Дайджест новин Уряду 31.10.2018

Дата: 31.10.2018 15:38
Кількість переглядів: 473

Фото без описуУряд схвалив підписання Угоди про співробітництво у сфері культури та мистецтва з Державою Кувейт

Уряд на своєму засіданні 31 жовтня  схвалив підписання Угоди про співробітництво у сфері культури та мистецтва між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Кувейт. Проект розпорядження було розроблено  Міністерством культури України на виконання  Плану заходів з реалізації домовленостей, досягнутих у ході державного візиту Президента України Петра Порошенка до Держави Кувейт 18-19 березня 2018 року.

Угода сприятиме подальшому розвитку та зміцненню дружніх відносин між Україною та Державою Кувейт, поглибленню українсько-кувейтського культурного співробітництва, активізації культурного діалогу між країнами, популяризації культури обох країн та створить підґрунтя для обміну досвідом у сфері культури і мистецтва між двома країнами.

Відповідно до Угоди сторони сприятимуть встановленню прямих контактів між експертами у сферах літератури, мистецтва, кіно, музейної справи, бібліотечної справи, театру та інших культурних сферах. А також заохочуватимуть обмін візитами музичних, хореографічних та фольклорних колективів та виконавців між двома державами, обмін експертами та спеціалістами.

Підписання Угоди планується під час четвертого засідання  Міжурядової українсько-кувейтської комісії з питань економічного, технічного та торговельного співробітництва, проведення якого заплановано 6-8 листопада 2018 року в   м.Ель-Кувейт (Держава Кувейт).

Забезпечено фінансування ремонту Боярського будинку відпочинку Українського товариства сліпих

Уряд на своєму засіданні 31 жовтня ухвалив рішення щодо виділення за рахунок коштів, передбачених у спеціальному фонді Державного бюджету України на 2018 рік для капітального ремонту спального корпусу Боярського будинку відпочинку Українського товариства сліпих видатків в обсязі 1 498,66 тис. гривень.

Боярський будинок відпочинку УТОС є спеціалізованою реабілітаційною оздоровчо-профілактичною установою, призначеною, головним чином, для проведення психологічної реабілітації і інтеграції в суспільство осіб з інвалідністю, їх відпочинку, зміцнення здоров’я та профілактичного лікування.

Путівки для осіб з інвалідністю внаслідок порушень зору надаються безкоштовно.

Прийняття розробленого Міністерством соціальної політики розпорядження Кабінету Міністрів "Питання соціального захисту осіб з інвалідністю по зору" надає можливість покращити надання послуг з відпочинку та оздоровлення осіб з інвалідністю з порушеннями зору шляхом проведення капітального ремонту в спальному корпусі  Боярського будинку відпочинку Українського товариства сліпих, умови перебування в якому на сьогодні є незадовільними.

Уряд затвердив положення про малі групові будинки для розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

31 жовтня Кабінетом Міністрів прийнято рішення, спрямоване на зменшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі з інвалідністю, та осіб з їх числа в закладах інституційного догляду та виховання дітей шляхом влаштування їх до малих групових будинків, забезпечення можливостей для таких дітей виховуватися в умовах, наближених до сімейних.

Розробленою Міністерством соціальної політики постановою передбачено затвердження примірного положення про малий груповий будинок як інструмента місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для забезпечення проживання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі дітей з інвалідністю, в умовах, наближених до сімейних.

Це має сприяти розвитку сімейних форм виховання і зменшити кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі з інвалідністю, та осіб з їх числа в закладах інституційного догляду та виховання дітей.

Створення малих групових будинків сприятиме оптимізації мережі закладів, у яких надаються соціальні послуги, пришвидшенню реформування закладів інституційного догляду і виховання дітей, забезпеченню максимальної доступності дітей до послуг у громаді, посиленню ролі та відповідальності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за становище дітей та сімей з дітьми.

Реалізація цього нормативно-правового акта посилюватиме правове регулювання реалізації прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в сім’ї.

Постанову прийнято із дорученням Міністерству соціальної політики, як головному розробнику нормативно-правового акта, доопрацювати та оформити у триденний строк відповідно до регламентних вимог та з урахуванням результатів обговорення.

У рамках дерегуляційного засідання Уряд затвердив нові критерії визначення ризиків для перевірок бізнесу

31 жовтня Уряд в рамках сьомого засідання так званого “дерегуляційного Кабінету Міністрів” затвердив нові критерії визначення ступеня ризиків для проведення перевірок державними органами контролю.

“Ми не хочемо, щоб перевіряючі органи постійно втручалися в діяльність підприємств, нишпорили по кутках, вимагали хабарі за неіснуючі порушення. Ми хочемо, щоб перевіряльники ефективно запобігали трагедіям, які є результатом недбалості. Тому ми перейшли до визначення ризиковості бізнесу. Якщо у бізнесу низький ступінь ризику – перевіряльник приходить до нього раз на 5 років. Якщо високий – не частіше одного разу на два роки”, - зазначив у своєму виступі в рамках засідання Уряду Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Основні проблеми здійснення державних перевірок сьогодні - неефективний розподіл зусиль та ресурсів контролюючих органів, надлишковий тиск на бізнес, що вкрай негативно впливає на бізнес-клімат в країні, а також недостатня робота із окремими ризиками, неусунення яких потенційно може нести загрозу життю і здоров’ю як працівників підприємств та установ, так і споживачів їхніх продукції чи послуг.

Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, презентуючи зміни в критеріях встановлення ризиків при здійсненні перевірок, відзначив: “Бізнес-клімат - це якість правил і критеріїв регулювання, а також хто і як перевіряє відповідність цих критеріїв. Ризикоорієнтований підхід передбачає здійснення перевірок реальних ризиків діяльності бізнесу, визначених за чіткими правилами і критеріями, зі встановленням видів бізнесу, які є більш ризиковими і які є менш ризиковими. Ми акцентуємо увагу перевіряючих саме на тих об’єктах, діяльність яких несе найбільші ризики. Сьогодні вже функціонує в пілотному режимі Інспекційний портал, який встиг зарекомендувати себе як потужне джерело відкритих даних щодо вже проведених перевірок і виявлених ними порушень, а також запланованих перевірок. 73% перевірок знаходять сьогодні порушення, і цей тренд є позитивним, оскільки ще недавно за багатьма напрямками порушення фіксувались у 99% випадків”.

Запропонований Мінекономрозвитку ризикоорієнтований підхід до здійснення перевірок дозволяє:

  • встановити чіткі вимоги для визначення ступеня ризику від провадження такої діяльності;
  • більш деталізовано та системно підійти до оцінки діяльності суб’єктів господарювання;
  • забезпечити оптимальний перерозподіл уваги органів державного нагляду (контролю) з менш ризикових суб’єктів господарювання на більш ризикові;
  • сприяти удосконаленню та спрощенню системи державного нагляду, підвищенню об’єктивності, прозорості та неупередженості здійснення заходів державного нагляду (контролю).

Такий підхід також передбачає розширення переліку або ж навпаки скасування критеріїв визначення ризику для окремих сфер діяльності.

Нові критерії визначення ступенів ризику впроваджуються для наступних сфер: освітня діяльність, що підлягає ліцензуванню, електронні довірчі послуги, криптографічний захист та технічний запис інформації, ядерна та радіаційна небезпека, містобудівна діяльність, будівництво об’єктів середнього та високого класу наслідків, промисловий вилов водних біоресурсів, оцінка відповідності вимогам технічних регламентів, використання об’єктів права інтелектуальної власності, вивчення та використання надр.

Більш детально про нові критерії визначення ступеня ризиків ви можете ознайомитись в презентації.

Акти розроблено за підтримки Офісу ефективного регулювання (BRDO).

Очікуваним результатом впровадження таких змін стане перерозподіл зусиль контролюючих органів і більш ефективне використання ними своїх ресурсів, зниження тиску на бізнес, а також зменшення ризиків для населення та споживачів товарів та послуг.

 

«Жовті лінії» обмежують забудову з метою безпеки, – Мінрегіон

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства оновлює державні будівельні норми. Згідно з новими ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», які вступили в дію з 1 вересня, введено норму щодо «жовтих ліній», які мають обмежувати забудову задля безпеки при можливому руйнуванні будівель. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Тепер у генеральних планах населених пунктів і в детальних планах територій обов’язково повинні бути розділи по лініях обмеження. «Жовті лінії» – обмеження забудови з метою безпеки, щоб при можливому руйнуванні будівлі не постраждали інші споруди і не були перекриті шляхи евакуації», – сказав він.

За словами Лева Парцхаладзе, ці лінії визначаються за принципом: чим ближче до евакуаційних шляхів знаходиться будівля, тим нижчою за висотою вона має бути.

Згідно з ДБН, «жовті лінії» обмежують зони можливих завалів житлових, громадських, промислових та інших будівель і споруд, розміщених вздовж магістральних вулиць сталого функціонування, по яких проводиться евакуація населення в особливий період та підтримується транспортне забезпечення виконання рятувальних і невідкладних аварійно-відновлювальних робіт.

Такі лінії обмеження забудови мають визначатися при розробленні документації з просторового планування для категорованих населених пунктів – що мають особливу важливість при цивільному захисті (на території яких розміщені суб’єкти господарювання, що мають важливе економічне і стратегічне значення для економіки і безпеки держави та становлять небезпеку для населення і територій у зв’язку з можливістю радіоактивного, хімічного забруднення чи катастрофічного затоплення).

ДБН «Планування і забудова територій» були розроблені на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

 

Глава Уряду: Стабільне входження в опалювальний сезон – відповідальність місцевої влади, а Уряд забезпечить право людей на отримання субсидій

Стабільне входження в опалювальний сезон і повне забезпечення об’єктів соціальної інфраструктури теплом – є прямою відповідальністю місцевої влади. Але Уряд готовий допомогти регіонам, де є складнощі. І так само готовий повністю забезпечити виконання програми надання субсидій для громадян, які потребують адресної допомоги держави. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками Радикальної партії Олега Ляшка.

Ключовими питаннями зустрічі стало забезпечення людей теплом в опалювальний сезон і можливості оплати комунальних послуг. Глава Уряду вислухав позицію народних депутатів і пояснив, що підвищення цін на газ було здійснено в рамках виконання міжнародних зобов’язань України, взятих ще в 2008 році. Не виконати ці зобов’язання - означало б оголосити дефолт і ввести країну в чергову затяжну і глобальну кризу.

«Моя стратегія – сильна економіка, вищі зарплати, зменшення заборгованості, створеної протягом 2008-2013 років. Це між іншим ще один бюджет країни. Шалені кошти, - сказав Володимир Гройсман. – Зараз найголовніше – дати доступ до субсидій. З 1 жовтня ми зняли обмеження. До нового року всі, хто потребуватиме, отримають право на субсидію. Це буде близько 7 млн домогосподарств».

Глава Уряду наголосив, що розуміє проблеми людей і ухвалення відповідальних рішень – єдиний шлях розв’язання накопичених роками проблем. Це стосується як загальноекономічних питань, так і ситуації на місцях.

«За подачею тепла в окремому місті слідкує не Гройсман і не Ляшко, а обраний мер. Свого часу, коли управляв 400-тисячним містом, розпочинав підготовку до чергового опалювального сезону не у вересні, а з 15 квітня – часу завершення попереднього сезону, - зазначив Володимир Гройсман. – Котельні належать не Гройсману і не Ляшку, а міській владі. Ми, як Уряд, забезпечили 17 млрд кубометрів газу в сховищах. Ресурс є. Тепер справа за міськими головами».

Прем’єр-міністр: Не можна допустити, аби популістські дії зупинили економічне зростання

Недолугі і популістські рішення та дії здатні зупинити економічне зростання України, а допустити цього не можна – навіть у період передвиборчої турбулентності. Про це сказав Прем’єр-міністр України під час засідання Уряду. Однією з тем засідання став аналіз поточної економічної ситуації та ухвалення подальших дерегуляційних ініціатив.

«Нам важливо мати сильну економіку, щоб вона зростала і ніхто не зміг своїми недолугими популістськими діями зупинити її зростання, - сказав Володимир Гройсман. - За 3,5 року в Україні створено більше 150 промислових об’єктів. В Україну починають приходити нові технології, підприємства. І нам треба динамічно вирішувати ті проблеми, що впливають на недостатній розвиток економіки».

Глава Уряду наголосив, що вигоду від росту економіки України мають отримувати громадяни. Саме тому все, що зароблятиме економіка, буде інвестовано в нові стандарти життя, в запровадження нових технологій.

«Ми входимо у політичний етап двох виборів, Президента та Парламенту. Сподіваюсь, у більшості українських політиків жага до політичного виграшу не затьмарить реальність. Ми маємо всі разом працювати на те, щоб Україна стала сильнішою, - зазначив Глава Уряду. – Нам потрібні інвестиції. Ми змінюємо систему державного контролю. Так ми отримаємо контролерів, які будуть дивитися за чіткими параметрами контролю. І так ми забезпечимо нову якість послуг».

Одночасно, на думку Глави Уряду, Україні потрібна стабільність. «Критично важливим елементом тут є ухвалення проекту Державного бюджету – збалансованого по доходах та видатках. Маємо говорити про стабільне зростання. Працюємо над тим, щоб воно дійшло до кожної родини», - наголосив Прем’єр-міністр.

Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла жителям Житомирщини про можливості, які надає євроінтеграція

У Житомирі обговорили можливості та переваги, які надає українцям євроінтеграція. Конференція за участі Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, заступника голови Житомирської ОДА Ярослава Лагути, представників місцевої влади, бізнесу, громадських ініціатив та освіти відбулася в рамках інформаційної кампанії «Євроінтеграція: сила можливостей» і зібрала понад 350 учасників.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Житомирщина розвиває тісні торговельні зв’язки з країнами Європейського Союзу. У першому півріччі цього року область експортувала до ЄС продукції на 217 мільйонів доларів США, що складає 64,1% загального обсягу експорту області. «Це означає, що переважна більшість підприємств переорієнтували своє виробництво під потреби найвимогливішого ринку світу. Очевидно, що це не просто про гроші, а й про якість і конкурентоспроможність», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що, попри розмови скептиків про «сировинну» економіку України, яка, за багатьма прогнозами, мала не витримати натиску європейських товарів уже в перший рік дії Угоди про асоціацію, значну частину експорту до країн ЄС Житомирської області складають електричні машини – 24,3%. Найбільше продукції Житомирщини купили Німеччина, Польща та Італія, при цьому обсяги експортних поставок зростають в усі країни. Зокрема, найбільше - до Чехії (у 4,5 раза) та Фінляндії (майже вдвічі).

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що, за останніми даними, Житомирщина посідає третє місце серед усіх областей України за легкістю ведення бізнесу, а 87,5% іноземних інвестицій в економіку Житомирської області – з ЄС. «А європейські інвестиції – це не просто гроші. Це європейські правила гри, нові технології, зрештою європейські умови праці на підприємствах з європейським капіталом», - додала Віце-прем'єр-міністр.

«Важливою залишається підтримка Євросоюзом тих проектів, які демонструють причинно-наслідковий зв`язок між реформами та добробутом і вчать людей більшій відповідальності за себе, громаду, країну», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе і навела приклади проектів, які реалізуються в області. Це енергозбереження в школах та дитячих садках, відновлення вуличного освітлення, водопостачання, відновлення та закупівля медичного обладнання для ФАПів, допомога внутрішньо переміщеним особам, а також проекти, які повністю змінюють життя окремих громад, як, наприклад, молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ.

В області працюють численні проекти за участі ЄІБ, ЄБРР і Світового банку, завдяки яким вдалося втілити заходи з енергоефективності. Житомиряни отримали нові тролейбуси, куплені за підтримки ЄБРР. А в квітні наступного року в Житомирі має бути запущена перша черга сонячної електростанції. Важливою є співпраця житомирських вишів з ЄС у сфері освіти. Зокрема, в Житомирському технологічному університеті успішно реалізовано проект «Еразмус Мундус».

Заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Ярослав Лагута додав, що євроінтеграція - це не щось абстрактне, а це реальні процеси, які відбуваються в області та впливають на долі конкретних людей. Він також наголосив на тому, що не варто говорити, що «Україна іде в Європу», оскільки Україна історично та географічно є частиною Європи. Проте українцям варто активно запозичувати європейський досвід.

Присутні на конференції підприємці розповіли, як реалізують на практиці можливості, які надає Угода про асоціацію та Зона вільної торгівлі з ЄС.

Керівник комерційного відділу компанії БЕТЕК, яка експортує ягоди, Андрій Борисенко зазначив, що компанія розпочала бізнес у 2010 році і має найбільші плантації ягід лохини в Україні. «Ми ретельно вивчаємо і стежимо за технологіями вирощування ягід не тільки в Україні, а й за її межами, і дійшли до висновку, що житомирська земля найбільш сприятлива для вирощування ягід лохини. Окрім того, наша компанія є одним із найбільших постачальників свіжих ягід до краі?н Євросоюзу. Із власного досвіду можу сказати, що експорт до ЄС - це реальність, просто потрібно бути максимально відкритим, мати терпіння та дотримуватись європейських стандартів, які насправді дуже логічні», - сказав він.

Директор з якості компанії «Рудь» Лариса Жигадло додала, що підприємство на повну використовує можливості Зони вільної торгівлі з ЄС, експортуючи свою продукцію та освоюючи нові ринки збуту. Цей український виробник морозива пройшов аудит Європейської Комісії щодо постачання продукції у країни Євросоюзу.

Керівник відділу експортного консалтингу Офісу просування експорту Олена Журавльова розповіла про переваги, які отримують підприємці, які змогли вийти на ринки ЄС, та яку допомогу на цьому шляху їм може надати Офіс просування експорту.

Михайло Шепетько, виконавчий директор компанії «Євроголд Індестріз ЛТД», яка експортує власну продукцію (прасувальні дошки, сушарки для білизни та дошки для серфінгу) у понад 40 країн світу, серед яких ринки Євросоюзу та США, зазначив, що кожен ринок має свої вимоги і їм потрібно відповідати, тому варто дотримуватися індивідуального підходу.

Директор КУ «Агенція розвитку міста» (Житомир) Борис Пахолюк розповів, що агенція залучила за останні кілька років понад 85 млн євро позабюджетних коштів від Євросоюзу у вигляді кредитів, грантів та міжнародної допомоги. Запорукою успіху на цьому шляху Борис Пахолюк назвав політичну волю керівництва міста та наявність професійної команди. Він також зазначив, що не є проблемою залучення коштів для реалізації міських проектів, але проблемою є залучення професійних кадрів.

Керівник проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» Оксана Загорська розповіла про досягнення своєї громади зі створення можливостей отримання професії та працевлаштування для молоді.

Начальник відділу міжнародних зв’язків Житомирського державного технологічного університету Василь Мамрай наголосив, що університет реалізує багато освітніх та наукових проектів за кількома програмами ЄС, такими як Erasmus + та Horizon2020. Частина напрямів стала доступна для українських вишів лише після вступу в силу Угоди про асоціацію, зазначив він.

Довідково

Інформаційна кампанія «Євроінтеграція: сила можливостей» реалізується Офісом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України за підтримки громадської спілки «Фонд підтримки реформ в Україні» та Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) в рамках проекту «Підвищення обізнаності про вплив Угоди про Асоціацію з ЄС» та Проекту ЄС Association4U.

Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) – перший в Україні та Молдові регіональний фонд прямих інвестицій з капіталом 150 млн доларів США, заснований за фінансування Уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Фонд має понад 20 років досвіду успішного інвестування у підприємства малого та середнього бізнесу. Загалом фонд інвестував 185 млн доларів США у 129 компаній із приблизно 27 000 працівників та зробив можливим залучення 1,8 млрд доларів в компанії України та Молдови.

 З 2015 року Фонд реалізовує програму технічної допомоги в Україні та Молдові на загальну суму $35 млн, основними елементами якої є сприяння експорту, місцевий економічний розвиток, соціальне інвестування та економічне лідерство. WNISEF фінансує інноваційні, високоефективні програми, що спрямовані на здійснення реформ та змінюють життя звичайних людей в Україні та Молдові.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування