сьогодні, у найкоротший день року, ми зустрічаємо перших великих ластівок. Ці багатоцільові потужні красені Airbus Helikopters Super Puma дають старт практичному етапу створення Української системи авіаційної безпеки. Державна служба України  з надзвичайних ситуацій та Національна гвардія України стали потужнішими на 11 тонн кожна!» – сказав Арсен Аваков.

Міністр розповів, що у найближчі 3 роки підрозділи ДСНС отримають 21 гвинтокрил Н225 Super Puma, 10 - Н145 і 24 гвинтокрили Н125.

«Транспортування хворих, розвідка зон надзвичайних ситуацій, гасіння масштабних пожеж стануть можливими для Державної служби з надзвичайних ситуацій. Охорона та моніторинг кордону – для Державної прикордонної служби. Виконання спеціальних поліцейських функцій та розшук злочинців – для Нацполіції. Транспортування бійців і техніки, розвідка та виконання спеціальних операцій – для Національної гвардії», – зазначив очільник Міністерства.

Арсен Аваков наголосив, що МВС вивчило успішний досвід багатьох країн та розробило базову концепцію: усі гвинтокрили будуть мультифункціональними і в разі необхідності їх можна буде використовувати для вирішення будь-яких завдань.

Варто зазначити, в Україні буде розташовано центр технічного обслуговування цих гвинтокрилів, що дасть можливість обслуговувати не лише свої машини, але й брати замовлення європейських партнерів, зміцнювати кооперацію з Європейським Союзом.

«Я впевнений: система авіаційної безпеки МВС – це принципово нова якість життя для українців, це врятовані життя, захист і допомога у будь-якій важкій ситуації! Це сервіс і безпека для кожного у будь-якому куточку країни. Це міць та незалежність України», – наголосив Арсен Аваков.

Міністр подякував керівництву країни та французьким партнерам за підтримку та всебічну допомогу.

Мінекономрозвитку має намір запровадити інститут торгових представників у закордонних дипломатичних установах

20 грудня під час підсумкової прес-конференції Мінекономрозвитку Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів окреслив пріоритети роботи Мінекономрозвитку на 2019 рік за напрямком міжнародної торгівлі та просування експорту.

У сфері міжнародної торгівлі Степан Кубів окреслив два ключові завдання: підписання та подання на ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль, а також початок переговорів про укладення нової двосторонньої угоди між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії.

“У жовтні 2018 року Міністр зовнішньої торгівлі Великобританії Ліам Фокс підтвердив мені, що для Лондона є пріоритетом встановлення преференційних умов торгівлі з Україною без будь-яких затримок. Майбутня Угода базуватиметься на положеннях Угоди про асоціацію, стороною якої є Сполучене Королівство”, - зазначив Степан Кубів.

Також Мінекономрозвитку планує розпочати будівництво українського павільйону для ЕXPO 2020 у Дубаї. Радник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Роксолана Підласа повідомила, що орієнтовна планова вартість будівництва національного павільйону складе $5,5 млн. “З метою оптимізації використання бюджетних коштів опрацьовується питання використання павільйону в якості будівлі Посольства України в ОАЕ після завершення ЕXPO 2020”, – розповіла Роксолана Підласа.

Також Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів повідомив про намір Мінекономрозвитку запровадити інститут торгових представників у закордонних дипломатичних установах: “Ми бачимо інститут торгового представництва як ефективний інструмент просування економічних інтересів України за кордоном. Наразі форма і процедури відпрацьовуються з Міністерством закордонних справ”.

В 2019 році Мінекономрозвитку також планує розробити та ухвалити секторальні експортні стратегії у кількох сферах:

  • машинобудуванні;
  • сфері інформаційно-комунікаційних технологій;
  • сфері технічного обслуговування та ремонту повітряних суден;
  • креативних індустріях, а також низку крос-секторальних стратегій.

 "Секторальні стратегії дозволять нам не тільки сформувати стратегічне бачення щодо подальшого просування продукції перспективних секторів на зовнішніх ринках, але й виробити план дій щодо "закріплення» позицій на наявних ринках та виходу на нові”, – наголосив Степан Кубів.

Ігор Жданов: Кожний п’єдестал з прапором України - це внесок у зміцнення нашої єдності, соборності та незалежності

Урочиста церемонія «Спортивне Сузір’я» як завжди, зібрала спортсменів і тренерів, ветеранів спорту та спортивну громадськість України, аби підбити підсумки 2018 року.

Гостей, учасників та організаторів церемонії вітали Міністр молоді та спорту Ігор Жданов, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка, президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк, президент Національного комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич, народний депутат, заступник Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму Микола Величкович.

“Ваші виступи та досягнення дарують всім нам та мільйонам українців велику надію на те, що в країні настане мир. Усвідомлення того, що кожний п’єдестал з прапором України - це внесок у зміцнення нашої єдності, соборності та незалежності. Четвертий рік триває російська агресія проти нашої країни. І я пишаюся тим, що завдяки вам, спортсменам і тренерам, функціонерам, спортивним науковцям та лікарям є впевненість у тому, що ми нація нескорених, яка вміє гідно долати всі труднощі та виклики”, - наголосив Ігор Жданов.

Він пригадав здобутки українських олімпійців, неолімпійців та паралімпійців року, що минає: перше “золото” України у фристайлі Олександра Абраменка, третє командне місце збірної України на ХІІ Паралімпіаді в Південній Кореї, нагороди наших юних атлетів на III Юнацьких олімпійських іграх в Буенос-Айресі.

“Багато було зроблено і це не кінець нашого шляху, а тільки початок, - наголосив Міністр. - Я вітаю всіх вас з успішним спортивним 2018 роком. Дякую кожному, хто долучився до перемог українського спорту, зробив свій внесок у цю велику справу. Дякую за командну гру та плідну співпрацю НОК України, профільному комітету ВРУ, НКСІУ, Спортивному комітету, федераціям з видів спорту. Щиро вітаю з наступаючими новорічними та різдвяними святами. Бажаю вам чемпіонського здоров’я, наснаги та позитивного настрою на весь наступний 2019 рік”.

Покрокове роз'яснення щодо зарахування випускників, які навчалися за державним замовленням, до інтернатури у 2019 році

Міністерство охорони здоров’я  України надає роз'яснення щодо зарахування у 2019 році до інтернатури випускників, які навчалися за державним замовленням.

До 2017 року студенти-медики бюджетної форми навчання проходили навчання в інтернатурі за направленням від університету. Заклад вищої освіти (ЗВО) обов’язково працевлаштовував студента, що забезпечувало проходження інтернатури, і студент після цього 3 роки відпрацьовував.

З 2017 року випускники закладів вищої освіти медичного спрямування вільні у виборі місця роботи відповідно до частини першої статті 64 Закону України «Про вищу освіту», крім випадків, передбачених цим Законом. Тобто ЗВО не зобов’язані працевлаштовувати студента, а сам студент самостійно обирає перше місце роботи і проходження інтернатури. Водночас, відповідно до статті 26 Закону України “Про вищу освіту”, університет сприяє працевлаштуванню студента.

У 2019 році студенти-медики, які навчалися на бюджетній формі навчання, можуть або скористатись можливістю розподілу, або знайти самостійно місце працевлаштування з проходженням інтернатури.

Розподіл випускників проводиться відповідно до наказу МОЗ України №367

 від 25.12.1997 не пізніше, ніж за 4 місяці до закінчення студентами закладу вищої освіти. Комісія зі сприяння працевлаштування випускників забезпечує видачу направлення на роботу випускників відповідно до спеціальності, набутої у закладі освіти, з урахуванням сімейного стану, стану здоров'я випускника, членів його сім'ї, академічної успішності, активності у науково-дослідній роботі і громадській роботі та побажань.

Більше читайте на сайті МОЗ.

Глава Уряду закликав громадян, які мають проблеми з призначенням субсидій, звертатися у спеціальні комісії при органах соцзахисту

Спеціальні комісії, які приймають рішення про призначення субсидій, мають враховувати всі життєві обставини людей, що подають заяви про надання державної допомоги. Про це сказав Володимир Гройсман під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді.

«У людей можуть бути різні випадки в житті. Для цього на місцях створені спеціальні комісії, які можуть розглядати життєві обставини кожної людини», – наголосив Володимир Гройсман.

Крім того, глава Уряду звернувся до представників органів соцзахисту. Він закликав стати на бік людини, яка «не має якоїсь довідки, але має реально низькі доходи та потребує допомоги держави».

За словами Прем’єр-міністра, відбувається постійний моніторинг діяльності таких комісій. «Якщо бачимо десь відхилення, намагаємось їх корегувати», – сказав він.

Степан Кубів: Україні потрібна візія майбутнього з горизонтом до 2050 року

20 грудня під час підсумкової прес-конференції Мінекономрозвитку Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів окреслив пріоритети роботи відомства на 2019 рік.

Так, зокрема, Степан Кубів наголосив на необхідності розробки довгострокового бачення розвитку країни: “Практикою багатьох прогресивних країн за останні десятиліття стала підготовка документів довгострокового сценарного передбачення. Це дозволяє урядам визначати та програмувати бажане майбутнє і реалізовувати проактивну політику, а не реактивну політику пристосування до змін”.

За словами Першого віце-прем’єр-міністра, Мінекономрозвитку розпочинає новий проект, в рамках якого будуть здійснені форсайт-дослідження із горизонтом в 10, 20 та 30 років наперед. Крім того, Міністерство планує розробити середньостроковий сценарій розвитку України на 5 років, який в свою чергу стане основою для формування візії майбутнього України із горизонтом до 2050 року.

Також Степан Кубів розповів, що Мінекономрозвитку візьметься за реформу стратегічного планування Уряду. Ми вже розробили проекти закону “Про державне стратегічне планування” та “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України”.

“Ці законопроекти у разі їх ухвалення змінять дискретний підхід до формування політики на системний та пов’яжуть всі документи Уряду між собою та з бюджетним процесом. Звісно, це скоротить розпорошення бюджетних коштів та дозволить концентрувати їх на досягненні пріоритетних цілей”, - наголосив Степан Кубів.

Степан Кубів: Агенція з підтримки державно-приватного партнерства розпочне роботу в 2019 році

20 грудня під час підсумкової прес-конференції Мінекономрозвитку Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів окреслив пріоритети роботи Мінекономрозвитку на 2019 рік за напрямком управління державною власністю.

Так, зокрема, Перший віце-прем’єр-міністр анонсував початок роботи Агенції з підтримки державно-приватного партнерства. Результатом функціонування Агенції стане підготовка проектів державно-приватного партнерства та, зокрема, концесії.

“Ви знаєте, що, як правило, такі проекти здійснюється для розбудови транспортної та соціальної інфраструктури, в тому числі житлово-комунальної сфери. Ці проекти дозволять не лише покращувати якість життя українців, але й забезпечуватимуть приріст інвестицій, нові робочі місця та зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів”, - наголосив Степан Кубів.

З іншого боку, в 2019 році продовжиться робота над новим проектом закону “Про оренду державного майна”, який передбачатиме реалізацію прав на оренду державної власності через систему Prozorro.Продажі.

Також Мінекономрозвитку продовжить працювати над підсиленням прозорості у сфері управління державною власністю. “Ми створюємо єдину базу даних звітності держпідприємств, які знаходяться в підпорядкуванні центральних органів виконавчої влади. Порядок подання звітності зміниться і повністю буде переведений в електронну форму. Для зручності користування цими даними, ми створимо відкритий веб-портал, який відображатиме основні фінансові показники по всіх державних підприємствах”, - розповів Степан Кубів.

В Одесі Міністр оборони України перевірив хід реконструкції та будівництва комплексу приміщень штабу Командування ВМС

Під час робочої поїздки до Одеського гарнізону Міністр оборони України Степан Полторак оглянув та перевірив хід реконструкції та будівництва комплексу приміщень штабу Командування ВМС в місті Одеса, які розпочалися у березні минулого року.

Командувач ВМС ЗС України адмірал Ігор Воронченко доповів керівнику оборонного відомства про плани подальшої розбудови сучасної інфраструктури базування, передислокації визначених військових навчальних закладів флоту, належного логістичного забезпечення військових моряків у пунктах постійної дислокації. Окрему увагу було приділено питанням соціального захисту військовослужбовців та членів їх родин.

Після завершення будівельних робіт військовослужбовці Військово-Морських Сил матимуть сучасну базу, яка включатиме штаб Командування флоту, Військово-морський інститут, коледж старшинського складу, ліцей, центр військово-музичного мистецтва, гуртожитки та житлові будинки для особового складу ВМС, а також їдальню, клуб і автомобільний парк.

Керівники будівельних організацій доповіли про технічні особливості реалізації комплексу робіт з реконструкції будівель, основна частина з яких була побудована наприкінці 40-их років минулого сторіччя. За їх словами, ремонтно-відновлювальні роботи проводяться з безумовним дотриманням державних будівельних норм з урахуванням специфіки військового об’єкта та відповідно до плану-графіка робіт.

Міністр оборони України Степан Полторак, звертаючись до представників підрядних будівельних організацій, зауважив, що у наступному році бюджетне фінансування будівництва об’єктів інфраструктури Збройних Сил України і, зокрема, ВМС ЗС України, буде істотно збільшено, практично на початку року будуть оголошені відповідні аукціони у системі PROZORRO, тож оборонне відомство запрошує до співпраці порядних та відповідальних підприємців України.

Глава оборонного відомства поставив завдання командуванню ВМС ЗС України щодо завершення всього комплексу робіт на цьому об’єкті, передислокації та заселення особового складу до кінця 2019 року.

Рівень тіньової економіки в Україні в І півріччі 2018 року зменшився на 3 відсоткові пункти

За розрахунками Мінекономрозвитку в І півріччі 2018 року рівень тіньової економіки склав 32% від офіційного ВВП, що на 3 відсоткових пункти менше порівняно з аналогічним періодом 2017 року. Про це йдеться у звіті, який підготував департамент економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку.

Детінізація української економіки стала можливою завдяки:

  • збереженню макроекономічної стабільності через реалізацію Урядом політики реформування у сфері державних фінансів, спрямованої, у тому числі, на зміцнення інвестиційної складової економічного зростання, а також дотримання НБУ обраної стратегії інфляційного таргетування, що забезпечує передбачуваність монетарної політики;
  • створенню сприятливих умов ведення бізнесу в Україні, свідченням чого є збереження високого рівня ділової активності бізнесу та покращення його очікувань;
  • збереженню тенденції до економічного зростання в умовах прискореного росту інвестування в економіку України вітчизняними компаніями, зростання споживчого попиту населення, в тому числі під впливом реформування у сфері оплати праці, та сприятливої зовнішньої кон’юнктури.

Водночас динаміка детінізації стримується нерозв’язаними проблемами, які негативно позначаються на розвитку економіки країни в цілому. Це, зокрема, збереження значних викликів забезпеченню стабільного функціонування фінансової системи країни і наявність непідконтрольних владі територій, утворених у ході військової агресії на території країни. 

Більш детально про тенденції тіньової економіки, заходи із детінізації та поліпшення бізнес-клімату в Україні у звіті за посиланням.

У Секретаріаті Кабінету Міністрів відбулась координаційна нарада з питань запобігання корупції

У Секретаріаті Кабінету Міністрів відбулась координаційна нарада за участі уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції органів виконавчої влади. Під час наради було підбито підсумки роботи відповідних підрозділів (осіб) у 2018 році, обговорено проблемні питання, пов’язані з їх діяльністю, та шляхи підвищення ефективності роботи у цій сфері. Згідно із Законом України «Про запобігання корупції» в нашій державі визначено спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції: органи прокуратури, Національне антикорупційне бюро, Національне агентство з питань запобігання корупції та Національна поліція.

Водночас ще у 2009 році було запроваджено інститут уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції в органах виконавчої влади.

Саме тоді Урядом було вирішено утворити та забезпечити функціонування підрозділів з питань запобігання корупції у межах загальної чисельності працівників апаратів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій.

Наступним етапом у розвитку спеціалізованих підрозділів у сфері дотримання антикорупційного законодавства стала постанова Кабінету Міністрів України від 04 вересня 2013 р. № 706 «Питання запобігання та виявлення корупції», яка до цього часу залишається єдиним нормативно-правовим актом, який регулює їх діяльність.

Організація роботи уповноважених підрозділів, виконання ними більш як двадцяти завдань та функцій здійснюється відповідно до Типового положення про уповноважений підрозділ (особу) з питань запобігання та виявлення корупції, затвердженого вищезгаданою постановою.

Як показує практика, утворення або визначення таких підрозділів в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування є цілком виправданим. Погодження призначення на посади та звільнення з посад керівників уповноважених підрозділів (уповноважених осіб), а також координація, затвердження планів роботи та методичне забезпечення діяльності таких підрозділів (осіб) здійснюється Секретаріатом Кабінету Міністрів України. Водночас уповноважені підрозділи можуть здійснювати свою продуктивну діяльність тільки за підтримки безпосередніх керівників та у тісній співпраці із спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції.

Цьому питанню приділяється увага і в постанові Кабінету Міністрів України «Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань координації антикорупційної реформи». Зазначена робоча група – це тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів, і основними завданнями робочої групи є забезпечення узгоджених дій центральних і місцевих органів виконавчої влади з реалізації антикорупційної реформи та її комунікаційної підтримки, підвищення ефективності діяльності новоутворених антикорупційних інституцій та реалізації окремих антикорупційних проектів у центральних органах виконавчої влади та державних компаніях. Робоча група відповідно до покладених на неї завдань проводить аналіз ефективності заходів, що вживаються спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції та центральними органами виконавчої влади для запобігання і протидії корупції відповідно до вимог законодавства. Заходи, спрямовані на вдосконалення організації роботи із запобігання та виявлення корупції в органах виконавчої влади, забезпечення безумовного виконання Закону України «Про запобігання корупції» та інших законодавчих актів, тривають та у рамках компетенції перебувають на постійному контролі керівництва Секретаріату Кабінету Міністрів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування